Pana la urma, e sau nu o problema daca mananci seara tarziu? 4 lucruri de care sa tii cont

Autor: Dani Grigore - instructor fitness
Duminica, 27 August 2017, ora 18:24
92113 citiri
Pana la urma, e sau nu o problema daca mananci seara tarziu? 4 lucruri de care sa tii cont
Foto: Arhiva personala/Dani Grigore

Studiile au demostrat ca, daca mananci la ore tarzii, caloriile tind sa se depuna mai repede, pentru ca mancarea este procesata diferit in functie de momentul zilei in care este consumata.

Si atunci ce facem: mancam sau nu seara, daca atunci chiar ne este foame, daca asa avem programul?

Mitul mancatului seara

Exista mitul ca mancatul noaptea dauneaza. Nu mancatul propriu-zis dauneaza, ci ceea ce faci dupa masa dauneaza.

Adevarul

Adevarul este ca mancatul seara nu ingrasa. Corpul tau nu stie ce ora indica ceasul. In plus, noi nu am fost programati sa ne ingrasam daca mancam dupa o anumita ora.

Corpul nostru este invatat sa consume trei mese pe zi si sa faca un anumit nivel de efort. Astfel, adevarul este ca mancatul tarziu dauneaza doar daca nu respecti cele trei mese ale zilei si daca, imediat dupa masa, te bagi in pat sa dormi. Doar asa, mancatul la ore tarzii dauneaza.

Daca acesta nu este un argument indeajuns sa te opresti din a manca seara tarziu, mai jos sunt patru motive care te vor convinge sa renunti la acest obicei.

1. Nu mananci de foame, de aceea te poti ingrasa

Nu ne ingrasam atunci cand mancam "de foame". Ne ingrasam atunci cand mancam pentru a potoli anumite pofte.

In plus, majoritatea gustarilor de noapte sunt fie bogate in carbohidrati, fie in zahar. Ceea ce in mod invariabil va duce la depuneri de grasime.

2. Te ingrasi din cauza lipsei de activitate dupa masa

In mod cert te vei ingrasa in urma gustarilor de seara, daca, odata ce ai mancat, te culci. Daca te duci sa dormi imediat dupa ce mananci, trebuie sa fii sigur ca te vei ingrasa, pentru ca majoritatea caloriilor se vor depune.

3. Suprasoliciti stomacul si-ti dereglezi somnul

Acestea sunt doua probleme cauzate de mancatul seara. Dupa ce mananci, seara, si te bagi in pat imediat, chiar daca adormi, stomacul va continua sa lucreze. Dar de aceasta data va lucra cat timp tu esti intins la orizontala. Intreaba orice medic si-ti va spune ca stomacul tau nu functioneaza astfel. Trebuie sa stai pe scaun sau in picioare pentru ca stomacul tau sa functioneze in parametri normali. Culcandu-te cu burta plina, sunt sanse mari sa te alegi cu probleme stomacale.

Iar cum majoritatea gustarilor de noapte sunt bogate in zahar sau carbohidrati, vei avea parte si de un "boost" de energie. Energie "extra", care-ti va deregla somnul si linistea din timpul noptii.

4. Creste riscul aparitiei diabetului

Daca toate celelalte motive nu te vor face sa renunti la mancatul seara tarziu, acesta in mod sigur te va pune pe ganduri data viitoare cand vei vrea sa mananci inainte de culcare.

Mancatul in general si consumul de zahar in mod special duc la cresterea nivelului insulinei pe termen scurt. Corpul tau are nevoie de timp si efort pentru a aduce nivelul insulinei la cote normale.

Daca mananci noaptea si nu faci activate fizica, te culci cu un nivel ridicat de insulina, ceea ce poate duce la instalarea diabetului.

Cat de des mananci noaptea?

Suntem oameni, nu suntem roboti. Exista riscul ca, din cand in cand, din cauza programului, sa fim nevoiti sa mancam noaptea, inainte de culcare.

Important este sa nu faci un obicei din a manca noaptea. Dupa cum observi, mai sus am prezentat patru motive ce tin de sanatate. Mancand noaptea, pur si simplu te joci cu sanatatea ta.

Citeste si cum sa mananci corect in timpul postului.

Dani Grigore,

Instructor personal si fitness manager Pure Jatomi Fitness Tomis Mall Constanta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mitul mancatului seara, #cina ora potrivita, #alimente cina nutritionist, #mancat seara ingrasa, #Dani Grigore antrenor , #ingrasare