Afectiunile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate atat in Romania cat si in lume. Conform unor statistici date publicitatii in urma cu cateva luni, unul din doi romani care are peste 50 de ani este hipertensiv, tara noastra situandu-se in primele trei locuri in Europa in privinta numarului de decese provocate de boli de inima.
Specialistii insa fac cercetari peste cercetari pentru ca oamenii sa stie cat mai multe despre prevenirea acestor afectiuni. Un studiu realizat la Harvard, citat de Health.com, arata ca riscul de a avea boli cardiovasculare poate fi redus cu pana la 83% daca ai obiceiuri de viata sanatoase. Concret, studiul care a fost efectuat cu ajutorul a aproximativ 85.000 de femei a identificat cinci astfel de obiceiuri. Acestea sunt:
1. Nu fuma.
2. Bea in fiecare zi cel putin o jumatate de pahar cu vin, sau echivalentul cantitatii de alcool continute de acesta, dar nu mai mult de un pahar plin, potrivit expertilor.
3. Fa zilnic activitate fizica moderata sau mai intensa, timp de cel putin 30 de minute.
4. Mentine-ti o greutate sanatoasa.
5. Mananca sanatos - adica, in mare, o alimentatie fara grasimi trans, insa bogata in fibre, acizi grasi omega-3 si folati; de asemenea, ar trebui sa consumi alimente cu un indice glicemic scazut si sa existe un raport echilibrat intre grasimile polinesaturate si cele saturate.
Potrivit cercetarii, daca trei din aceste obiceiuri sanatoase au fost respectate, riscul de aparitie a bolilor coronariene peste 14 ani a fost redus cu 57%; daca au fost respectate patru, riscul a fost redus cu pana la 66%, iar cand s-a tinut cont de toate cele cinci obiceiuri riscul a fost redus cu pana la 83%.
Stresul si bolile de inima
Factorii care pot duce la aparitia bolilor cardiovasculare sunt numerosi, cei mai multi putand fi controlati, cum ar fi fumatul, in timp ce altii sunt imposibil de influentat - cum ar fi mostenirea genetica.
Printre cei din prima categorie insa se numara si stresul, care are o pondere semnificativa. Stresul determina contractarea arterelor si afecteaza functionarea normala a trombocitelor, astfel incat creste riscul de formare a cheagurilor de sange.
In plus, stresul determina cresterea cantitatii in care se gaseste hormonul numit cortizol, fapt care poate ridica nivelul glicemiei si al tensiunii arteriale (tensiunea indicata este de 120/80).
De asemenea, mai multe studii au descoperit ca stresul, surmenajul din cauza serviciului si o stare de demoralizare in general duc la cresterea riscului de afectiuni cardiovasculare.
De aceea, este foarte important sa fii constient ca trebuie sa incerci sa minimizezi stresul, chiar daca este destul de dificil. Spre exemplu, o metoda eficienta, dar ignorata de multe persoane, consta in tehnici de respiratie care te ajuta sa te calmezi in multe situatii.
Multe vieti ar putea fi salvate daca oamenii si doctorii ar acorda mai multa atentie prevenirii bolilor de inima. 90% dintre femeile care au murit subit din cauza acestor afectiuni aveau cel putin un factor de risc care ar fi putut fi prevenit sau tratat.
Si, conform specialistilor, oamenii nu cred ca bolile de inima reprezinta o problema pana la o anumita varsta, insa si aceasta este o greseala deoarece studiile au aratat ca afectiunile cardiovasculare apar la varste din ce in ce mai mici, chiar si la copii si adolescenti putand exista placi ateromatoase (care cresc riscul bolilor cu pricina), in special daca acestia fumeaza sau au o alimentatie bogata in grasimi.
1. NU am, NU am avut si NU voi avea... Vezi tot