Fibrilatia atriala: ce este si cum se trateaza

Advertorial
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 12:40
37771 citiri
Fibrilatia atriala: ce este si cum se trateaza
Foto: Pexels.com / CC0 Creative Commons

Fibrilatia atriala reprezinta o aritmie sau o tulburare de ritm cardiac care se manifesta prin batai haotice ale inimii. Inima genereaza batai prin contractiile miocardului - muschiul inimii. Contractiile au loc datorita impulsurilor electrice descarcate de nodul sinusal (zona specializata a cordului).

In fibrilatia atriala, nodul sinusal nu mai functioneaza normal, iar impulsurile electrice sunt generate de alte zone ale inimii. Astfel, cele 4 camere ale inimii se contracta necontrolat. Cei doi ventriculi se contracta haotic, iar cele doua atrii, aproape deloc. Acest lucru afecteaza circulatia de la nivelul intregului corp, ceea ce creste riscul de accident vascular cerebral.

Fibrilatia atriala poate fi:

● Paroxistica - dureaza 24-48 de ore (maxim 7 zile).

● Persistenta - dureaza mai mult de 7 zile si necesita tratament pentru a induce ritmul normal.

● Permanenta - dureaza mai mult de un an si nu mai poate fi vindecata.

Cauzele fibrilatiei atriale

Fibrilatia atriala este provocata de:

● Consum de alcool excesiv si pe perioade foarte lungi (cronic)

● Infarct de miocard - in urma infarctului, o portiune a inimii nu mai functioneaza

● Interventii chirurgicale asupra inimii

● Pneumonie

● Pericardita - inflamatie a stratului celular de la exteriorul inimii.

● Tireotoxicoza - determinata de secretia excesiva de hormoni tiroidieni (ai glandei tiroide).

● Embolie pulmonara

● Hipertensiune arteriala

● Malformatii cardiace congenitale

● Insuficienta cardiaca

● Obezitate

● Boala valvulara.

Fibrilatia atriala apare de obicei la persoanele cu varsta de peste 50 de ani.

Aproximativ 10% din persoanele care au peste 80 de ani sufera de fibrilatie atriala.

Simptomele fibrilatiei atriale

Persoanele care sufera de aceasta afectiune prezinta anumite semne:

● palpitatii (pulsatii puternice si rapide la nivelul pieptului, aparute brusc),

● stare de oboseala generala,

● dureri la nivelul toracelui,

● respiratie ingreunata (dispnee),

● ameteli sau vertij.

Exista si cazuri in care primul semn al fibrilatiei atriale este accidentul vascular cerebral ischemic. Aceasta afectiune presupune privarea de oxigen a unei portiuni a creierului.

Complicatia apare din cauza formarii unui cheag de sange, in conditiile circulatiei sangvine deficitare.

Cheagul blocheaza arterele care duc sange spre creier. Accidentul vascular cerebral poate fi urmat de deces sau de traume fizice/psihice (paralizii), daca nu se intervine rapid sau daca este afectata o zona de risc a creierului.

Mai mult decat atat, ischemia poate aparea si in alte zone ale corpului, atunci cand cheagul de sange se deplaseaza spre alte artere. Astfel, pot fi afectate alte organe sau chiar membrele. Lipsa circulatiei la nivelul membrelor produce necroza (moartea celulelor) si este nevoie de amputatie.

Diagnostic si tratament

Fibrilatia atriala se diagnosticheaza cu ajutorul:

1. Electrocardiogramei/EKG - se inregistreaza activitatea electrica a inimii cu ajutorul unor electrozi.

2. Holterului EKG - asemanator electrocardiogramei clasice, insa monitorizeaza pacientul timp de 24 de ore. In acest interval, pacientul isi desfasoara activitatile obisnuite, timp in care poate aparea episodul de fibrilatie.

3. Ecografiei cardiace - ecografie clasica cu ultrasunete.

4. Ecografiei cardiace transesofagiene - realizata prin introducerea unei sonde ecografice in cavitatea bucala si gat.

5. Unele analize de sange.

Tratamentul fibrilatiei atriale poate fi medicamentos, bazat pe anticoagulante, medicamente care normalizeaza ritmul cardiac, antiagregante plachetare. Tratamentul trebuie urmat toata viata.

Fibrilatia atriala este tratabila prin ablatie cu radiofrecventa. Procedura este minim-invaziva (nu lasa cicatrici, este blanda pentru organism si prezinta riscuri minime).

Interventia presupune efectuarea unei punctii la nivel inghinal si introducerea unor tuburi subtiri numite catetere prin artere.

Zonele care provoaca tulburarea de ritm sunt identificate, iar la nivelul acestora se produc leziuni, cu ajutorul laserului, undelor radio sau inghetului. Astfel, este blocata sursa care genereaza fibrilatia atriala.

Alta metoda de tratament pentru fibrilatia atriala este inchiderea auriculului stang, care se poate efectua atat chirurgical, cat si interventional (minim-invaziv). Tehnica interventionala se bazeaza tot pe utilizarea cateterelor, cu ajutorul carora se implanteaza un dispozitiv numit Watchman.

Acesta are rolul de a bloca o zona a inimii in care se acumuleaza sange si se formeaza cheaguri si anume auriculul stang. Dispozitivul ramane fixat permanent in auricul.

In concluzie, fibrilatia atriala este o tulburare care creste riscul de deces. Din acest motiv, investigatiile periodice si tratamentul sunt foarte importante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#fibrilatia atriala , #inima