Pastile pe inima ta

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 07:02
6695 citiri
Pastile pe inima ta

In urma cu 10 ani, cei care din diferite motive nu se puteau hrani ca la carte erau sfatuiti sa ia zilnic multivitamine si, eventual, antioxidanti. Se credea atunci ca aceste suplimente compenseaza carentele din alimentatie si protejeaza inima.

Insa, potrivit cardiologului american Arthur Agatston, cele mai recente studii au contrazis multe dintre lucrurile care atunci pareau cele mai bune abordari.

In prezent s-a ajuns la concluzia ca antioxidantii, sub forma de supliment, nu au ce cauta in dieta zilnica, obligatoriu fiind insa, pentru o inima sanatoasa, uleiul de peste, conform MSN.

Ulei de peste

Este poate singurul supliment ce ar trebui luat zilnic, studiile aratand ca acizii grasi omega 3 au rol protector. Peste ocean acest supliment este recomandat cu toata caldura, mai ales pentru ca pestele proaspat poate contine mari cantitati de mercur. In aceste conditii, suplimentul de ulei de peste devine cea mai sigura optiune.

Cardiologul recomanda cate un gram pe zi, mai ales daca exista risc de boli de inima, sau 2 pana la 4 grame, daca nivelul trigliceridelor este mare.

Vitamina D

Desi nu trebuie luata zilnic, in caz de deficienta de Vitamina D se recomanda cate 1.000 IU zilnic, insa numai daca alimentele fortifiate nu si-au facut efectul si nici plimbarea afara, timp de 10 - 15 minute, fara umbrela sau palarie, nu pare sa aiba efect.

Resveratrol

Acest nutrient care se gaseste in pielita strugurilor rosii si in vinul rosu este benefic, insa nu se recomanda a fi administrat zilnic inca. Studiile in acest sens se afla in plina derulare.

In ultima vreme, sofranul si-a castigat o reputatie din ce in ce mai buna. Insa, ca si in cazul resveratrolului, e prea devreme pentru a se recomanda administrarea sa zilnica, sub forma de pilule.

Antioxidanti

Oricat ar fi de buni, au si ei limitele lor, asa ca nu sunt recomandati pentru administrarea zilnica, pentru sanatatea inimii.

Un studiu de anvergura, realizat pe mii de subiecti carora li s-au administrat suplimente de Vitamina E, C si betacaroten, a concluzionat chiar ca antioxidantii sunt periculosi in cantitati mari.

Vitamine din complexul B

Daca nu exista o deficienta confimata de medic, nici aceste vitamine nu trebuiesc luate zilnic. Initial se credea ca acidul folic, Vitamina B6, B12 sunt benefice administrate zilnic, insa exaltarea initiala a trecut repede, studiile nereusind sa confirme ca aceste vitamine aduc beneficii sistemului cardiovascular.

Potrivit cardiologului Arthur Agatston, o alimentatie variata si bogata in nutrienti ramane cea mai buna vitamina. Daca antioxidantii sub forma de nutrienti sunt periculosi, cei continuti de alimente sunt benefici, asa ca nu exista restrictii.

Recomandarile generale referitoare la legume, fructe si cereale integrale raman in picioare, cu mentiunea ca intr-o farfurie ar trebui sa existe, pe cat posibil, toate culorile. E una dintre recomandarile care promite sa nu se schimbe, indiferent de cate studii se vor face.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#suplimente inima, #inima sanatoasa, #ulei peste inima, #antioxidanti inima, #Vitamina D inima, #Vitamina B inima, #Resveratrol inima , #inima