Cum poti sa scapi de transpiratie si ce sa alegi intre deodorant si antiperspirant Interviu

Vineri, 05 Februarie 2016, ora 07:20
16801 citiri
Cum poti sa scapi de transpiratie si ce sa alegi intre deodorant si antiperspirant Interviu
Foto: Clinica Hebra Dermatologie

Oricat de dificil ar fi subiectul, transpiratia in exces este o problema intalnita de foarte multe persoane.

Medicul Laurentiu Vladau (Clinica Hebra Dermatologie), specialist dermato-venerologie, explica intr-un interviu acordat Ziare.com cum apare aceasta si ce se poate face in privinta ei.

Medicul a atins si un subiect foarte discutat in ultimii ani, si anume care este diferenta dintre deodorant si antiperspirant, dar si cand se recomanda roll on, stick sau spray.

Care sunt cauzele transpiratiei excesive sau hiperhidroza?

In cele mai multe cazuri hiperhidroza este primara, neasociata cu alte afectiuni si apare din cauza unei activitati crescute a unui mediator specific al sistemului nervos, acetilcolina, care stimuleaza productia si eliberarea de sudoare din glandele transpiratiei.

Hiperhidroza secundara este cauzata in special de afectiunile neurologice si endocrine, dar apare si ca efect secundar ale multor medicamente.

Abstinenta de la nicotina sau alti excitanti ai sistemului nervos precum si stresul, anxietatea sau obezitatea pot conduce la transpiratie excesiva.

Pot vitaminele elimina transpiratia in exces?

Poate aceasta ascunde alte afectiuni?

De mai multe ori transpiratia excesiva mascheaza afectiuni psiho-afective si anxietate si in unele cazuri chiar boli neurologice sau endocrine.

Cum se poate trata cel mai usor?

Hiperhidroza usoara se poate ameliora prin modificari ale stilului de viata, cum ar fi adoptarea unui regim alimentar sanatos bogat in fructe si legume, activitati sportive regulate, evitarea alcoolului si fumatului, activitati relaxante pentru contracararea stresului cotidian, uneori psihoterapie.

Si antiperspirantele sunt o solutie ieftina si de multe ori foarte eficienta pentru tratamentul hiperhidrozei. Acestea trebuie aplicate seara, inainte de culcare. De multe ori se asociaza cu o senzatie de discomfort, iritatie, intepaturi, mancarimi, de obicei tolerate relativ usor.

Exista o noua metoda, iontoforeza. Despre ce este vorba?

Iontoforeza este o metoda nu tocmai noua, dar, din pacate, nemediatizata. Este vorba despre un tratament folosit de clinicile specializate in tratamentul hiperhidrozei si are dovezi foarte solide de eficienta, in special in tratamentul hiperhidrozei primare a palmelor si talpilor.

Procedura foloseste cuve speciale, apa de la robinet si un curent neperceptibil care, in contact cu zonele cu transpiratie excesiva, duce la reducerea cantitatii de sudoare eliberata din glande.

Mecanismul exact este necunoscut, insa, se pare ca efectul este posibil datorat modificarilor potentialelor electrice care stau la baza stimularii glandelor transpiratiei.

Cat costa aceasta si pe ce perioada se intinde?

Tratamentul se desfasoara urmand exact pasii explicati anterior si este nevoie de aproximativ 8-12 sedinte initiale cu durata intre 5-15 minute in functie de zona de tratat, cu rezultate vizibile deseori dupa primele expuneri. Sedintele de intretinere pot fi efectuate saptamanal pentru inceput si apoi bilunar sau lunar. Pretul unei sedinte este de 100 de lei.

Mirosul de transpiratie, determinat de o gena

Are efecte secundare?

Nu exista efecte secundare majore. Pacientii pot percepe o senzatie de mancarime si discreta intepatura, usor tolerabile. Rareori pot aparea iritatii mai severe si arsuri minore usor tratabile. Orice leziune sau taietura, rana din zonele expuse trebuie acoperite inainte de tratament.

Exista restrictii pentru anumite persoane?

Tratamentul este contraindicat pacientilor cu implante metalice, aritmii, stimulatoare cardiace, precum si gravidelor si, nu in ultimul rand, trebuie strict supravegheat atunci cand este administrat copiilor. Este mult mai putin eficient in cazul hiperhidrozei secundare, mai ales atunci cand problema este asociata cu stres emotional si anxietate.

Este un tratament definitiv?

In cazul hiperhidrozei secundare, tratamentul afectiunii de baza va duce la remiterea transpiratiei excesive. Din pacate, nu exista un tratament definitiv pentru hiperhidroza primara.

Stiu ca exista si tratamentul cu toxina botulinica. Acesta in ce consta? Are efecte secundare?

Terapia cu toxina botulinica este un tratament injectabil care, aplicat in stratul mijlociu al pielii prin punctii multiple in zonele care transpira excesiv, va duce la blocarea aceticolinei, combustibilul principal al impulsului nervos de la fibrele nervoase la glandele sudoripare.

Acest lucru duce la reducerea marcata si rapida a transpiratiei. Efectul este temporar si complet reversibil, cu o durata care variaza intre 3-9 luni, in functie de gradul hiperhidrozei, cantitatea de substanta injectata, particularitatile individuale ale pacientilor. Injectarea poate fi repetata ulterior.

Efectele secundare sunt minore si reversibile, precum roseata locala, durere, disconfort, invinetire, dureri de cap pasagere, rareori infectii localizate, durere dupa injectare, amorteli.

Il poate urma oricine?

Tratamentul este contraindicat gravidelor, in perioada de alaptare, pacientilor cu afectiuni musculare, neurologice si cardiace, celor care sufera de tulburari de coagulare a sangelui si celor aflati sub tratament anticoagulant.

Care dintre cele doua ar fi mai indicat?

Iontoforeza este mai eficienta si practica pentru transpiratia palmelor si talpilor, iar toxina botulinica foarte eficienta pentru tratamentul axilelor - insa dureroasa atunci cand este folosita pentru palme sau talpi.

Deodorantele pot cauza transpiratie in alta parte a corpului - este periculos?

Care este deosebirea dintre deodorant si antiperspirant?

Deodorantele, intalnite la tot pasul, nu influenteaza productia de transpiratie, ci doar contracareaza mirosul produs de contactul dintre piele, transpiratie si bacteriile si ciupercile gasite in mod normal in zonele care transpira.

Antiperspirantele reduc, in schimb, cantitatea de sudoare eliberata din glandele transpiratiei si pot fi extrem de eficiente in controlul hiperhidrozei. Deoarece sunt ieftine, usor de procurat si de multe ori bine tolerate, ele sunt prima alegere a pacientilor in tratarea acestei afectiuni. Dezavantajele sunt reprezentate de posibilele iritatii si, bineinteles, ineficienta in cazurile severe.

Pentru persoanele care nu vor sa apeleze la tratamente precum cele despre care am discutat, ce recomandati: deodorant sau antiperspirant?

Asa cum am precizat, deodorantele nu influenteaza transpiratia, ci doar mirosul, astfel incat alegerea depinde in mare masura de problema pe care dorim sa o tratam. Ar trebui sa fim rezervati si in ceea ce priveste dovezile medicale din spatele produselor naturiste care, atentie, pot duce la sensibilizare si dermatite de contact chiar daca sunt "naturale".

Multe voci critica antiperspirantele, sustinand ca sunt nocive pentru sanatate. Asa este?

In ultimii ani, in cultura populara a luat nastere o temere cu privire la folosirea antiperspirantelor, care au fost discutate in legatura cu dezvoltarea diverselor tipuri de cancer, in special cel de san. In prezent, insa, aceasta teorie nu este dovedita inca si nici sustinuta de suficiente date.

De asemenea, exista vreo preferinta din punct de vedere medical intre roll on, stick sau spray?

Atunci cand discutam despre aplicarea antiperspirantelor, spray-ul sau solutiile sunt mai practice pentru axile, iar roll on-urile pentru palme si talpi.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#cum scapi de transpiratie, #tratament transpiratie, #diferenta deodorant antiperspirant , #ingrijire corp