Ce exercitii fizice sunt indicate pentru scaderea tensiunii arteriale

Luni, 28 Martie 2011, ora 20:10
40716 citiri
Ce exercitii fizice sunt indicate pentru scaderea tensiunii arteriale

Inima unui om bate, in medie, de 115.200 de ori pe zi, iar efortul pe care il depune aceasta este direct proportional cu presiunea din artere. Daca ai o tensiune arteriala ridicata, adica hipertensiune, inima ta pompeaza constant impotriva acestei presiuni ridicate, fapt care duce adesea la probleme medicale serioase.

Pe masura ce inima pompeaza impotriva acelei presiuni ridicate, ea este afectata si devine mai putin capabila sa asigure necesarul de oxigen corpului. Iar cand organele simt ca nu mai primesc suficient sange, sunt eliberati anumiti hormoni care cresc si mai mult tensiunea, in incercarea de a oferi necesarul de oxigen organelor, creandu-se astfel un ciclu daunator.

Acest ciclu poate fi insa intrerupt cu ajutorul exercitiilor fizice, dupa cum arata LiveStrong, deoarece pot imbunatati rezistenta inimii si dilata vasele de sange.

Exercitiile aerobice sunt esentiale

In timp ce ridicarile de greutati si antrenamentele pentru flexibilitate sunt bune pentru sanatate, in general, exercitiile aerobice sunt importante indeosebi pentru reducerea tensiunii arteriale.

Concret, orice exercitiu care creste ritmul batailor inimii si ritmul respiratiei poate fi clasificat drept aerobic. Exemplele variaza de la a munci in gradina pana la a inota, a merge sau a alerga. Insa este important sa fie si ceva ce iti place, pentru a fi dispus sa repeti zilnic.

Chiar si 30 de minute pe zi de miscare pot micsora tensiunea cu 5-10 mmHg. De asemenea, exercitiile aerobice facute in mod regulat pot impiedica tensiunea sa creasca pe masura ce inaintezi in varsta - fapt frecvent chiar si la persoanele sanatoase.

Totodata, un alt factor care contribuie la cresterea tensiunii arteriale este dezvoltarea unor placi in artere. Prin ateroscleroza, arterele se ingroasa in timp si devin mai rigide. Insa, si in aceasta situatie exercitiile fizice facute in mod regulat pot aduce beneficii, deoarece pot preveni formarea placilor.

Cercetatorii au descoperit ca exercitii precum mersul pe jos, alergatul sau inotul reduc semnificativ simptomele aterosclerozei, si, implicit, tensiunea arteriala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#tensiune arteriala, #tensiune arteriala ridicata, #hipertensiune, #exercitii pentru hipertensiune, #exercitii tensiune arteriala ridicata, #sport tensiune arteriala ridicata , #inima