Cate forme de depresie postnatala exista si cum se trateaza

Sambata, 14 Noiembrie 2015, ora 20:00
5894 citiri
Cate forme de depresie postnatala exista si cum se trateaza
Foto: Pexels/Skitterphoto

Este bine cunoscut faptul ca, dupa nasterea copilului, unele mame sufera de o afectiune psihica numita depresie postnatala. Tinerele mamici sunt napadite de stari de tristete, insomnie, crize de plans si chiar un sentiment de vinovatie.

Conform specialistilor, depresia postnatala poate avea mai multe forme de manifestare, bineinteles, in functie de simptomele pe care le are fiecare mamica si rapiditatea cresterii gravitatii lor. Astfel, exista trei forme de depresie postnatala:

"Baby blues" este forma cea mai usoara si care nu necesita, in mod obligatoriu, vizita la un specialist. Apare imediat, la cateva zile de la nastere, si dispare treptat. Se recunoaste dupa starile de tristete, momente de plans necontrolat, schimbari de dispozitie.

Femeile cu diabet prezinta un risc ridicat de depresie postnatala

Depresia postnatala propriu-zisa isi face aparitia in primul an de la nasterea copilului. Manifestarile acesteia le cuprind pe cele ale starii "baby blues", dar si altele precum: lipsa poftei de mancare, tendinta de a-si face rau siesi sau copilului, iritabilitate exagerata.

Tratarea acesteia se face cu ajutorul unui specialist, ce recomanda tratamentul potrivit pentru fiecare femeie in parte.

Cea de a treia forma, psihoza postnatala, este cea mai ingrijoratoare si se contureaza in primele doua saptamani de la nastere. De cele mai multe ori, mamicile au schimbari bruste de dispozitie, stari de confuzie, momente de incoerenta, sentimente de vinovatie, halucinatii, ajungand la pierderea contactului cu realitatea, daca nu se intervine cat mai curand.

Tratament

Pentru tratarea depresiei postnatale este bine sa se ceara sfatul unui specialist, care va consilia pacienta si va recomanda tratamentul adecvat in functie de simptome si de gravitatea afectiunii.

Daca pentru prima forma nu se intervine in mod special, pentru celelalte forme (depresia postanatala propriu-zisa si psihoza postnatala) exista mai multe cai de interventie.

Risc dublu de depresie postnatala pentru femeile care nasc gemeni

Printre cele mai importante se numara:

Consultul unui psiholog. Pentru inceput, in tratarea depresiei postnatale se apeleaza la ajutorul unui psiholog, ce va pacientele cu sfaturi, dar, mai ales, le va stimula sa vorbeasca despre starile pe care le traiesc in aceasta perioada. Acesta va sti cum sa faca ca pacientele sa se relaxeze, sa le invete sa isi inteleaga propriile emotii si sa le controleze.

Medicatia. De obicei, medicii recomanda ca tratament antidepresivele. Acestea sunt adkministrate pentru tratarea acestei afectiuni, dar si pentru a preveni recaderi ce ar fi mult mai grave decat cum au fost la inceputul tratamentului.

Tratament cu estrogeni. Estrogenul este un hormon produs de catre ovare la femei. Tratamentul cu estrogeni nu a fost foarte studiat, insa, conform unor specialisti, unele femei au prezentat ameliorari ale depresiei si chiar vindecari ale acesteia. Nu se intrevede a fi declarat un mijloc de tratare din cauza a doua dezavantaje: poate provoca tromboza venoasa si cancer al endometrului.

Alaptarea la san. Este una dintre activitatile pe care orice mamica asteapta sa o imparta cu copilul ei. S-a dovedit ca alaptarea la san implica o serie de emotii ce fac ca mama sa reactioneze, de aceea, se considera ca alaptarea ar fi un antidepresiv natural.

Sprijinul familiei. Familia este un stalp important in viata fiecarei femei, iar prezenta membrilor familiei este un sprijin neconditionat.

www.bebee.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#depresie postnatala, #tratament depresie postnatala, #simptome depresie postnatala , #insarcinata