Cum este afectata inima de istoricul familial

Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 10:06
2943 citiri
Cum este afectata inima de istoricul familial
Foto: stumbleupon.com

Intre istoricul familiei in ceea ce priveste sanatatea si bolile de inima exista o legatura clara.

Concret, riscul dezvoltarii unor afectiuni de inima este mai mare daca ai o ruda de gradul intai (tata, mama, frati, surori) care a avut sau sufera de asa ceva, si in special daca aceasta afectiunea a aparut timpuriu, adica inainte de 55 de ani la barbati si inainte de 60 la femei.

Daca ai un astfel de caz in familie, ar trebui sa faci mai multe eforturi pentru a incerca sa previi aparitia unor probleme similare si la tine.

Un studiu recent, realizat cu ajutorul a 6.399 de persoane care sufereau de afectiuni coronariene, a scos la iveala faptul ca existenta unor cazuri in familie constituie un factor de risc major pentru aceste boli, care contribuie la inceperea procesului aterosclerotic la varste mai tinere. De aceea, cei care au rude cu afectiuni de inima ar trebui sa fie supusi unor evaluari mai complexe.

Cum afecteaza cazurile de colesterol marit din istoria familiei

Potrivit everydayhealth.com, acesta nu este o cauza de ingrijorare in ceea ce priveste inima, decat daca si nivelul unor markeri inflamatori este anormal.

Astfel, cel mai important este sa iti verifici lipoproteinele, homocisteinele (un aminoacid care, daca se gaseste in cantitati excesive, poate creste riscul de boli de inima), proteina C-reactiva si fibrinogenul (joaca un rol esential in coagularea sangelui).

De asemenea, persoanele care au cazuri de boli de inima printre rudele de gradul unu trebuie testate si pentru diabet, deoarece acesta reprezinta o afectiune care creste riscul dezvoltarii de boli cardiovasculare.

In plus, in cazul acestora medicul ar trebui sa verifice mai atent si factorii de risc clasici care pot fi prezenti, chiar daca inca nu s-au manifestat.

Cum sa eviti bolile de inima daca ai cazuri in istoria familiei

Daca te afli in aceasta situatie poti lua mai multe masuri care te vor ajuta sa eviti sau macar sa intarzii instalarea simptomelor. Astfel, daca fumezi, renunta cat mai curand deoarece fumatul reprezinta o cauza majora a bolilor coronariene.

De asemenea, mentinerea greutatii in limite normale este un alt factor-cheie, alaturi de o alimentatie bogata in fructe, legume, fibre, acizi grasi omega-3 si grasimi sanatoase, si alaturi de un program regulat de efort fizic.

Cei mai multi medici sunt de parere ca aceste schimbari in stilul de viata, si altele, pot preveni sau cel putin intarzia aparitia bolilor de inima chiar daca ai o predispozitie genetica. Asadar, cu cat faci mai repede aceste schimbari, cu atat mai bine.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
#inima istorie familie, #boli inima istoric familial, #afectiuni inima legatura cazuri familie, #boli cardiovasculare cazuri familie, #predispozitie genetica boli inima , #inima