Beneficiile nutritive ale ciupercilor

Luni, 25 Iunie 2012, ora 19:48
15870 citiri
Beneficiile nutritive ale ciupercilor

Ciupercile se mananca de mii de ani, faraonii considerandu-le o delicatesa, in timp ce romanii credeau ca sunt un dar catre zei si le mancau doar in timpul festivalurilor. Grecii si chinezii erau convinsi ca ele dau putere, dar si astazi ele sunt considerate alimente complete, cu multiple proprietati medicinale.

Potrivit Suite 101, 3.000 din cele 14.000 de specii de ciuperci sunt comestibile, dintre care 700 au proprietati curative. Ele au diferite forme, culori si texturi, de la alb pana la cele mai vii culori.

Zero colesterol

Ciupercile sunt bogate in vitamine, minerale, fibre, antioxidanti si apa. Au putin sodiu si grasimi si colesterol zero.

Sunt bogate in special in grupa vitaminelor B: riboflavina, niacina, acid folic, tiamina si B6. Sunt singura sursa vegetariana de vitamina D, avand si numerosi antixodanti care ajuta la mentinerea unei epiderme tinere.

Printre mineralele continute de ciuperci se numara potasiul, cuprul, zincul, seleniul, fierul, magneziul, fosforul si calciul. O ciuperca medie iti ofera mai mult potasiu decat un pahar de suc de portocale sau o banana. Seleniul este in mare parte gasit in surse animale, ciupercile fiind printre putinele surse vegetale.

In ce fel te ajuta?

- potasiul continut ajuta la mentinerea unei presiuni sanguine scazute si previne atacul cerebral;

- cuprul previne problemele cardiace si asigura o buna functionare a metabolismului;

- calciul intareste oasele si fierul previne anemia;

- antioxidantii intaresc imunitatea si previn infectiile;

- combinatia dintre proteine, fibre si vitamina B ajuta la un metabolism sanatos.

Cine ar trebui sa le consume in mod special?

- combinatia dintre nivelul scazut al grasimilor si zero colesterol, dar si nutrientii continuti le transforma intr-un aliment ideal pentru diabetici, mai ales gratie insulinei naturale si enzimelor care ajuta la decompunerea amidonului din alimente;

- in cazul persoanelor cu hipertensiune sunt de asemenea indicate, caci o coboara;

- controleaza migrenele si chiar unele probleme de ordin mintal. Spre exemplu, niacina ajuta la prevenirea Alzheimer-ului;

- ciupercile contin si antibiotici naturali, care previn infectiile si grabesc vindecarea ranilor;

- sunt bune si daca se doreste scaderea in greutate, ajutand la mentinerea masei musculare.

In bucatarie

Nu numai ca poti face mancare speciala de ciuperci, dar ele pot fi incorporate si in alte feluri de bucate. Le poti pune pe un platou cu aperitive, adauga in salate, in supe, tocanite si sanvisuri.

Ai mare grija, insa, sa consumi doar ciuperci din magazine, nu cele gasite de vanzare pe drumuri sau culese de tine prin padure, caci o mare parte dintre ele sunt otravitoare.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ciuperci nutrienti sanatate, #ciuperci vitamine antioxidanti, #ciuperci beneficii sanatate, #ciuperci proprietati , #legume