Secretele unui gratar perfect de 1 mai - Sfaturi culese de la bucatari

Miercuri, 01 Mai 2013, ora 11:39
8974 citiri
Secretele unui gratar perfect de 1 mai - Sfaturi culese de la bucatari
Foto: guardian.co.uk

Bucatarii specializati in meniuri la gratar rareori sunt dispusi sa-si divulge secretele, deoarece reusita lor are in spate mai mult decat aruncarea unei bucati de carne pe gratar si indemanarea de a nu o arde.

Cei mai buni bucatari se folosesc de variatiile de caldura de la suprafata gratarului. Pentru a face un cotlet perfect, ei pun mai intai carnea in zonele cele mai calde, apoi o muta intr-o zona cu temperatura medie, pentru a-i permite sa-si dezvolte aroma specifica.

Profesionistii folosesc si tipuri diferite de carbuni, in functie de mirosul pe care acestia il degaja. De exemplu, carbunele de stejar da mancarii un gust "de fum", pe cand carbunii de fag si carpen dau o aroma putin dulceaga. Carbunii de salcam dau un foc puternic, bun pentru peste, pe cand cei de stejar sunt potriviti pentru legume si carne.

Adauga unt

De ce carnea la gratar pe care o faci acasa nu are niciodata acel gust bun pe care il remarci atunci cand este facuta de un profesionist? Iata sfatul unui bucatar, care te poate ajuta sa obtii acea aroma si textura.

Imediat dupa ce carnea este facuta, ia un cubulet de unt si unge carnea, apoi lasa sa se topeasca. Acea carne va fi foarte suculenta si gustoasa.

Intoarce frigaruile cu usurinta

Tepusele din lemn trebuie mai intai inmuiate in apa. Dar indiferent cat de mult le tii in apa, tot iau foc pe gratar. Tepusele din metal par a fi mai bune, dar numai pana in momentul cand trebuie sa intorci frigaruile. Atunci constati ca de fiecare data cand intorci tepusele, toate frigaruile se imprastie.

Tepusele plate reprezinta si ele o imbunatatire - retin mancarea in pozitia dorita- dar ceapa, ardeii si in special ciupercile se rup deseori in doua, cand incerci sa le strapungi.

Ei bine, rezolvarea tuturor acestor problem este paleta speciala pentru intors frigaruile, disponibila in magazinele cu ustensile pentru bucatarie si chiar in unele raioane ale magazinelor mari.

Alunga bacteriile

Germenii care cauzeaza intoxicatiile alimentare iubesc "mancarea la gratar, pentru ca orice produs care nu a fost fript suficient de bine le ofera oportunitatea perfecta de a se inmulti si de a crea probleme. Dar putina atentie ii va tine departe.

- Asigura-te ca gratarul este incins inainte de a pune mancarea. Acest lucru va dura cam 30 de minute.

- Nu lasa mancarea sa stea in soare, cat timp pregatesti gratarul.

- Ai grija ca fiecare produs congelat sa fie complet dezghetat, inainte de a fi pus pe gratar.

- Rezista tentatiei de a grabi friptura. E drept ca unii prefera fripturile mai in sange, dar nu este sanatos. Ai grija cat de puternic este focul, altfel risti sa se faca doar la suprafata, mijlocul ramanand crud.

- Tine mancarurile gatite separat de cele crude si chiar ar fi indicat sa folosesti ustensile separate pentru fiecare.

Gratar fericit de 1 mai si pofta buna!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#sfaturi gratar, #gratar 1 mai, #tehnici gratar, #mancare gratar profesionist , #mancaruri