Ce dezvaluie poftele tale alimentare?

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 07:01
7967 citiri
Ce dezvaluie poftele tale alimentare?

Nimic nu este mai frustrant decat poftele care apar atunci cand incerci sa tii o dieta, caci te gasesti neputincios in fata dorintei de a gusta o prajitura sau un fel de mancare irezistibil.

Mai toti avem pofte specifice, in sensul ca stim cand ne e dor de ceva dulce, sarat, crocant etc. Iar poftele acestea inseamna ceva.

Psihoterapistul Dorothy Virtue este de parere ca fiecare astfel de pofta poate fi modalitatea mintii de a trece peste unele probleme emotionale. A incercat teoria chiar pe propria persoana, facand cateva modificari in viata care i-au oprit poftele alimentare inexplicabile.

Astfel, conform Daily Mail, a reusit sa slabeasca foarte mult si acum doreste sa ajute si alte persoane in acelasi fel. Ea spune ca sentimente precum furia, frustrarea, supararea, tristetea sau singuratatea fac oamenii sa doreasca diverse feluri de mancare. Iata ce inseamna fiecare pofta in parte:

Ceva crocant

Daca esti stresat, suparat pe cineva, frustrat sau amarat de o situatie, vei dori sa mananci ceva crocant, pe care sa-l simti cand mesteci, precum biscuiti, popcorn, covrigei sau chiar telina sau morcovi. Acestea actioneaza ca un sac de box in care dai si senzatia pe care o simti cand le mesteci iti ofera un sentiment de bine si de eliberare.

Alimente cremoase

Daca poftesti la ceva cremos, gandeste-te daca nu cumva te simti nesigur, vinovat sau rusinat, caci aceasta textura te poate ajuta sa scapi de aceste trairi. Colina din lapte are un efect calmant asupra corpului, care impreuna cu alte substante produc serotonina, aceasta dand o senzatie de bine si relaxare. In plus, zaharul din aceste produse cremoase iti da energie si iti imbunatateste starea de spirit, chiar daca pe scurta durata.

O textura gumoasa

Asta inseamna fie ca ti-ai suprimat mai mult timp un sentiment de gelozie, de confuzie, de spaima ca ceva urat se va intampla sau chiar ura de sine. Dorinta de a mesteca din abundenta este legata de speranta ca prin aceasta actiune vei scapa de stres si tensiunea acumulata in ultima perioada, facandu-ti ordine in idei.

Condimentat

Poftele pentru ceva condimentat inseamna ca ti-ai dori ca ceva mai interesant sa se intample in viata ta, caci totul ti se pare prea plictisitor si impovarator.

Nucile

Substantele din nuci tind sa ajute persoanele care se simt triste si nu se distreaza indeajuns. Alunele si nucile contin tirozina, care creste presiunea sanguina si stimuleaza un centru al placerii din creier. Sunt bogate si in grasimi, fapt asociat cu singuratatea, depresia, singuratatea, grijile si nefericirea.

Carbohidratii

Mirosul, textura si gustul painii, pastelor, orezului si ale altor carbohidrati sunt atat de imbietoare incat de cele mai multe ori reprezinta o consolare pentru cei tensionati, stresati sau chiar inspaimantati de un anumit lucru. Cand aceste sentimente pun stapanire pe minte, corpul simte nevoia de o medicatie care sa usureze eventuala durere de care se teme ca va aparea. Creierul produce cortizol, hormonul stresului, pentru a anestezia aceasta durere si prin acelasi mecanism este declansata si pofta de carbohidrati.

Prajituri si biscuiti

Carbohidratii dulci din aceste bunatati sunt asemanatori cu cei amintiti mai sus, producand sentimente reconfortante. O asemenea pofta poate sa apara mai des, mai ales daca asemenea alimente erau folosite in copilarie pe post de recompensa pentru anumite fapte si comportamente bune. Asa ca s-ar putea ca atunci cand vrei sa mananci asa ceva, sa ai de fapt nevoie de o imbratisare.

Ciocolata

Ciocolata este una dintre cele mai dorite alimente in randul femeilor, mai ales datorita faptului ca are o chimicala numita feniletilamina, care ajuta creierul sa reactioneze ca atunci cand te afli intr-o stare romantica. De aceea multe persoane apeleaza la ciocolata atunci cand sunt ranite in dragoste. Ciocolata are o substanta asemanatoare serotoninei, care calmeaza orice suparare si te binedispune atunci cand nu ai timp de alta activitate relaxanta.

Laptele de soia, ghimbirul si mirosul de cafea te pot face sa uiti de ciocolata. Poti incerca si ciocolata fara grasime, dar tot trebuie sa ai mare grija, caci fara grasime nu inseamna si fara calorii. Daca vrei sa te inveselesti fara sa adaugi calorii la dieta, mai bine mergi la sala de aerobic sau iesi seara la o plimbare rapida prin parc.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#pofte mancare explicatie, #explicatie pofte culinare, #explicatie pofte, #prevenire pofte alimentare , #mancaruri