Insulina, inventie romaneasca: 90 de ani de la furtul secolului - Documentar

Vineri, 29 Iulie 2011, ora 23:38
52818 citiri
Insulina, inventie romaneasca: 90 de ani de la furtul secolului - Documentar

Fiziologul roman Nicolae Paulescu descopera in 1916 pancreanina - insulina - dupa 30 de ani de cercetari in laborator. Din cauza Primului Razboi Mondial, a fost constrans sa intrerupa cercetarile, in perioada 1916-1918, cand Bucurestiul era ocupat de catre nemti.

Pe 10 aprilie 1922 a obtinut brevetul de inventie acordat de Ministerul Comertului si Industriei din Romania. Modelul experimental folosit de Paulescu a fost urmatorul: dupa anestezia cainelui cu cloroform se extirpa pancreasul, tesutul pancreatic era maruntit si amestecat cu apa distilata, apoi pus la gheata 24 de ore, lichidul rezultat era strecurat prin muselina si se adauga o cantitate mica de sare.

Animalul era adormit din nou, se recolta o proba de sange si apoi se injecta lent filtratul de tesut pancreatic printr-o canula introdusa in vena jugulara externa. Probe de sange erau obtinute prin punctia arterei carotide, iar probe de urina printr-un sondaj vezical.

Descoperirea sa, bazata pe noua experimente, o publica cu lux de amanunte (26 de pagini) in "Comptes Rendus Hebdomadaires des Seances et Memoires de la Societe de Biologie et de ses Filiales" (23 iulie 1921, Paris).

Drept urmare...

La reuniunea anuala a Societatii Americane de Fiziologie, care a avut loc in New Haven, Connecticut, in timpul sarbatorilor de Craciun din 1921, medicul militar Frederick Grant Banting (30 de ani) si biochimistul, Charles Herbert Best releva faptul ca au descoperit insulina, celebra pancreanina a lui Paulescu, dar sub o alta titulatura.

Banting a devenit extrem de interesat de diabetul zaharat dupa ce a citit un articol despre pancreas in presa medicala franceza. "Descoperirea" insulinei de catre acestia in doar trei luni, a avut un impact major in domeniul stiintei medicale a timpului.

Primul pacient tratat pe 11 ianuarie 1922 cu insulina a fost un copil in varsta de 14 ani, Leonard Thompson. Acesta cantarea mai putin de 32 de kilograme si traia cu o dieta de 450 de calorii pe zi.

Pentru procedeul de extract pancreatic Banting si Best au primit Premiul Nobel in 1923.

Patentul insulinei a fost vandut Universitatii din Toronto pentru un dolar.

Familiile oamenilor de stiinta americani au incearcat sa-i inabuse lui Paulescu plangerile. Acesta a cerut cu insistenta sa fie creat un tribunal international, care sa judece fraudele stiintifice, dupa cum exista unul care lupta contra fraudelor literare.

Persecutat pentru ideile sale?

Si in Romania opiniile politice ale lui Paulescu fac din acesta un personaj ciudat, incomod, incat a avut reale dificultati cu publicarea celui de-al patrulea volum al sau, Tratat de Medicina.

Atacurile presei evreiesti impotriva lui si a altor membri ai nationalismului roman deveneau tot mai frecvente. Este definit ca fiind "criminal", "infractor".

Bolnav de cancer, pastrandu-si curajul si calmul, pe 20 martie 1931 isi scrie testamentul. Moare in dimineata zilei de 17 iulie, dupa ce ii spusese succint surorii sale: "Eu ma duc". Dupa care a facut semnul crucii.

La moartea sa, in revista "Neamul Romanesc" apare un emotionant necrolog :"Moartea unui invatat", care se incheie cu urmatoarele cuvinte: "...a trait ca un mucenic si a murit ca un sfant".

Reabilitarea lui Paulescu, oprita la Paris

Dupa 50 de ani, fiziologul scotian Ian Murray intreprinde o campanie in presa de restabilire a adevaratului descoperitor al insulinei.

O batalie importanta a fost si cea realizata de omul de stiinta si fondatorul primei clinici pentru diabetici (1942), Ion Pavel. In anii '70, chiar sub regimul comunist din Romania, el a facut publica o scrisoare primita pe 15 octombrie 1969 de la Charles H.Best, colaboratorul lui Banting, in care acesta admite ca nu au facut nimic altceva decat sa reproduca in laborator cercetarile lui Paulescu, castigand astfel Premiului Nobel.

Persecutia impotriva lui Pualescu, la optzeci de ani dupa moartea sa, nu s-a terminat inca. A doua nedreptate impotriva lui Paulescu a fost comisa, pe 21 august 2003, exact la 80 ani dupa furtul Premiului Nobel.

In acea zi, la spitalul Hotel-Dieu din Paris, a fost planificata o ceremonie in onoarea sa, cu dezvelirea unui bust, o ceremonie organizata in colaborare cu Ambasada Romaniei la Paris si profesorul Gerard Slama.

Ceremonia a fost anulata in ultimul moment, din cauza protestelor din partea organizatiilor evreiesti impotriva trecutului antisemit al lui Paulescu. Dr. Shimon Samuels, de la Centrul "Simon Wiesenthal", a precizat in scris Ambasadei Romane si Ministerului Francez al Sanatatii ca Paulescu "antisemitul" nu a fost o "persoana adecvata pentru a primi recunoastere".

Statul roman s-a conformat, lasand neputinta sa-si spuna cuvantul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#insulina inventie romaneasca, #Nicolae Paulescu insulina, #roman insulina , #insulina