Andivele sunt dintre cele mai scumpe legume, daca nu cumva chiar cele mai scumpe. Este un motiv serios sa ne tinem departe de ele. Dar, pe de alta parte, sunt atat de utile sanatatii, incat merita sa le tinem aproape, socotind totdeauna ca leguma cea mai scumpa este mai covenabila decat medicamentul cel mai ieftin.
Andivele sunt printre putinele legume cautate pentru imbunatatirea capacitatii vizuale: consumadu-le regulat, observam ca dispar durerile de ochi, iar vederea incetosata - indeosebi la varstici - se amelioreaza spectaculos.
Nu trebuie neglijat nici faptul ca andiva este un bun adjuvant in obezitate si aterioscleroza, fiind indicata de asemenea in alimentatia cardiacilor sau a celor bolnavi de rinichi ce prezinta edeme.
Pentru copii, adulti, batrani, ba chiar si pentru gravide
Andivele sunt un bun vitaminizant si remineralizant in alimentatia copiilor, a convalescentilor, a gravidelor si a persoanelor mai in varsta.
Toate acestea sunt consecinta continutului ridicat in vitamine (A, C si cele din complexul B), dar si de saruri minerale (contin fier, mangan, potasiu, fosfor, calciu). Este deosebit de important continutul mare de potasiu, necesar echilibrului functional al organismului.
Manganul continut de andive previne intarzierea cresterii la copii, scaderea rezistentei osoase la adulti si batrani, aparitia malformatiilor scheletice si deteriorarea sistemului de reproducere.
Adjuvant chiar si in tratamentul cancerului
Principiile active continute de aceasta leguma previn modificarea metabolismului glucidic si lipidic. Astfel, andivele reprezinta un aliment indicat diabeticilor (continutul de glucide este aproape neglijabil), dar si celor predispusi la ingrasare, respectiv obezitate.
Andivele au efecte in atonii biliare, regland tonusul musculaturii vezicii biliare, datorita efectului coleretic remarcabil. Ele ofera o protectie in plus persoanelor predispuse maladiilor biliare, stimuland secretia biliara si eliminarea ei in duoden.
Continutul ridicat in apa (90%) face sa contribuie activ in functionarea sistemului renal.
Cercetari recente au confirmat si unele proprietati citostatice ale andivelor. Ele impiedica inmultirea celulelor - ceea ce le face utile in tratamentul cancerului, ca adjuvant.
O leguma de lux
Un fapt mai putin cunoscut este acela ca tehnica de cultivare a andivelor a fost descoperita accidental, abia in anul 1830, la Schaerbeek (Belgia). In prezent, cel mai mare cultivator de andive din lume este Franta, unde de altfel sunt foarte apreciate.
Calitatile gustative, dar si conditiile pretentioase de cultivare au facut sa fie socotite totdeauna o leguma de lux, apreciate ca atare atat sub aspectul pretului, cat si sub aspectul pretentiilor culinare.
In tara noastra, desi s-au cultivat inca din perioada antebelica, andivele se aduc, ca si multe alte legume de altfel, din import.
Cel mai curent mod de preparare a andivelor este salata. Avand un gust usor amarui (ceea ce le confirma caracterul de aperitiv), andivele se tin inainte de preparare 15-20 minute intr-un amestec de apa sarata cu otet (2 linguri otet la 1 litru de apa), dupa care se zvanta, se taie, se adauga marar (doua legaturi bune la un kg legume) si se stropesc cu suc de lamaie si ulei de masline virgin.
Gurmanzii inlocuiesc uleiul cu smantana sau maioneza, ceea ce poate fi in avantajul gustului, dar ramane sigur in dezavantajul aportului pentru sanatate, pe care il asteptam din partea generoasei legume.