Infarctul miocardic la femei - simptome ce pot fi usor trecute cu vederea

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 23:45
11522 citiri
Infarctul miocardic la femei - simptome ce pot fi usor trecute cu vederea

Este un fapt cunoscut ca mai multe femei mor din cauza unui infarct miocardic decat barbati. In ciuda acestui fapt, multi inca cred ca infarctul miocardic este o boala barbateasca.

Oamenii, de obicei, privesc bolile cardiovasculare ca pe evenimente inevitabile ale sortii. in plus, la noi nu este cunoscut nici faptul ca femeile mor intr-un numar mai mare din cauza problemelor cardiovasculare decat barbatii.

"In majoritatea cazurilor, la femei, primul simptom este chiar infarctul miocardic. In astfel de cazuri nu vor fi semne caracteristice, cum ar fi durerea toracica care radiaza si in brat, nu vor fi greutati de respiratie sau lesinuri, pentru atentionarea evenimentelor care urmeaza" - spunea conf. dr. Florin Mitu.

"Infarcul miocardic la femei nu numai ca difera din punct de vedere clinic, dar si din punct de vedere al depistarii" - explica si dr. Agnes Lannert, din cadrul Medexpert.

Este foarte important ca totusi sa recunoastem semnele care caracterizeaza infarctul miocardic, dar la femei de multe ori nu este asa de usor. Conform studiilor Institutului National al Sanatati din Statele Unite (National Institute of Health - NIH) simptomele atipice la femei pot semnala infarctul miocardic chiar si cu o luna inainte!

De exemplu 43% dintre bolnavi nu au simtit dureri toracice inainte de infarct si nici macar in timpul infractului, pe cand medicii in continuare considera simptomul respectiv ca semn principal in ambele cazuri.

In acelasi timp femeile din studile respective au enumerat urmatoarele simptome atipice inaintea infarctului miocardic: epuizare neobisnuita, tulburari de somn, respiratie rapida, greata, anxietate.

In timpul infarctului, sunt resimtite simptome precum: respiratie rapida, epuizare, transpiratii reci, ameteala. Din cauza semnelor nespecifice, dar obisniute, de multe ori nu diagnosticam decat ca si greata tranzitorie ceea ce in realitate este infarctul miocardic.

Ateroscleroza, in ambele cazuri, este cauza majora a infarctului miocardic, dar hormonii feminini incetinesc procesul pentru o perioada indelungata. La menopauza secretia de estrogen se diminueaza drastic si echilibrul multor procese fiziologice se perturba. La momentul respectiv, procesul aterosclerotic se accelereaza, mult mai mult ca la barbati. Aici este momentul cand femeile ar trebui sa aiba mult mai mare grija.

"Daca un barbat ajunge la varsta de 55 - 60 de ani, atunci are un pic mai multe sanse pentru evitarea infarctului, pe cand la femei, la varsta de 45 - 50 de ani, urmeaza perioada cu risc crescut", explica dr. Lannert Agnes.

Tonusul vascular se inrautateste, adica rezistenta arteriolelor, din cauza careia presiunea sistolica centrala creste, fortand inima sa lucreze impotriva acestei presiuni crescute, se arata intr-un comunicat al Arteriograph.ro.

A.S.

Citește și:
Achiziții din bani publici la sfârșit de an: 59 de mașini de lux pentru deputații români. Suma cheltuită pentru înnoirea parcului auto
Achiziții din bani publici la sfârșit de an: 59 de mașini de lux pentru deputații români. Suma cheltuită pentru înnoirea parcului auto
Nu mai puțin de 59 de mașini de lux vor fi livrate Parlamentului României până la data de 20 decembrie, după ce peste 20 de mașini din parcul auto au fost deja scoate la licitație deoarece...
DNA a clasat o plângere penală făcută de consilierii PSD împotriva lui Clotilde Armand: ”O nouă victorie”
DNA a clasat o plângere penală făcută de consilierii PSD împotriva lui Clotilde Armand: ”O nouă victorie”
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, anunţă că DNA a clasat o plângere penală făcută de consilierii PSD împotriva sa, în legătură cu programul ”Termoficare de la Soare”, care...