Legumele toamnei: Cartofii, fructele pamantului

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 21:23
14721 citiri
Legumele toamnei: Cartofii, fructele pamantului
foto: Arhiva

Fie piure, fie copti sau prajiti, cartofii sunt una dintre cele mai iubite legume. Dincolo de aceasta, cartoful este cea mai raspandita leguma si prima ca suprafata cultivata pe intreaga planeta.

Cartofii sunt disponibili pe tot parcursul anului, dar in perioada de toamna stocurile se improspateaza, iar cartoful este la apogeul calitatilor sale, scrie WH Food.

Cartofii fac parte din familia Solanaceae care include vinetele, rosiile si ardei si sunt un aliment indispensabil in orice bucatarie. Desi cartofii - tuberculii, respectiv ingrosarile proeminente ale radacinii - sunt legume minunate, fructele cartofului, care seamana cu niste rosii, sunt toxice si necomestibile.

Cartofi contin peste 80 de substante nutritive si sunt deosebit de utili intr-o alimentatie sanatoasa. Din pacate, cartofii sunt consumati in cea mai mare masura prajiti, ceea ce ii face daunatori, mai ales daca ne facem un obicei din a-i consuma gatiti in felul acesta.

Altfel decat prajiti, cartofii sunt o binefacere. Au putine calorii (100 de calorii in 150 de grame de cartofi fierti), multe fibre si ofera o protectie semnificativa impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului.

Cartofii sunt o sursa excelenta de vitamina C, o buna sursa de vitamina B6, au cupru, potasiu, mangan si fibre. Contin o varietate mare de fitonutrienti care au o activitate antioxidanta - carotenoizi, flavonoizi si acid cafeic, precum si o proteina, care nu se gaseste dacet in cartofi, numita patatin, extrem de activa impotriva radicalilor liberi.

Fitochimicalele din cartofi sunt la fel de eficiente ca si cele din broccoli. Amidonul din cartori este o sursa de energie sanatoasa, care poate capata valente negative doar prin prajire neadecvata.

Beneficii pentru sanatate

Cartoful contine compusi (se numesc kukoamines) care scad tensiunea arteriala sisustin activitatea cardio-vasculara.

Concentratia mare de vitamina B6, face din cartof un sustinator activ al celulei nervoase, un cartof de dimensiuni medii avand 21% din necesarul zilnic de B6.

Cartoful contine si fosfolipidele identice cu cele ale membranei celulare, care stimuleaza si sustin schimbul de gaze si nutrienti.

Un cartof copt ofera 12% din fibrele necesare zilnic. Cartoful scade colesterolul si prevenine cancerului de colon si este o sursa de zaharuri pentru celulele musculare si hepatice.

Leguma amerindienilor

Cartofii au fost cultivati de indieni din America inca de acum 7.000 de ani. Spre deosebire de multe alte alimente, cartofii pot fi cultivati la altitudini mari tipice zonei.

Cartofii au ajuns in Europa adusi de spanilor care i-au "descoperit" in America de Sud, in secolul XVI.

In Europa au fost tratati mult timp cu reticenta, pentru ca nu au fost mentionati in Biblie, iar oamenii credeau ca provoca lepra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#beneficii sanatate cartofi, #legumele toamnei, #cartofi beneficii sanatate , #legume