Cum gatesti brocoli astfel incat sa-si pastreze proprietatile?

Vineri, 11 Februarie 2011, ora 18:22
80737 citiri
Cum gatesti brocoli astfel incat sa-si pastreze proprietatile?

Multe persoane ocolesc aceasta leguma pentru ca nu stiu cum sa o gateasca, iar daca totusi se incumeta sa o prepare, o lasa pe foc atat de mult incat aceasta isi pierde mai toate proprietatile. Si atunci "adio" proprietati anti cancer, motiv pentru care cei mai multi o consuma.

Conform Men's Health, enzima care ii confera legumei proprietatile anti cancer se distruge atunci cand brocoli este gatit mai mult decat trebuie (iar asta se intampla aproape de fiecare data cand gatesti la microunde, cand fierbi brocoli sau folosesti indeajuns de mult focul, cat pentru a face o omleta, de exemplu).

Metoda ideala de a gati brocoli este, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Illinois, care au studiat toate metodele, dar si cantitatea de nutrienti ramasa dupa gatite in brocoli, la aburi.

Secretul este ca leguma sa isi pastreze culoarea verde deschis, ceea ce se intampla doar daca sta la aburi 2 pana la 4 minute. Daca o lasi 6 sau 7 minute, vei pierde enzimele cu proprietati anti cancer.

Daca nu detii un instrument potrivit pentru a gati brocoli la aburi, poti incerca urmatoarea metoda: umple un vas larg un sfert pana la o treime cu apa si adu-o la temperatura de fierbere. Apoi, intr-o strecuratoare mai mica, pune brocoli si aseaza strecuratoarea deasupra vasului cu apa, astfel incat apa sa nu atinga leguma. Acopera si lasa timp de 2 pana la 4 minute.

Daca se intampla, totusi, sa depasesti timpul indicat pentru gatire, nu dispera; o cescuta de brocoli contine potasiu, fier, calciu, magneziu, dar si Vitamina K, C si A. Contine, de asemenea, un compus ce reduce estrogenul in exces, in cazul barbatilor.

#cum gatesti brocoli, #cum prepari brocoli, #brocoli sanatate, #brocoli cancer, #brocoli gatire aburi , #legume