"Cartea neagra a ezoteriei" - ce se ascunde in spatele tamaduitorilor miraculosi

Sambata, 15 Octombrie 2011, ora 21:34
7475 citiri
"Cartea neagra a ezoteriei" - ce se ascunde in spatele tamaduitorilor miraculosi

Romanii suferinzi se lasa de multe ori, in disperarea lor, in mainile unor asa-zisi tamaduitori spirituali, numiti fie energoterapeuti, fitoterapeuti sau reflexoterapeuti.

In Europa, spre exemplu, germanii cheltuie anual in jur de 9 miliarde euro pentru salvarea spirituala, cu ajutorul unor metode nepatentate stiintific, fara a mai apela la medicina clasica.

Ajung la tratamentul alopat fie prea tarziu, fie cand isi dau seama ca s-au lasat pe mana unor neica-nimeni, scrie Deutsche Welle.

Nu mai departe de anul trecut, multi romani bolnavi de cancer au luat cu asalt magazinele apicole, doar pentru ca doamna Monica Tatoiu declarase la televizor ca a scapat de cancer cu cateva produse ale stupului.

Piata ezoterica cunoaste un bum fara precedent la nivel european. Din cauza ignorantei si a lipsei de informatii, tot mai multi oameni isi indreapta atentia catre tamaduitoriii care le promit vitalitate si sanatate fara efecte secundare. De multe ori aceasta salvare se dovedeste a fi sarlatanie curata.

In volumul "Cartea neagra a ezoteriei", scriitoarea germana de 61 ani, Ursula Caberta, specialist in scientologie, secte si grupuri religioase, atrage atentia asupra riscurilor la care se supune omul mizand pe lecuirea prin ocultism si metode asociate acestuia.

Autoarea enumera nu doar grupurile care promit te miri ce minuni daca apelezi la metodele lor, dar da si nume ale unor personalitati publice care au inselat cu buna credinta oameni din intreaga Europa.

Minciuna vedetelor

Conform autoarei, una dintre aceste persoane este Jurgen Fliege, fost propovaduitor tv, cel care modera pana cum cativa ani un talk-show religios la televiziunea germana de stat ARD. Incepand cu 2009 Fliege organizeaza in statiunea germana Bad Worishofen evenimentul numit "Sarbatoarea corpului, sufletului si spiritului", cu participarea activa a unor vedete ale scenei ezoterice germane precum solista de muzica usoara Katja Epstein, citata de presa datorita propagandei pe care o face terapiei prin urina.

Caberta reaminteste si cazul unui terapeut german, Ryke Geerd Hamer, devenit celebru in anul 1995. Atunci un cuplu si-a incredintat fetita de 6 ani, bolnava de cancer, metodelor secrete ale lui Ryke in locul tratamentelor medicale moderne. Calvarul fetitei s-a incheiat numai dupa o hotarare judecatoreasca ce a trimis-o la operatie si chimioterapie.

Toate aceste pseudometode de tratament prospera multumita reclamei facute de figuri cunoscute ale spatiului german. Oamenii se incred in fetele cunoscute de pe micul ecran si sunt gata sa plateasca mari sume de bani pentru bratari magice sau carti cu sfaturi miraculose, care ii vor ajuta sa scape de necazuri si probleme.

Jurgen Fliege, amintit mai sus, vinde cu ajutorul Internetului miraculoasa apa "Essence Fliege", pentru 39,95 euro. Ursula Caberta il acuza pe acesta ca a deviat de la profesia de pastor catre ezoterism.

Vedeta pop germana, Nena, este cunoscuta pentru calatoriile sale spirituale. Vorbind despre acestea la televizor, fanii i-ar putea prelua cu usurinta filosofiile de viata. O data ea a vorbit despre calatoriile sale in India, iar alta data despre intalnirile spirituale din Italia. Ea nu constientizeaza ca oamenii sunt derutati cu usurinta, spune Caberta.

Specialista germana Ursula Caberta solicita un control mai larg asupra acestor grupuri ezoterice. Ca si carnea stricata, si apele miraculoase, care trateaza cancerul ar trebui interzise, crede ea, iar sarlatanii sa fie adusi in fata justitiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#metode alternative sanatate, #ezoterie sarlatani, #Ursula Caberta, #tamaduitori falsi , #medicina