Tot ce trebuie sa stii despre sanatatea picioarelor

Joi, 09 Februarie 2012, ora 18:14
9955 citiri
Tot ce trebuie sa stii despre sanatatea picioarelor

Picioarele sunt niste adevarate minuni ale organismului, purtand dupa sine intreaga ta greutate, pentru 10.000 de pasi pe zi, fara sa se planga o secunda. Ele contin o treime din oasele corpului si sunt esentiale pentru echilibru si mobilitate.

Totusi, adesea nu primesc atentia cuvenita, din aceasta cauza imbolnavindu-se si multi adulti ajungand sa sufere de dureri zilnice. Spre exemplu, cercetatorii de la Universitatea East Anglia spun, conform Daily Mail, ca tocurile inalte sunt responsabile pentru durerile de picioare a 15% dintre femei. Acestea slabesc tendoanele, provocand dureri in talpa si o postura gresita a corpului.

Profesorul Alan Silman, cercetator pe probleme de artrita din Marea Britanie, spune ca picioarele trebuie ingrijite pentru a nu ajunge la dizabilitati la varsta a treia. Incaltamintea care nu este comoda poate duce de la osteoporoza pana la migrene.

Iata ce factori iti afecteaza cel mai mult pretioasele membre inferioare:

Perechile de pantofi insuficiente

Picioarele transpira destul de mult in fiecare zi, iar daca nu schimbi incaltaile, acestea nu vor avea timp sa se usuce, ceea ce va duce la aparitia ciupercilor. Dureaza intre 12 si 18 ore ca o pereche de incaltaminte sa se usuce, multi barbati neglijand acest lucru si purtand aceeasi pereche cateva luni in sir. In afara de ciuperci, mirosul neplacut va fi alt factor de care nu vei scapa.

Urmezi moda indiferent de consecinte

Moda pantofilor nu tine sub nicio forma cont de sanatatea celor care ii poarta, caci tocurile inalte si botul ascutit nu fac altceva decat sa chinuie talpa, degetele si sa produca monturi. O treime dintre acestea sunt produse de incaltaminte, chiar si in cazul barbatilor, din cauza modei italienesti, cu bot lung si ascutit, care tine degetele inghesuite si chinuite, fara sa ofere piciorului o sustinere deosebita.

In mod normal, talpa ar trebui sa absoarba socul, dar cand femeile poarta pantofi cu toc, asta nu se mai intampla, ceea ce, cu timpul, duce la tocirea tendoanelor si apare osteoartrita la nivelul genunchiului si al soldurilor.

Dupa cum explica dr. Jane Andersen, de la Asociatia Medicala de Pediatrie din America, tensiunea musculara cauzata de tocuri la nivelul spatelui poate duce si la migrene, din cauza ca modifica postura naturala a corpului.

Pedichiura prost facuta

Oamenii stau in cada si isi scot din carne cate un colt de unghie crescut, iar medicii spun chiar ca s-au confruntat cu cazuri in care au aparut infectii din cauza ca au fost folosite lame de barbierit pentru curatarea bataturilor. Acestea pot sa nu fie curate sau chiar sa taie adanc si sa provoace rani. Foloseste doar pietre speciale abrazive, iar pentru colturile crescute in carne apeleaza la specialisti.

Fobia fata de picioare

Picioarele pot sa ofere dovezi pretioase despre starea generala de sanatate. Spre exemplu, ranile care nu mai trec pot indica diabetul, caci nivelul ridicat de zahar din sange face ca leziunile sa se vindece greu.

Talpile plate inseamna ca te afli in zona de risc pentru artrita. Multe persoane, insa, sunt prea dezgustate pentru ca macar sa-si priveasca picioarele, astfel incat nu observa problemele unghiilor, bataturile si alte eventuale neplaceri.

Diabticii, in special, trebuie sa aiba grija, caci ei pot pierde sensibilitatea in aceasta zona si astfel sa nu mai simta eventuale rani si infectii.

Balerinii

Talpile plate si foarte subtiri ale balerinilor cauzeaza aplatizarea talpii, ceea ce poate duce la dureri de genunchi si spate. Oamenii cred ca aceste incaltari sunt bune pentru ca sunt plate, fara toc, dar de fapt sunt unele dintre cele mai periculoase. In special articulatia degetului mare are de suferit, dar si genunchiul.

Mersul la sala

"Piciorul atletului" este o problema care a atins proportii foarte mari in ultima perioada, din cauza ca persoanele care merg la sala folosesc dusurile de acolo fara sa-si tina papuci in picioare. Fel de fel de ciuperci se adapostesc in zonele umede si intunecate, lipindu-se de piele. Lasate netratate, acestea duc la probleme de care poti sa nu mai scapi luni si chiar ani.

Incaltaminte prea mica

Trei sferturi dintre oameni poarta pantofi mai mici decat ar trebui, asta din cauza ca se incapataneaza sa poarte acelasi numar ca in tinerete, fara sa-si dea seama ca forma piciorului se schimba in timp, acesta latindu-se si chiar alungindu-se uneori. Un studiu britanic din 2009 arata cum 37% dintre femei si 17% dintre barbati fac aceasta greseala.

Alte studii au analizat, comparativ, populatia din Africa si pe cea din Europa, constantandu-se ca cei care nu poarta incaltaminte au picioare mult mai sanatoase. Ar fi bine ca macar o ora pe zi orice persoana sa mearga descaltata, asa ca macar prin casa ai grija sa nu porti ceva incomod si nesanatos. Atunci cand muschii se afla stransi in pantofi nepotriviti, ei nu mai functioneaza cum trebuie.

Amesteci tocurile cu bautura

Femeile poarta tocuri de 10 centimetri atunci cand se duc in club si petrec, fara sa se gandeasca la faptul ca ar putea sa cada si sa-si rupa glezna. Oricat de incredibil ar parea, multe femei vin la spital cu fracturi din aceasta cauza.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sanatate picioare, #cauze durere picioare, #cauze boli picioare, #picioare ingrijire , #ingrijire corp