Ziare.com

Supermarket-urile ar putea fi obligate sa aiba case de marcat pentru familii cu copii, fara dulciuri expuse

Sambata, 27 Aprilie 2019, ora 13:36

   

Supermarket-urile ar putea fi obligate sa aiba case de marcat pentru familii cu copii, fara dulciuri expuse
Casele de marcat speciale pentru familii cu copii mici, care sa nu aiba dulciuri si alimente nesanatoase expuse la raft apar intr-un proiect legislativ depus la Senat.

Propunerea legislativa pentru completarea art.4 din Ordonanta Guvernului nr.99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata a fost initiata de mai multi parlamentari din UDMR, Pro-Romania si un deputat USR.

"Prezenta initiativa legislativa are drept scop crearea cadrului legal pentru existenta acelor case de marcat in incinta supermagazinelor sau hipermagazinelor, dedicate numai familiilor, fara dulciuri si fara alimente nesanatoase expuse. Aceste case de marcat vor fi folosite doar de catre acele familii care au copii minori. Propunerea legislativa este menita sa protejeze copiii impotriva dulciurilor si a celorlalte alimente care nu sunt indicate pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor, fiind afisate pe rafturile de pe langa casele de marcat, evitand astfel situatiile in care copiii vor sa li se cumpere astfel de produse de catre parinti sau apartinatori", potrivit expunerii de motive a proiectului legislativ.

Initiatorii sustin ca Romania se afla pe locul al doilea in Europa la obezitate infantila, iar procentul copiilor cu diabet de tip II este in crestere alarmanta.

De asemenea, ei afirma ca "in medie, la nivelul statelor membre ale UE, 17% din populatia adulta sufera de obezitate. Mai mult, 52% din adultii europeni sunt cnsiderati supraponderali sau obezi".

Astfel, parlamentarii propun completarea legii astfel: "casa de marcat prioritara pentru familii din supermagazine/hipermagazine-casa de marcat dedicata doar familiilor insotite de copil/copii minori, amplasata la iesirea din magazin, la care este interzisa comercializarea alimentelor care nu corespund alimentatiei sanatoase si care nu sunt recomandate prescolarilor, scolarilor, copiilor si adolescentilor conform Ordinului nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor si a principiilor care stau la baza unei alimentatii sanatoase pentru copii si adolescenti: in fiecare supermagazin/hipermagazin trebuie sa existe cel putin o astfel de casa de marcat".

Propunerea legislativa a fost inregistrata la Senat, ca prima Camera sesizata.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre dulciuri copii supermarket lege
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3174 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor