Crizele cardiace sunt mai frecvente dimineata si seara

Sambata, 03 Martie 2012, ora 09:52
6654 citiri
Crizele cardiace sunt mai frecvente dimineata si seara

Un studiu efectuat de Universitatea din Fribourg demonstreaza ceea ce medicii de la serviciile de urgenta stiau din practica: stopul cardiac are o incidenta crescuta in anumite momente ale zilei. Cercetatorii spun ca este o pista promitatoare in studierea bolilor inimii.

Crizele cardiace survin mai frecvent dimineata si seara. Aceasta este concluzia unui studiu al Universitatii din Fribourg (Elvetia), in colaborare cu Case Western University din Cleveland (SUA) si publicat in revista "Nature". Stopul cardiac cauzat de o aritmie ventriculara este prima cauza de deces pentru pacientii care sufera de tulburari cardiovasculare, informeaza LE MATIN.

Cercetatorii au aratat ca orologiul intern la organismului regleaza ritmul permeabilitatii potasiului in anumite celule cardiovasculare. Canalul de potasiu permite generarea impulsului care ajuta inima sa bata intr-o maniera regulata. Daca exista prea multe sau prea putine canale de potasiu in celule, apar tulburari de ritm cardiac, care pot duce la o criza. Ritmicitatea producerii acestor canale de potasiu reprezinta deci o legatura cauzala intre orologiul intern si dereglarile cardiace potential fatale.

De ce survin crizele cardiace cu precadere dimineata, dupa trezire, si seara?

Cercetatorii spun ca, in cazul unui orologiu biologic fragil, in aceste doua momente ale zilei apar cele mai mari dificulati in reglarea canalelor de potasiu. Inaintarea in varsta si un mod de viata dezordonat sunt factorii principali care conduc la nereguli in functionarea orologiului intern.

Piste noi in cercetare

Acest studiu ar avea repercursiuni importante in descoperirea unor noi modalitati de tratare a bolilor de inima. Cercetatorii iau in calcul si posibilitatea unui transplant de orologiu biologic "tanar", adica implantarea de tesut tanar in tesutul cardiovascular imbatranit, in scopul prevenirii crizelor cardiace.

Cea mai buna este prevenirea

Intre timp, cercetatorii ne indeamna la un stil de viata ordonat, prin care sa ne respectam orologiul biologic. Mese regulate, somn suficient, miscare in aer liber, munca bine organizata cu pauze pentru refacere. Toate acestea au o influenta pozitiva asupra stabilitatii si fortei orologiului intern, ceea ce reduce mult riscul unei aritmii cardiace.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#criza cardiaca, #stop cardiac, #aritmie cardiaca, #orologiu biologic, #orologiu intern, #potasiu organism , #inima
Comentarii
Poza Prison
Prison
rank 1
"Repercursiuni"?