7 factori de stil de viata care imbunatatesc sanatatea inimii si reduc riscul de dementa

Miercuri, 22 August 2018, ora 16:43
11080 citiri
7 factori de stil de viata care imbunatatesc sanatatea inimii si reduc riscul de dementa
Foto: Arhiva Pixabay

Atentia acordata sanatatii inimii si arterelor reduce riscul de declin cognitiv si dementa la varsta inaintata, au dovedit cercetarile efectuate de o echipa de oameni de stiinta din Franta.

Cercetatorii au studiat date prelevate de la 6.626 de participanti cu varsta medie de 73,7 ani, analiza concentrandu-se asupra unor aspecte diferite ale stilului de viata al acestora, relateaza Press Association.

Sapte factori de stil de viata care imbunatatesc sanatatea cardiovasculara au fost asociati cu reducerea riscului de a dezvolta dementa. Acestia sunt:

1. evitarea fumatului

2. evitarea greutatii excesive

3. exercitiile fizice regulate

4. consumul de peste de doua ori pe saptamana sau mai des

5. alimentatia bogata in fructe si legume

6. mentinerea glicemiei la un nivel sanatos

7. tensiunea arteriala normala.

Cu fiecare "valoare optima" riscul de dementa este redus cu 10%, au precizat cercetatorii.

Studiul, condus de dr. Cecilia Samieri de la Universitatea din Bordeaux, Franta, este publicat in Journal of the American Medical Association.

"Dintre toate afectiunile din Marea Britanie, dementa este in prezent cea mai importanta cauza de deces, prin urmare explorarea factorilor care ar putea reduce riscul de aparitie a acestei boli devastatoare este fundamentala pentru infrangerea ei", a notat dr. Doug Brown de la organizatia Alzheimer's Society.

"Cunoastem ca ceea ce este benefic pentru inima este benefic si pentru minte, iar acest studiu sustine aceasta teorie demonstrand ca a avea grija de sanatatea cardiovasculara poate ajuta mai tarziu in viata la incetinirea declinului cognitiv si la reducerea riscului de a dezvolta dementa.

Desi acest studiu nu a examinat daca participantii au avut inimi sanatoase in prima parte a vietii lor - ceea ce ar fi facut ca mai putini dintre ei sa dezvolte dementa mai tarziu - toata lumea ar trebui sa ia masuri inca de la o varsta frageda", a declarat dr. Brown amintind in acest sens importanta unei alimentatii echilibrate, evitarea fumatului si a consumului excesiv de alcool si miscarea regulata.

Descoperire surprinzătoare a experților: Abstinența de la băuturi, risc crescut de o boală gravă
Descoperire surprinzătoare a experților: Abstinența de la băuturi, risc crescut de o boală gravă
O echipă de oameni de știință condusă de Universitatea New South Wales din Australia, care a publicat un studiu în revista Addiction, a făcut o descoperire cu totul ieșită din comun...
Descoperire ce vine cu un avertisment serios: Servești asta în exces, îți pierzi mințile
Descoperire ce vine cu un avertisment serios: Servești asta în exces, îți pierzi mințile
O echipă de cercetători de la mai multe Universități din Shenzhen, Hong Kong și Macao, care a realizat un nou studiu ce va fi publicat în eClinical Medicine din revista The Lancet, Anglia,...
#viata sanatoasa, #risc dementa , #inima
  1. Ce să adaugi și ce să elimini din dietă în perioada menopauzei
  2. Localitatea poartă de intrare a Dunării în România este o ruină. În urmă cu un secol, avea hotel de lux, cazinou și era locul unde a fost construită prima cale ferată
  3. 4 legume pe care este mai bine să le prepari termic decât să le consumi crude
  4. Cum poate telefonul să distrugă o căsnicie: principalul semnal de alarmă. "Fiecare decide pentru sine"
  5. Alimentul care este de 5 ori mai dăunător decât zahărul! Tu îl consumi?
  6. Agrișele – miracol pentru sănătate. De 20 de ori mai sănătoase decât lămâia
  7. Cum justifică soprana Angela Gheorghiu criza de nervi de pe scena din Seul, unde a fost huiduită. “O ofensă personală”
  8. Fenomenul Taylor Swift. A luat 7 trofee dintr-un foc, la gala MTV VMA 2024
  9. Mânca zilnic pizza, burgeri și avea aproape 250 de kilograme. Metoda prin care Matos a slăbit uimitor și își ține în frâu poftele
  10. Chimicale care cresc riscul de cancer, găsite în apa de băut. Soluțiile propuse de specialiști