Cat de bine este sa iei antidepresive?

Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 10:37
32594 citiri
Cat de bine este sa iei antidepresive?

Alaturi de consiliere medicala, antidepresivele sunt cele mai eficiente metode de a trata problemele psihologice. Sase din zece persoane care se trateaza cu antidepresive sustin ca acestea au fost eficiente.

Exista insa si persoane care sustin ca nu incearca antidepresive din cauza temerilor legate de acestea, scrie Web.md.

Iata cateva din temerile comune privind antidepresivele, precum si explicatiile daca acestea se pot confirma sau nu:

1. Antidepresivele te fac sa iti uiti problemele, nu sa le rezolvi

In realitate, antidepresivele te ajuta sa iti intelegi mai bine problemele. Fiind deprimat, poti denatura perceptia asupra problemelor. Psihologii sustin ca atunci cand pacientii lor iau antidepresive acestea ii ajuta sa realizeze progrese mai mari in consiliere.

2. Antidepresivele iti schimba personalitatea

Cand este administrat corect, antidepresivul nu iti va schimba personalitatea, ci te va ajuta sa revii la starea de spirit pe care o aveai inainte. Cazurile in care ai probleme emotionale in timp ce iei antidepresive sunt extrem de rare.

3. Antidepresivele determina cresterea in greutate

Ca toate medicamentele, antidepresivele au efecte secundare, iar cresterea in greutate poate fi una comuna a multora dintre ele. Unele persoane pot fi mai predispuse decat altele pentru a se ingrasa, altele te-ar putea ajuta sa pierzi in greutate. Daca acesta este un motiv de ingrijorare, discutati cu medicul vostru.

4. Daca incepi sa iei antidepresive, va trebui sa le iei pentru tot restul vietii

Fals! Persoanele care iau antidepresive o fac pe o durata medie de 6-9 luni. De aceea trebuie sa vorbiti cu medicul, care va decide daca va va opri medicatia sau va va reduce doza treptat. Intreruperea tratamentului brusc poate cauza probleme, cum ar fi dureri de cap, ameteli si greata.

5. Antidepresivele distrug viata sexuala

Antidepresivele pot avea un efect asupra functionarii organelor sexuale. Problema este mai degraba o incapacitate de a atinge orgasmul, decat o lipsa de dorinta. Dar pentru ca depresia in sine scade libidoului, un medicament antidepresiv poate imbunatati viata sexuala.

6. Sa iei antidepresive este un semn de slabiciune

Sa iei acest tip de medicamente nu este o rusine, ci un semn bun de auto-ingrijire.

7. Antidepresivele cresc riscul de suicid

Studiile efectuate in ultimii ani au exprimat ingrijorarea ca antidepresivele pot creste riscul de suicid in randul copiilor, adolescenti si tineri, insa nu reprezinta o problema in randul celor de 25 - 64 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#administrare antidepresive, #medicamente antidepresie, #slabiciune antidepresie , #medicina