Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Luarea in greutate inexplicabila - 10 posibile cauze

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 18:17
62312 citiri
Luarea in greutate inexplicabila - 10 posibile cauze

Sunt perioade in care ne ingrasam, fara a gasi o explicatie. Comparativ cu perioada in care greutatea era stabila, obiceiurile alimentare si efortul fizic par sa fie aceleasi. Si totusi cantarul arata mai mult.

Aceste kilograme in plus nu trebuie ignorate. Fenomenul poate fi cauzat de un aport caloric de care nici nu suntem constienti sau de anumite probleme de sanatate, potrivit Regimes Maigrir.

Iata cateva cauze posibile ale cresterii in greutate, care la prima impresie ne pare ca a aparut "din senin":

1. Lipsa somnului. Cine se culca tarziu are mai mult timp la dispozitie pentru a mai ciuguli cate ceva. Ceea ce inseamna calorii in plus. Al doilea motiv tine de biochimia organismului. Privat de odihna necesara, corpul secreta hormoni care intretin senzatia de foame. In felul acesta, se urmareste recuperarea printr-o alimentatie suplimentara a deficitului de energie cauzat de lipsa de odihna.

2. Stresul accentuat. In perioadele in care suntem foarte solicitati, organismul secreta mai mult cortizol, hormonul stresului. Acesta determina cresterea apetitului, in special pentru dulciuri. Stres si alimente bogate in calorii, iata o combinatie care ne poate ingrasa.

3. Anumite medicamente pot avea o influenta in ceea ce priveste luarea in greutate. Sunt vizate antidepresivele (prin incetinirea metabolismului), corticosteroizii (prin retentia de apa), medicamentele antipsihotice si chiar si unele dintre cele utilizate in tratarea diabetului, a hipertensiunii, a migrenelor, a atacurilor de panica.

4. Anticonceptionalele pot avea ca efect, la unele femei, o crestere a retentiei de apa. Este o luare in greutate temporara. Daca problema persista, trebuie consultat medicul, din cauza ca acest gen de pilule nu ar trebui sa duca la ingrasare.

5. Hipotiroidia. Incetinirea metabolismului poate fi un rezultat al problemelor de tiroida. Tratarea corecta a acestor probleme de sanatate duce la reglarea greutatii.

6. Menopauza, prin schimbarile hormonale, poate influenta luarea in greutate, in special prin depunerea de grasime in jurul taliei. Totusi, nu trebuie incriminata mai mult decat trebuie. Odata cu inaintarea in varsta, metabolismul devine mai lent si trebuie reglata si alimentatia, astfel incat si aportul caloric sa fie mai mic.

7. Sindromul ovarelor polichistice. Este o problema de sanatate cu care se confrunta multe femei la varsta fertile si presupune un dezechilibru hormonal, care poate duce la o acumulare inexplicabila de kilograme in zona abdomenului. Aceasta ingrasare trebuie combatuta, deoarece predispune la boli cardiovasculare.

8. Renuntarea la fumat. Studiile arata ca persoanele care spun "stop" tutunului pot lua in greutate intre 2 si 4,5 kg. Se stie ca nicotina accelereaza metabolismul, reduce pofta de mancare si amorteste papilele gustative. Dupa renuntarea la fumat, alimentele par mai gustoase, creste apetitul si metabolismul revine la normal. De aceea, trebuie facute eforturi pentru a se adapta alimentatia la noua situatie, pentru a se preveni ingrasarea.

9. Retentia de apa poate duce la kilograme in plus. Aceasta retentie poate indica probleme serioase de sanatate. Daca ficatul este afectat si nu isi mai poate indeplini corect functia, in ciuda unui apetit scazut, se remarca o ingrosare a taliei, prin retentia de apa.

La fel si in cazul bolilor cardiace: pot aparea kilograme in plus. Cresterea in greutate se datoreaza faptului ca se retin mai multe lichide decat in mod obisnuit. In aceste situatii se impune ajutorul medical.

10. Cauze genetice. Metabolismul nostru, in timp, depinde de genele mostenite. La unele persoane poate incetini mai repede odata cu inaintarea in varsta, iar la altele se poate pastra ca in tinerete. Trebuie sa ne dam seama de tendinta catre ingrasare si sa o combatem prin alimentatie si miscare adecvate.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#cauze ingrasare, #ingrasare brusca, #probleme sanatate ingrasare, #medicamente ingrasare, #anticonceptionale ingrasare , #ingrasare