Insomnia poate duce la insuficienta cardiaca - studiu

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 16:59
5509 citiri
Insomnia poate duce la insuficienta cardiaca - studiu

Persoanele care nu se bucura de un somn odihnitor sau se trezesc prea devreme si nu mai reusesc sa adoarma la loc pot ajunge sa sufere de insuficienta cardiaca, arata un studiu norvegian.

Cercetarea, publicata in revista European Heart Journal, a urmarit peste 50.000 de persoane, timp de 11 ani, potrivit BBC.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca oamenii care au insomnii sunt in pericol de a suferi de aceasta boala cardiaca, care apare atunci cand muschiul inimii nu mai pompeaza cantitatea de sange necesara organismului. Totodata, expertii sustin ca vor face mai multe cercetari pentru a afla daca lipsa somnului reprezinta in exclusivitate o cauza pentru insuficienta cardiaca sau daca legatura este mai complexa.

Insuficienta cardiaca, vindecata printr-o descoperire uimitoare

Cercetatorii de la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Noevegia au investigat peste 50.000 de persoane, cu varste cuprinse intre 20 si 89 de ani. La inceputul studiului, niciuna nu suferea de insuficienta cardiaca.

Mai mult de 750.000 de britanici au insuficienta cardiaca, iar pentru multi dintre acestia nu exista niciun fel de remediu. Cei care sufera de aceasta afectiune se simt epuizati in majoritatea timpului, iar uneori chiar se sufoca. Mai rau este ca, cu cat boala avanseaza, cu atat odihna pe timpul noptii devine mai dificila.

Bolile de inima, vindecate de celule-susa din maduva spinarii

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca persoanele care sufera de insomnie risca de trei ori mai mult sa fie diagnosticate cu insuficienta cardiaca, fata de cele care se bucura de un somn odihnitor pe timpul noptii. Legatura dintre insomnie si insuficienta cardiaca ramane una stransa, chiar daca cercetatorii au luat in calcul si alte aspecte care pot cauza lipsa somnului si probleme cu inima, precum fumatul sau obezitatea.

Lipsa somnului inseamna mai multi hormoni ai stresului

Specialistii afirma insa ca nu le este inca foarte clar de ce exista o conexiune atat de stransa intre insomnie si insuficienta cardiaca. "Nu puteam fi 100% siguri ca lipsa unui somn odihnitor cauzeaza insuficienta cardiaca. Insa daca este adevarat, vestea buna este ca aceasta boala poate fi tratata", a precizat doctorul Laugsand, autorul principal al cercetarii.

Ce patesti daca nu dormi destul?

De asemenea, insomnia determina organismul sa produca hormoni ai stresului, care, la randul lor, pot afecta buna functionare a inimii.

Citeste si:
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...