Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cate legume si fructe trebuie sa consumi, in functie de culoarea lor

Joi, 31 Martie 2011, ora 17:25
5402 citiri
Cate legume si fructe trebuie sa consumi, in functie de culoarea lor

Natura ofera diferite culori fructelor si legumelor, in functie de nutrientii pe care acestea le contin. Consumul acestor alimente in functie de culoarea lor iti confera un control asupra vitaminelor pe care le asimilezi.

Fiecare culoare este data de anumite fitochimicale - compusi extrem de buni pentru sanatate - care previn diferitele afectiuni. Spre exemplu, potrivit Shine, antocianina si proantocianinele sunt doua tipuri de antioxidanti asociati cu mentinerea sanatatii organismului si in special a creierului. Acestia se gasesc in alimente precum afinele si vinetele.

Fructe si legume rosii si portocalii (5-6 portii pe saptamana pentru un adult)

Cat inseamna o portie? In jur de 8 capsuni mari, un ardei rosu mare, 12 morcovi mici sau 2 morcovi medii, un cartof dulce sau o jumatate de grepfrut roz.

Legumele si fructele astfel colorate, precum tomatele sau ardeii rosii, contin licopen, o fitochimicala care ajuta la prevenirea cancerului de san si prostata.

Alfa si beta-carotenul dau culoarea portocalie vibranta a morcovilor si cartofilor dulci. Corpul transforma acesti compusi in vitamina A, care iti ajuta ochii, oasele si sistemul imunitar. Fitochimicalele au si rol de antioxidanti, tinand astfel deoparte bolile si radicalii liberi.

Vegetalele cu frunze de culoare verde-inchis (1-2 portii saptamanal)

Asta poate insemna fie o cana de vegetale gatite, 2 cani de verdeturi crude sau 10 manunchiuri de brocoli.

Spanacul sau rucola sunt surse bogate de luteina, zeaxantina si fitochimicale care se acumuleaza la nivelul ochilor si previn degenerescenta maculara, o cauza principala a orbirii in randul persoanelor in varsta.

Aceste legume sunt bogate si in beta-caroten. Legumele din familia crucieferelor, precum brocoli sau conopida, ofera compusi care previn cancerul prin cresterea numarului de enzime care elibereaza corpul de toxine.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#legume colorate, #vegetale culoare pigment, #legume sanatate, #antioxidanti fructe , #legume