Grupele de sange si riscul lor cardiovascular - studiu

Joi, 06 Februarie 2020, ora 09:35
14488 citiri
Grupele de sange si riscul lor cardiovascular - studiu
Foto: Arhiva Pixabay

Cei care au grupele de sange A sau B prezinta un risc crescut de a se confrunta cu cheagurile de sange periculoase, comparativ cu cei care au grupa de sange 0, arata un studiu recent.

Aceeasi cercetare, citata de Medical Xpress, arata ca persoanele cu grupele de sange A si B prezinta si un risc crescut pentru anumite boli de inima.

Studii din anii trecuti aratau o legatura intre bolile de inima si aceste doua grupe de sange, ba si pentru cei cu grupa AB, nu insa si in cazul celor cu din grupa 0. O cercetare din 2017 arata ca cei cu grupele de sange A si B prezentau un risc mai mare de atac de cord in perioadele in care poluarea era la cote ridicate.

Noua cercetare, realizata pe peste 400.000 de subiecti si publicata in jurnalul Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, a aratat ca persoanele cu grupe de sange A sau B au un risc considerabil mai mare de atac de cord sau infarct, cu aproape 10% mai mare.

Diferente mari s-au observat insa cand a venit vorba despre tromboza venoasa profunda, acestia avand un risc cu 51% mai mare decat cei cu grupa 0. Si riscul de embolism pulmonar s-a dovedit a fi cu 47% mai mare. Acestea doua sunt unele dintre cele mai intalnite boli vasculare.

In mod interesant, insa, cei cu grupele de sange A si B aveau un risc de presiune arteriala mare cu 3% mai mic decat cei cu grupa 0.

Potrivit cercetatorului olandez Hilde Groot, autorul studiului, astfel de date, grupa de sange, care se determina usor si cu costuri mici, ar trebui sa fie folosite de medici in tratamentul preventiv al bolilor cardiovasculare.

Pentru moment, inca nu pot fi determinate motivele pentru care in cazul acestor grupe de sange riscul bolilor cardiovasculare este mai mare.

De mentionat e ca, in cadrul cercetarii, nu au fost inclusi si cei cu grupa de sange AB, dat fiind numarul relativ mic al celor din aceasta categorie.

Citeste si O cauza majora pentru care oamenii saraci sunt mai predispusi la boli de inima

A.P.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#grupe sange boli, #grupe sange boli cardiovasculare, #grupe sange boli inima, #grupe sange risc cardiovascular, #grupe sange sanatate , #inima
Comentarii