Ziare.com

Hipertensiunea arteriala ridica probleme de invatare la copii

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 08:20

   

Hipertensiunea arteriala ridica probleme de invatare la copii
Copiii cu tensiune arteriala crescuta risca sa dezvolte dizabilitati de invatare, potrivit unui studiu recent.

MyHealthyNewsDaily ne arata ca acesti copii sunt predispusi de trei sau chiar de patru ori mai mult sa aiba aceasta problema, fata de cei care nu au hipertensiune. Rezultatele studiului au fost probate, indiferent daca acei copii au luat sau nu medicamente pentru tulburari privind deficitul de atentie, hiperactivitate sau pentru ADHD, care pot creste tensiunea arteriala.

Cercetatorii au aratat anterior ca acei copii cu tensiune arteriala crescuta au avut rezultate mult mai slabe la testele de performanta mentala, fata de cei care nu sufera de aceasta afectiune.

"Constatarile subliniaza importanta identificarii copiilor cu hipertensiune arteriala si intelegerea modului in care boala poate afecta creierul", au declarat cercetatorii. Aproximativ 4% din copii din Statele Unite au hipertensiune, insa multe cazuri nu sunt diagnosticate.

"Medicii trebuie sa fie mult mai constienti de faptul ca hipertensiunea arteriala este o problema care a luat amploare la copii", a declarat Heather R. Adams, specialist in pediatrie si neuropsihologie in cadrul Universitatii din Rochester din New York.

"Ei ar trebui sa tina cont, de asemenea, ca poate exista o legatura intre hipertensiune arteriala si dificultatile de invatare", a mai spus aceasta.

Copiii si hipertensiunea arteriala

Adams si colegii ei au analizat datele a 201 de copii, cu varste cuprinse intre 10 si 18 ani, date inregistrate la o clinica de specialitate, unde copiii au ajuns din cauza problemelor cu tensiunea arteriala. Datele arata ca aproximativ jumatate sufereau de hipertensiune, iar ceilalti nu (o inregistrare nu inseamna neaparat cu un copil are hipertensiune).

Dintre cei cu hipertensiune, 28% au prezentat probleme la invatare, in timp ce doar 9% dintre cei fara hipertensiune au prezentat aceasta dificultate. In general, procentul copiilor cu dizabilitati este de aproximativ 5 procente.

Cercetatorii au spus ca au aratat doar o asociere si nu o legatura cauza-efect. Iar ei inca nu pot demonstra cum poate hipertensiunea sa cauzeze acest lucru. "Una dintre ipoteze este ca hipertensiunea afecteaza vasele de sange din creier, fapt care influenteaza circulatia sangelui in creier", este de parere Adams.

Cercetari in lucru

"Cercetatorii deruleaza in prezent un studiu pentru a vedea daca tratarea tensiunii arteriale la copii, timp de un an, poate imbunatati performantele lor mentale. Daca vor observa o inversare a problemelor cognitive, cercetatorii ar avea dovezi solide ca hipertensiunea influenteaza intr-adevar perfomantele cognitive", a declarat Adams.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2283 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ADHD, mintea si tehnica Meditatiei Transcendentale

Ce este ADHD, si ce comportament observati la copiii cu ADHD?

ADHD este cea mai frecvent intalnita afectiune psihosociala la copii, afectand peste 4,5 milioane dintre acestia numai in SUA. Ea perturba functiile de executie ale creierului, creand dificultati in controlarea atentiei si comportamentului. Simptomele asociate in general cu ADHD sunt impulsivitatea, hiperactivitatea si lipsa de atentie.

Dar foarte multi dintre copiii pe care ii cunosc se comporta asa. Cum pot afla daca copilul meu are ADHD?

Din pacate, nu exista un test clinic pentru ADHD.

Nu exista un test? Atunci cum se pune diagnosticul?

Un medic pune diagnosticul, pe baza pe informatiilor subiective primite de la parinti, profesori si copil. Deoarece diagnosticul se bazeaza pe informatii subiective, mai degraba decat pe o masurare obiectiva, un diagnostic definitiv este dificil de pus.

Poate fi ADHD diagnosticat gresit?

Da. Copii se schimba rapid. La varste mici este normal ca ei sa manifeste semne de impulsivitate, hiperactivitate si neatentie. Ceea ce ar putea fi o lipsa de maturitate naturala, poate fi diagnosticat gresit drept ADHD.

Care este cauza ADHD-ului?

Creierul este alcatuit din milioane de celule care comunica in permanenta unele cu altele, trimitand semnale prin spatiul dintre celule. Mesagerii care poarta aceste semnale se numesc neurotransmitatori. Neurotransmitatorii, dopamina, neuropinefrina si serotonina regleaza gandirea, hiperactivitatea, impulsivitatea, neatentia, memoria, emotia si depresia, pentru a numi cateva. Un dezechilibru al acestor substante chimice poate cauza un dezechilibru in functionarea creierului, care poate fi observat in simptomele ADHD-ului.

Deci medicatia ADHD-ului influenteaza aceste substante chimice din creier ?

Da. Ingredientele active in medicatia folosita de obicei pentru ADHD sunt amfetaminele. Amfetaminele cresc artificial importanta anumitor neurotransmitatori in creier, marind viteza creierului (de unde termenul de « viteza » pentru amfetamine). Aceasta face zona frontala mai activa, atata timp cat medicamentul este activ.

Deci aceasta inseamna ca medicamentul nu rezolva problema, este o rezolvare de moment. Aceste medicamente au si un alt efect asupra creierului?

Aceasta este sursa de preocupare. Medicamentele inunda creierul cu neurotransmitatori, deci nu mai este nevoie sa gandesti deloc. Aceasta poate cauza creierului suprimarea cresterii naturale si a dezvoltarii celulelor creierului, care creeaza reteaua neuronala. Creierului tanar nu i se da sansa de a se dezvolta singur si de a se maturiza prin propria functionare.

...www.m-t.ro

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor