Stii ce iti poate afecta auzul?

Duminica, 04 Iulie 2010, ora 09:56
4743 citiri
Stii ce iti poate afecta auzul?

Auzul poate fi deteriorat in principal de inaintarea in varsta si de mostenirea genetica. Exista insa si alte cauze care pot duce la pierderea partiala sau totala, prematura, a acestui simt.

Abcnews.go.com iti arata care sunt cele mai importante dintre acestea.

1. Castile mici

Desi aduc sunetul atat de aproape de ureche, castile mici nu reprezinta un pericol decat daca muzica ascultata in ele are un nivel prea mare. In plus, doctorii atrag atentia asupra faptului ca acestea blocheaza zgomotul ambiental care este necesar sa fie perceput in anumite situatii, cum ar fi atunci cand mergi pe jos sau cand conduci masina.

Pierderea auzului, efect secundar la Viagra

Auzul poate fi modificat dupa expunerea la un numar neobisnuit de mare de decibeli, cum ar fi acela din timpul unui concert rock. Dupa cateva ore petrecute intr-un astfel de mediu, perceptia unui volum normal este modificata. De regula insa, efectul este temporar.

2. Masinile decapotabile

Potrivit unui studiu dat publicitatii in octombrie 2009, masina decapotabila poate afecta auzul in timp. Cu cat conduci mai mult un vehicul decapotat, cu atat creste riscul de a dezvolta probleme permanente de auz.

Specialistii care au realizat studiul au analizat zgomotul perceput de persoanele care se afla intr-o masina decapotabila, condusa cu o viteza cuprinsa intre 80 si 110 kilometri, si au ajuns la concluzia ca acestea sunt expuse unui nivel de 88-90 decibeli, ceea ce inseamna foarte mult (nivelul zgomotului in trafic este de 70 spre exemplu, iar cel al unei masini de tuns iarba in timp ce functioneaza este de 90).

Expunerea repetata la peste 85 de decibeli duce la deteriorari permanente ale auzului, care merg pana la pierderea acestuia.

3. Medicamentele

Unul dintre efectele adverse mai putin cunoscute ale anumitor tipuri de medicamente il reprezinta tocmai aparitia unui deficit temporar sau chiar permanent de auz (aceste medicamente sunt denumite ototoxice).

Este vorba de medicamente pentru durere, unele antibiotice, medicamente chimioterapice pe baza de platina. De asemenea, in categoria celor ototoxice se numara si aspirina sau ibuprofenul, numai ca acestea produc deteriorari intr-un grad mai mic.

Deficientele de auz la o ureche, in cazul copiilor, dau probleme de limbaj

4. Fumatul

Acest viciu afecteaza nu numai plamanii si inima, ci si auzul. Nicotina provoaca miscorarea vaselor sangvine, afectand astfel si vasele capilare care duc oxigen la celulele urechii interne. Un studiu a demonstrat ca auzul incepe sa se deterioreze dupa un an de fumat.

5. Serviciul

Anumite categorii de meserii afecteaza cohleea (organul de auz cuprins in urechea interna) celor care le practica. Printre acestia se numara muzicienii, muncitorii in constructii, in fabrici sau pompierii. De asemenea, zgomotul facut de un foc de arma, care are si 150 de decibeli, poate provoca daune majore in cateva secunde.

6. Diabetul

Cei care au diabet isi pot pierde auzul putin cate putin deoarece aceasta boala afecteaza circulatia normala a sangelui care, nu numai ca nu mai iriga asa cum ar trebui celulele delicate ale urechii, dar nici nu le mai curata de toxine.

7. Metroul

Zgomotul facut de metrou creste riscul de vatamare a auzului la cei care circula frecvent cu acest mijloc de transport in comun. Cei care lucreaza la metrou au, de regula, masuri de protectie in acest sens, pe care le respecta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#cauze pierdere auz, #sfaturi auz, #cauze probleme auz , #ingrijire corp