Ce exercitii fizice sunt indicate pentru scaderea tensiunii arteriale

Luni, 28 Martie 2011, ora 20:10
38026 citiri
Ce exercitii fizice sunt indicate pentru scaderea tensiunii arteriale

Inima unui om bate, in medie, de 115.200 de ori pe zi, iar efortul pe care il depune aceasta este direct proportional cu presiunea din artere. Daca ai o tensiune arteriala ridicata, adica hipertensiune, inima ta pompeaza constant impotriva acestei presiuni ridicate, fapt care duce adesea la probleme medicale serioase.

Pe masura ce inima pompeaza impotriva acelei presiuni ridicate, ea este afectata si devine mai putin capabila sa asigure necesarul de oxigen corpului. Iar cand organele simt ca nu mai primesc suficient sange, sunt eliberati anumiti hormoni care cresc si mai mult tensiunea, in incercarea de a oferi necesarul de oxigen organelor, creandu-se astfel un ciclu daunator.

Acest ciclu poate fi insa intrerupt cu ajutorul exercitiilor fizice, dupa cum arata LiveStrong, deoarece pot imbunatati rezistenta inimii si dilata vasele de sange.

Exercitiile aerobice sunt esentiale

In timp ce ridicarile de greutati si antrenamentele pentru flexibilitate sunt bune pentru sanatate, in general, exercitiile aerobice sunt importante indeosebi pentru reducerea tensiunii arteriale.

Concret, orice exercitiu care creste ritmul batailor inimii si ritmul respiratiei poate fi clasificat drept aerobic. Exemplele variaza de la a munci in gradina pana la a inota, a merge sau a alerga. Insa este important sa fie si ceva ce iti place, pentru a fi dispus sa repeti zilnic.

Chiar si 30 de minute pe zi de miscare pot micsora tensiunea cu 5-10 mmHg. De asemenea, exercitiile aerobice facute in mod regulat pot impiedica tensiunea sa creasca pe masura ce inaintezi in varsta - fapt frecvent chiar si la persoanele sanatoase.

Totodata, un alt factor care contribuie la cresterea tensiunii arteriale este dezvoltarea unor placi in artere. Prin ateroscleroza, arterele se ingroasa in timp si devin mai rigide. Insa, si in aceasta situatie exercitiile fizice facute in mod regulat pot aduce beneficii, deoarece pot preveni formarea placilor.

Cercetatorii au descoperit ca exercitii precum mersul pe jos, alergatul sau inotul reduc semnificativ simptomele aterosclerozei, si, implicit, tensiunea arteriala.

Citeste si:
Boli nedetectate care duc la AVC. ”Doi din trei pacienți aveau această problemă” STUDIU
Boli nedetectate care duc la AVC. ”Doi din trei pacienți aveau această problemă” STUDIU
Un studiu european recent a constatat că majoritatea persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic aveau afecțiuni de bază nediagnosticate anterior. Colesterolul...
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...