Cum sa nu cazi in capcanele postului si cat de periculoasa este Lasata Secului Interviu cu un nutritionist

Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 07:15
7320 citiri
Cum sa nu cazi in capcanele postului si cat de periculoasa este Lasata Secului Interviu cu un nutritionist
Foto: Nutrishape

Perioada postului este una in care multi crestini simt ca se elibereaza de pacate, dar pot sa acumuleze kilograme in plus din cauza alimentatiei.

Elena Nemtuc, nutritionist si NLP Practitioner NutriShape, a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com cum trebuie sa procedam in perioada postului, dar si cele mai mari greseli facute de romani.

Specialistul a mai spus si daca soia este buna sau nu pentru astfel de perioade.

Care sunt cele mai periculoase capcane ale postului?

Postul ar trebui sa reprezinte o perioada de curatare spirituala si fizica. Daca este sa ne gandim la semnificatia religioasa a postului, in aceasta perioada, oamenii ar trebui sa fie mai linistiti, sa se ingrijeasca mai mult de latura spirituala, sa isi restabileasca legaturile cu propria spiritualitate sau sa isi intareasca legaturile cu divinitatea.

Postul nu inseamna doar renuntarea la carne, lactate si oua. Postul imbraca pentru fiecare o forma flexibila, in functie de disponibilitate.

Poate cea mai periculoasa capcana a postului este etapa care urmeaza postului, si anume, masa de sarbatori. Este foarte important de luat in considerare ca a posti nu inseamna a reduce drastic aportul de calorii. De asemenea, daca se tine un post strict, urmand toate indicatiile, zilele cu dezlegari si chiar se adopta zile de post negru, imediat dupa aceasta perioada, revenirea la alimentatia clasica trebuie facuta treptat.

Ca orice stil alimentar, postul ofera o perioada suficient de indelungata stomacului sa se obisnuiasca cu un nou tip de alimentatie. Aportul excesiv de proteine animale poate determina tulburari, senzatii de disconfort si, uneori, se poate ajunge chiar la medicatie pentru a reechilibra flora intestinala.

Bineinteles, pe piata exista o serie de medicamente menite sa contra-atace efectele unei alimentatii dezechilibrate, dar simplul fapt ca este necesar sa apelam la medicamente reprezinta un indiciu deosebit de important ca un asemenea aport nu este benefic pentru organism.

Care este principala greseala pe care o fac romanii cu referire la post?

Poate una dintre greseli, care poate fi si o capcana a postului la romani, este diversitatea. Din pacate, in perioada postului, se tinde spre reducerea spectrului alimentar. Cartofii, pastele fainoase, painea alba tind sa para nelipsite din meniu. Sunt satioasa, "tin de foame"! Ceea ce nu este fals, insa aportul de nutrienti este infim pentru organism.

Mai ales, ca indiferent de ce post discutam, exista multe alternative: fasole verde, paste integrale, paine neagra, ardei, tofu, fasole, spanac, brocolli, varza, rosii. De exemplu, putem manca cartof copt cu salata, ghiveci de legume, mancare de fasole verde cu rosii si usturoi, salata cu salata verde, tofu, ardei kapia si dressing de ulei de masline cu marar si usturoi, supe crema de legume sau supe de legume si multe alte feluri de mancare, in asa fel incat sa asiguram diversitate si aport de calorii. Ciupercile reprezinta o importanta sursa de proteine.

In perioada postului trebuie marit aportul de proteine vegetale, iar ciupercile reprezinta una dintre cele mai importante surse. Le putem gati in forme variate: la cuptor cu legume, la gratar, sub forma de frigarui de legume, asociate cu ardei si ceapa. Exista si multe fructe care asigura aport important de vitamine, esentiale in aceasta perioada. Fie ca sunt romanesti, fie ca aduse din tari mai calde, zilnic ar trebui sa consumam fructe proaspete (mere, pere, gutui, pomelo, kiwi, rodie).

Hidratarea este extrem de importanta si in aceste perioade, deoarece sustine efortul organismului de a se adapta unui nou stil alimentar.

Cum ne energizam organismul in perioada postului

Cum trebuie sa se faca trecerea de la o perioada de post la cea normala?

Daca dieta din timpul postului a fost una echilibrata, cu aport caloric suficient si adaptat tipului de activitate fizica si intelectuala, revenirea la alimentatia anterioara postului, ar trebui sa respecte aceleasi principii ale echilibrului alimentar. Vom introduce treptat, la fiecare masa cate un element la care am renuntat anterior. Una dintre gustarile zilnice poate fi reprezentata de iaurt, carnea poate fi reintrodusa sub forma de gratar/friptura la cuptor cu o salata, oul poate fi readus ca mic dejun.

Ideal este sa nu consumam la prima masa dupa post toate aceste elemente (de exemplu, este de evitat o masa care sa contina salata boeuf, friptura de porc cu cartofi prajiti, placinta cu branza). Bineinteles, sarbatorile reprezinta un moment de sarbatoare in familie si tentatiile sunt mari, doamnele gatesc exceptional, iar aromele bucatariei te cheama. Dar, putem sa ne bucuram de masa alaturi de cei dragi si daca mancam cate putin, daca punem pe masa un ceai cald (atentie, nu fierbinte) care sa ajute digestia, daca facem o pauza dupa ce am mancat un fel preferat, daca mancam incet, in asa fel incat sa oferim stomacului ocazia de a ne transmite cand s-a saturat.

Lasata Secului este un obicei periculos?

De-a lungul timpului, postul si traditiile aferente s-au schimbat, sau, mai degraba, au fost adaptate noului stil de viata. Initial, Lasata Secului era asociata cu numeroase ritualuri menite sa asigure sanatatea si bunastarea tuturor participantilor. Cu siguranta, exista familii care respecta aceste ritualuri si in prezent.

Ce este important, indiferent de cum abordam intrarea in post sau perioada dinainte, este ca postul poate reprezinta o perioada pentru care este important sa ne pregatim. Tinand cont ca ar trebui sa fie un moment de purificare fizica si spirituala, poate reprezenta si un moment in care sa facem un inventar al tuturor acelor obiceiuri nocive sau pe care am vrea sa le schimbam si sa ne pregatim pentru o etapa ce va aduce schimbari benefice. In general, postul ar putea fi abordat ca un efort, initial constient, de a aduce in viata noastra acele schimbari care ne vor ajuta pe termen lung, dar pe care avem nevoie sa le asociem cu ceva semnificativ, in asa fel incat sa dobandim puterea emotionala de a le sustine suficient de mult incat sa devina obiceiuri.

Asadar, Lasata Secului poate fi o despartire, temporara macar, de acele elemente care vor lipsi. Bineinteles, excesele vor avea acelasi efect ca excesele ce urmeaza perioadei de post, asadar, nici in aceasta situatie nu ne putem abate de la regula echilibrului. Iar daca pentru perioada de post ne pregatim anterior si renuntam treptat la anumite elemente, nici nu va fi cazul.

Poate fi numit postul o perioada de detoxifiere in ceea ce ii priveste pe romani? Sau din contra?

Teoretic, postul sprijina detoxifierea. Din pacate, evidenta ne arata ca deseori acest lucru nu se intampla. Fie se castiga in greutate prin consumarea in exces a produselor de panificatie si patiserie, carbohidrati simpli, fie se pierde excesiv in greutate prin reducerea drastica a aportului caloric. Respectarea unor elemente de baza, ca cele enumerate anterior, ar trebui sa sprijine acest demers.

Ce ne puteti spune despre produsele de post din magazine? Sunt acestea o solutie buna? Este sau nu soia periculoasa?

Exista intr-adevar a serie de produse vegetale, recomandate pentru perioadele de post. Multe au la baza soia. Soia este in continuare controversata. Aparuta ca o necesitate, intr-o perioada in care nu existau suficiente alimente pentru populatie, soia a cunoscut o traiectorie sinuoasa. Agreata, laudata, adoptata si apoi cazuta intr-un con de umbra, respinsa.

Modificata genetic, extrasa, prelucrata mai mult sau mai putin, prezenta in magazine sub forma de pudra, uscata sau incorporata in alimente, recomandarea in cazul consumului, ca si in cazul altor produse vegetale, este atentia la etichete (evitati produse cu multe alte substante adaugate). Soia contine numeroase proteine, dar la fel de importante si calitative se regasesc si in linte, naut, nuci, seminte. Parerile in privinta consumului de soia sunt in continuare divergente. Exista voci care sustin faptul ca este benefica si voci care o resping vehement si categoric. Din punct de vedere nutritional, o dieta bazata exclusiv pe soia va avea efecte negative. Dar orice dieta bazata excesiv pe un tip de aliment, va produce carente.

Asadar, daca respectam spectrul alimentar, diversificam si avem aport caloric si nutritiv echilibrat si adaptat, soia nu reprezinta un pericol real. In cazul bolnavilor de tiroida, s-a constat o diminuare a efectelor medicatiei in cazul consumului de soia, in acest caz fiind necesar consumul cu ceva timp inainte de a lua medicatia si cu urmarirea atenta a reactiilor organismului.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#nutritionist mancare post, #recomandari mancare post, #dieta mancare post , #mancaruri