Anumite antidepresive cresc riscul aparitiei bolilor de inima

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 16:32
7528 citiri
Anumite antidepresive cresc riscul aparitiei bolilor de inima

In urma unor studii, s-a descoperit ca utilizarea unor antidepresive ce apartin unor clase de medicamente mai vechi creste cu pana la 35% riscul dezvoltarii de boli cardiovasculare. Consumul de medicamente care fac parte din clase mai noi nu a fost asociat cu acest pericol.

Cercetarile efectuate de University College din Londra au implicat un numar de 15.000 de persoane din Scotia, esantion reprezentativ pentru comunitate, in ansamblu. In cadrul studiului s-a comparat efectul pe care il aveau asupra oamenilor antidepresivele apartinand atat claselor mai vechi de medicamente (antidepresive triciclice) cat si celor mai noi (inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei), informeaza Daily Telegraph.

Rezultatele descoperirilor sugereaza faptul ca exista o asociere intre utilizarea de antidepresive triciclice si riscul crescut de boli de inima, care nu este justificat de prezenta tulburarii psihice.

Un aspect important, mentionat de specialisti, este ca intreruperea tratamentului nu trebuie sa se faca brusc.

Din moment ce aceste antidepresivele triciclice se administreaza nu doar in caz de depresie, dar si in cazul migrenelor, durerilor de spate, anxietate si insomnie, e clar ca numarul celor care le iau este foarte mare.

In plus, acest tip de antidepresive se stie ca are, printre efectele secundare, cresterea presiunii arteriale, castigarea in greutate si diabetul, toti fiind factori de risc in bolile cardiovasculare.

Cercetatorii declara ca rezultatele acestei analize trebuie interpretate cu prudenta: scopul initial al studiului nu a fost sa evalueze efectul antidepresivelor asupra inimii, dar a ridicat cateva semne de intrebare in aceasta directie.

In plus, persoanele depresive sunt predispuse la obiceiuri nesanatoase, cum ar fi: fumatul, consumul excesiv de alimente, activitate fizica redusa. Prin schimbarea stilului de viata, bolnavii pot reduce riscul de a dezvolta boli de inima.

Adina Ciotinga

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#antidepresive boli inima, #antidepresive sanatate, #antidepresive riscuri, #antidepresive pericole, #antidepresive boli cardiovasculare , #inima