Ce ar trebui sa stie femeile despre atacul de cord

Joi, 21 Octombrie 2010, ora 20:11
5577 citiri
Ce ar trebui sa stie femeile despre atacul de cord
Topnews

Atacul de cord sau infarctul miocardic este o afectiune in care circulatia sangvina la nivelul cordului este blocata brusc, determinand moartea muschiului cardiac prin lipsa de oxigen. Aceasta este o urgenta medicala, iar la femei simptomele sunt adesea diferite fata de barbati.

Iata ce ar fi bine sa stie orice femeie despre aceasta problema de sanatate.

1. Simptome

Potrivit everydayhealth.com, femeile sunt mai predispuse la a avea simptome atipice atacului de cord, cum ar fi arsuri in partea abdominala superioara, oboseala, dificultati in respiratie, chiar si greata. In plus, la unele persoane nu apare nici macar un simptom inaintea primului atac de cord.

La barbati, simptomele tipice includ durere puternica in piept, care poate radia catre brate, spate, maxilar si gat, senzatie de strangere si apasare sau disconfort. Femeile pot simti insa doar faptul ca nu pot respira normal (simt ca le tine in piept), pot simti ameteli sau o vaga durere.

2. Ce rol joaca varsta

Varsta la care femeile sunt mai predispuse unui atac de cord este cu aproximativ 10 ani mai mare decat la barbati. In plus, de vreme ce ele sunt mai in varsta atunci cand dezvolta aceasta afectiune, posibilitatea de a ignora simptomele este mai mare deoarece le pot pune pe seama altor boli sau doar pe seama imbatranirii.

Mai mult, chiar si cand acestea isi dau seama ca simptomele ar putea indica un atac de cord, pot fi delasatoare in a merge la medic din pricina sarcinilor de familie pe care le au (copii de ingrijit, nepoti sau chiar si parinti). Iar amanarea tratamentului poate face diferenta intre viata si moarte atunci cand e vorba de un infarct miocardic.

3. Prevenire

Cel mai important lucru este ca femeile, ca si barbatii, sa isi verifice periodic tensiunea arteriala, glicemia si nivelul colesterolului. Daca valorile acestora sunt peste cele normale, este nevoie de masuri pentru a le reduce. Asta inseamna exercitii fizice, renuntarea la fumat si o dieta cat mai sanatoasa (saraca in grasimi si bogata in fructe si legume). De asemenea, si limitarea cantitatii de sare ajuta.

La unele persoane exista insa si factori de risc care nu pot fi influentati, cum ar fi varsta si antecedentele in familie. Riscul de a dezvolta boli de inima si de a suferi un atac de cord este mai mare daca ai o ruda de gradul intai (parinte sau sora/frate) care a avut astfel de probleme, mai ales la o varsta destul de frageda. Varsta frageda inseamna un atac de cord pana in 45 de ani la barbati si pana in 55 la femei.

4. Se poate intampla si la femeile tinere

Specialistii atrag atentia ca, desi atacul de cord este mai rar intalnit la femeile tinere, nu este inexistent. De aceea, straduinta de a preveni - analize facute periodic (colesterol, tensiune, glicemie), preocuparea pentru o alimentatie sanatoasa, miscarea facuta regulat - este binevenita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#atac cord, #atac cord femei, #infarct miocardic femei, #infarct miocardic , #inima