Cauzele cele mai comune ale caderii parului

Duminica, 21 Aprilie 2013, ora 15:37
12269 citiri
Cauzele cele mai comune ale caderii parului
Foto: World of Female

Vine o vreme cand, potrivit intelepciunii populare, "parul destept paraseste capul... mai putin destept".

Subtierea firului sau chelirea nu sunt insa exclusiv legate de varsta. Exista alte motive pentru aparitia problemelor capilare, dar exista si foarte multe metode de a impiedica sau cel putin de a incetini caderea parului.

Factorul ereditar

Mostenirea genetica este cauza cea mai comuna, spune Simon Gilman, hair-stylist cu peste 15 ani de experienta.

Acesta a constatat ca o buna parte dintre clientele sale mostenesc problemele cu parul si ca este suficient sa vezi scalpul unei femei mai varstnice pentru a-ti putea da seama cum va arata in viitor capul nepoatei.

Barbatilor li se poate aplica - sustine americanul - aceeasi regula, a genei recesive de la bunicul de pe linia materna. Cu toate statisticile, oamenii de stiinta nu au reusit inca sa determine cu precizie gena responsabila de rarirea parului.

Factorul hormonal

Fluxul de hormoni care insoteste pubertatea si adolescenta poate determina subtierea firului de par sau caderea temporara a acestuia.

Menopauza, la randul sau, poate declansa aceeasi problema. Nasterea si perioada post-natala sunt alte cauze posibile. Medicul specialist va poate da sfatul cel mai bun.

Factorul stres

Problemele emotionale ca frica, anxietatea, starea de panica ori suprasolicitarea intelectuala (in timpul sesiunilor de examene, in cazul unor sarcini de serviciu mult prea grele sau intense) pot genera caderea masiva a parului.

Atunci cand cauza dispare, podoaba capilara isi revine, de obicei, de la sine. Se poate intampla ca, urmare a unui soc emotional, persoana sa cheleasca rapid.

Factorii medicali

Potrivit site-ului Clinicii Mayo, cateva probleme si conditii medicale determina subtierea sau caderea temporara a firului de par ori chelirea prematura.

Printre cele mai comune cauze se afla insuficienta tiroidiana, alopecia areata (caderea parului pe arii mici) sau ciupercile si viermii inelati stabiliti pe scalp.

Diverse medicamente au drept efect secundar chelirea, iar cele mai notorii sunt cele utilizate in chemoterapie.

Fixativele si sampoanele de proasta calitate sunt si ele devastatoare pentru parul sanatos, dar la fel de daunatoare pot fi extensiile si cozile impletite prea strans.

Solutii

In primul rand, daca problema dvs. este grava, ar trebui sa va adresati medicului dermatolog. Daca faceti insa parte din una dintre categoriile non-genetice sau non-medicale, ar trebui sa reganditi dieta, sa va cumparati produse de ingrijire de calitate sau naturale si sa va relaxati cat puteti de bine.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#cauze cadere par, #de ce cade parul, #subtiere par cauze, #cauze chelie , #ingrijire corp