Cum au aparut burgerii, mancarea care a cucerit lumea

Advertorial
Vineri, 06 Martie 2020, ora 12:23
24940 citiri
Cum au aparut burgerii, mancarea care a cucerit lumea
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Hamburgerii sunt mancarea preferata a multora dintre noi si, cu siguranta, ei reprezinta unul dintre cele mai populare feluri de mancare.

Acestia sunt fascinanti pentru ca inglobeaza un adevarat univers culinar.

In orice tara te-ai duce, cu siguranta gasesti un local in care se prepara burgeri, fie ca este vorba de un local dintr-un oras micut, ori un restaurant cu stele Michelin.

De asemenea, daca nu vrei sa iesi din casa, ai posibilitatea sa iti comanzi burgeri buni la domiciliu.

Asadar, dat faptul ca sunt asa importanti, burgerii ocupa un loc fruntas in meniul bucatariei globale, pe langa paste, pizza si sushi.

Daca iti plac si nu rezisti tentatiei de a ii gusta, trebuie neaparat sa stii si cine i-a inventat. Asadar, iata cateva lucruri interesante despre istoria burgerilor.

De la friptura de Hamburg, la hamburger-ul american

La sfarsitul secolului al XVIII-lea, orasul Hamburg a devenit faimos pentru carnea de vita care provenea de la vitele crescute in localitatile din jurul orasului.

Carnea era tocata, amestecata cu diferite condimente si preparata sub forma de chiftea. Marinarii americani care vizitau porturile din Hamburg au numit mancarea "Hamburg Steak".

In plus, pentru a atrage marinarii germani in America, mancarea standurilor de-a lungul portului din New York oferea "friptura gatita in stilul Hamburg".

Imigrantii germani din Statele Unite au adus cu ei o parte din alimentele preferate. Printre aceste alimente s-a numarat si friptura de Hamburg.

Nemtii au aromatizat pur si simplu carne de vita maruntita de calitate scazuta cu numeroase condimente regionale, iar preparatul a devenit o masa standard printre clasele mai sarace.

Astazi, acest fel de carne poarta denumirea de "Frikadelle", "Frikandelle" sau "Bulette".

Preparatul clasic american, asa cum il stim noi in ziua de astazi - format dintr-o chifla si carne, a fost inventat intre anii 1885 si 1904.

Exista numeroase variante vis-a-vis de persoana care l-a creat, inca cert este ca acest fel de mancare a fost comercializat initial in parcurile de distractii, cat si festivaluri.

Primul lant de localuri care comercializau hamburgeri, White Castle, a fost deschis in 1921 (in in Kansas) si inca mai exista chiar si in zilele noastre.

Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial au fost deschise si alte restaurante care aveau in meniu celebrul burger.

McDonald's si In-N-Out Burger (ambele fondate in 1948), Burger King (1954) si Wendy (1969). In prezent, exista nenumarate magazine care comercializeaza hamburgeri. Gasesti burgeri picanti in India, burgeri gourmet in Franta sau hamburgeri cu carne de cangur in Australia.

Asadar, nu este de mirare ca acum burgerii reprezinta 40% din toate sandvisurile vandute la nivel mondial.

De la produs fast-food la un preparat respectat

Daca in trecut burgerii erau strict un produs fast-food, in prezent exista restaurante axate doar pe hamburgeri. Exista burgeri vegetarieni, vegani, cat si hamburgeri clasici - cu carne de vita.

Pretul acestora variaza si este determinat de renumele localului in care este comercializat.

De exemplu, potrivit Guinness, cel mai scump hamburger, numit Le Burger Extravagant, poate fi mancat intr-un restaurant din New York, numit Serendipity 3.

Le Burger Extravagant costa aproximativ 295,00 USD. Facut din vita japoneza Wagyu infuzata cu trufe albe, burgerul este completat cu branza cheddar James Montgomery, trufe negre si un ou de prepelita prajit.

Se serveste pe un platou Campagna cu praf de aur, asezonat cu unt de trufe alb, iar platoul este completat cu blini, creme fraiche si caviar.

Chiar daca nu ai avut ocazia sa-i incerci, te poti bucura de burgeri deliciosi si in Romania.

Fie ca alegi sa comanzi burgeri buni acasa, ori sa ii mananci in oras, in compania prietenilor, acestia sunt o alegere inspirata pentru un rasfat culinar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#retete hamburgeri, #istorie hamburgeri , #mancaruri