Care este rolul medicului de familie in viata ta

Sambata, 04 Martie 2017, ora 09:38
13177 citiri
Care este rolul medicului de familie in viata ta
Foto: Centrul Medical Academica

Medicul de familie, prin insasi denumirea sa, este acel medic care promoveaza, sprijina si trateaza familia, practicand o abordare holistica a pacientului si a problemelor sale cu toate implicatiile biologice, psihologice si sociale care pot interveni in aparitia si evolutia bolii.

Medicul de familie acorda o importanta deosebita familiei pacientului, deoarece conditiile familiale influenteaza starea de sanatate a individului. El il cunoaste cel mai bine, este alaturi de acesta inca de la nastere si il insoteste pe tot parcursul vietii, leaga o relatie stransa si de durata dezvoltata pe implicare si incredere mutuala.

Tot el asigura accesibilitate continua si nelimitata la asistenta medicala indiferent de varsta, sex, religie sau alta particularitate individuala.

Medicul de familie reprezinta interfata dintre pacient si celelalte servicii medicale, fiind cel care indruma pacientul catre specialisti si investigatii suplimentare, in functie de nevoile concrete, posibilitatile sale si urgenta data de situatia respectiva.

Acesta practica o activitate axata in principal pe metode de preventie a aparitiei bolilor prin acordarea de educatie sanitara bolnavilor, prin incurajarea practicarii unui stil de viata corespunzator.

Medicul de familie preia nou-nascutul inca din ziua externarii din maternitate, il examineaza periodic si instruieste parintii in ceea ce priveste ingrijirea corespunzatoare si alimentatia sa. Tot el este responsabil de vaccinarea conform schemei obligatorii de vaccinare OMS si se asigura ca ii este corect aplicata profilaxia rahitismului si anemiei.

Este prima linie in constatarea bolilor acute si infecto-contagioase, ofera consiliera personala adolescentului in perioada pubertatii, sprijina adultul in momentul intemeierii unei familii, urmareste gravida si lauza si ii acorda posibilitatea de a inscrie nou-nascutul pe lista proprie, efectueaza examene periodice de bilant menite sa depisteze precoce afectiuni asociate cu perioada de adult si senescenta.

Nu in ultimul rand, medicul de familie este consilierul, confidentul si psihoterapeutul pacientului, afisand o disponibilitate reala, chiar si dupa finalizarea programului de lucru, prin acces la telefon si vizite la domiciliu.

Dr. Eliza Voicu

Medic de familie

Centrul Medical Academica

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Rolul medicului de familie, #rol medic familie , #medicina