Fructele si legumele autohtone - izvor de sanatate

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 08:41
12725 citiri
Fructele si legumele autohtone - izvor de sanatate
Foto: Arhiva

Pana prin anii '80 si un timp si dupa aceea, nimeni nu cantarea mancarea si nici nu numara caloriile. E drept ca, pe atunci, piata romaneasca de produse alimentare nu era sufocata de alimente modificate genetic, asa cum este astazi.

Iata insa ca, in anul 2011, nutritionistii ne sfatuiesc sa consumam legume si fructe din productie autohtona, dupa pofta inimii, fara sa facem contabilitate inainte sa ne asezam la masa.

Merele, fructele iernilor noastre, pot fi gasite zi de zi pe tarabele pietelor, pe alese, dupa culoare sau marime. Un mar consumat dimineata sau in loc de gustare este o sursa excelenta de fibre, vitamina C si alti antioxidanti. Marul regleaza cantitatea de glucoza din sange, ajuta inima sa functioneze normal si in plus este si foarte satios.

Un mar inainte de culcare este un calmant excelent. Mancati merele cu tot cu coaja, deoarece in coaja se gasesc cele mai multe fibre si vitamine.

Morcovul este una dintre dintre cele mai bogate surse naturale de provitamina A. De asemenea, mai contine vitamine din grupul B, vitaminele C si E, fibre si minerale. Consumat zi de zi, ca atare sau sub forma de suc, morcovul tine vederea sanatoasa, regleaza glicemia si tranzitul intestinal.

Varza, alba ori rosie, are efecte depurative si, bine de retinut, protejeaza de Alzheimer. Sucul de varza, consumat zilnic, vindeca ulcerul. Cruda, ca salata, sau gatita, varza ajuta digestia, combate anemia si depresia, iar diabeticii o pot consuma fara probleme. Varza este recomandata in curele de slabire pentru ca are foarte putine calorii, 30 de kcal la suta de grame.

Usturoiul este recunoscut ca cel mai puternic antibiotic natural, datorita proprietatilor sale antibacteriene. Este recomandat ca usturoiul sa se consume crud, deoarece numai asa efectele lui sunt maxime. Usturoiul elimina bacteriile din tractul intestinal, fluidizeaza circulatia sangelui, echilibreaza tensiunea arteriala, fereste organismul de raceli si gripe, tonifica si da putere corpului expus la temperaturile scazute ale iernii.

Pentru aroma de exceptie si gust deosebit, puneti usturoiul in mancare, taiat felii sau usor zdrobit cu putin timp inainte de a lua vasul de pe foc. Usturoiul nu trebuie sa fiarba. Dupa ce ati mancat usturoi, mestecati un fir de patrunjel sau zdrobiti in gura un bob de cafea, ca sa scapati de mirosul neplacut.

Sfecla rosie ajuta la echilibrarea tensiunii arteriale, scade colesterolul, detoxifica ficatul, imbunatateste oxigenarea celulelor. Sucul de sfecla rosie este folosit din vechime ca leac impotriva cancerului. Prin prelucrare la cald, sfecla rosie nu-si pierde calitatile.

Toate aceste alimente, bogate in vitamine si minerale, de productie autohtona, sunt disponibile pe tarabele pietelor in fiecare zi a saptamanii si asteapta sa va umple farfuria, fara sa va temeti ca v-ar putea afecta silueta.

Sa avem sanatate!

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#fructe legume vitamine, #cura fructe legume, #beneficii fructe legume , #legume