Hipertensiunea arteriala ridica probleme de invatare la copii

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 08:20
2516 citiri
Hipertensiunea arteriala ridica probleme de invatare la copii

Copiii cu tensiune arteriala crescuta risca sa dezvolte dizabilitati de invatare, potrivit unui studiu recent.

MyHealthyNewsDaily ne arata ca acesti copii sunt predispusi de trei sau chiar de patru ori mai mult sa aiba aceasta problema, fata de cei care nu au hipertensiune. Rezultatele studiului au fost probate, indiferent daca acei copii au luat sau nu medicamente pentru tulburari privind deficitul de atentie, hiperactivitate sau pentru ADHD, care pot creste tensiunea arteriala.

Cercetatorii au aratat anterior ca acei copii cu tensiune arteriala crescuta au avut rezultate mult mai slabe la testele de performanta mentala, fata de cei care nu sufera de aceasta afectiune.

"Constatarile subliniaza importanta identificarii copiilor cu hipertensiune arteriala si intelegerea modului in care boala poate afecta creierul", au declarat cercetatorii. Aproximativ 4% din copii din Statele Unite au hipertensiune, insa multe cazuri nu sunt diagnosticate.

"Medicii trebuie sa fie mult mai constienti de faptul ca hipertensiunea arteriala este o problema care a luat amploare la copii", a declarat Heather R. Adams, specialist in pediatrie si neuropsihologie in cadrul Universitatii din Rochester din New York.

"Ei ar trebui sa tina cont, de asemenea, ca poate exista o legatura intre hipertensiune arteriala si dificultatile de invatare", a mai spus aceasta.

Copiii si hipertensiunea arteriala

Adams si colegii ei au analizat datele a 201 de copii, cu varste cuprinse intre 10 si 18 ani, date inregistrate la o clinica de specialitate, unde copiii au ajuns din cauza problemelor cu tensiunea arteriala. Datele arata ca aproximativ jumatate sufereau de hipertensiune, iar ceilalti nu (o inregistrare nu inseamna neaparat cu un copil are hipertensiune).

Dintre cei cu hipertensiune, 28% au prezentat probleme la invatare, in timp ce doar 9% dintre cei fara hipertensiune au prezentat aceasta dificultate. In general, procentul copiilor cu dizabilitati este de aproximativ 5 procente.

Cercetatorii au spus ca au aratat doar o asociere si nu o legatura cauza-efect. Iar ei inca nu pot demonstra cum poate hipertensiunea sa cauzeze acest lucru. "Una dintre ipoteze este ca hipertensiunea afecteaza vasele de sange din creier, fapt care influenteaza circulatia sangelui in creier", este de parere Adams.

Cercetari in lucru

"Cercetatorii deruleaza in prezent un studiu pentru a vedea daca tratarea tensiunii arteriale la copii, timp de un an, poate imbunatati performantele lor mentale. Daca vor observa o inversare a problemelor cognitive, cercetatorii ar avea dovezi solide ca hipertensiunea influenteaza intr-adevar perfomantele cognitive", a declarat Adams.

Citeste si:
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD îl acuză, sâmbătă, pe Aurelian Pavelescu de ”management defectuos” şi de multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu. Imobilul ar fi...