Ziare.com

Copiii cu deficit de atentie si hiperactivitate trebuie ajutati de medici

Sambata, 12 Septembrie 2009, ora 14:03

   

Copiii cu deficit de atentie si hiperactivitate trebuie ajutati de medici
Copiii cu deficit de atentie si hiperactivite (ADHD) sunt adusi tarziu la doctor de parinti, care deseori nu stiu sa faca diferenta intre "un copil nazdravan si obraznic" si unul cu probleme de sanatate.

"Copilul cu deficit de atentie nu este doar energic. El are probleme de concentrare, nu termina niciodata ce ii dai de facut, nu fixeaza informatia de la scoala, dezvolta ticuri, sufera de enurezis (n.r. - face pipi pe el)", explica medicul psihiatru Valerie Harpin, din Marea Britanie, prezenta vineri la Bucuresti, scrie Evenimentul Zilei.

In plus, multi dintre acesti copii au si un grad crescut de impulsivitate fizica si verbala.

"Din cauza acestui deficit, copiii bolnavi repeta clasele, nu se inteleg cu profesorii si colegii. Multi dintre ei au predilectie spre accidente, iar mai tarziu, in adolescenta, dezvolta 'dependente' de alcool sau de droguri. Sunt exmatriculati din scoala", atentioneaza psihiatrul Iuliana Dobrescu.

Parintii trebuie sa stie ca tratamentul si terapiile comportamentale ii pot salva pe acesti copii de izolarea sociala si le pot corecta tulburarile.

De asemenea, medicii spun ca educatorii si invatatorii ar trebui sa fie receptivi la probleme le acestor copii, sa manifeste mai multa toleranta si sa-i indrume pe parintii catre un specialist.

"Copiii cu deficit de atentie nu sunt condamnati genetic. Unii sunt chiar geniali! Cu suport social si tratament, se pot recupera si integra social", mai spune Iuliana Dobrescu seful Clinicii de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului, Spitalul "Al. Obregia".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5022 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Iata ce este si de unde vine hiperactivitatea:

A - arată J. Healy- il constituie separarea răspunsului natural al creierului de cel al trupului, deoarece, in timp ce atentia mentală a telespectatorului este in alertă, nu este necesar ca persoana să reactioneze si fizic. Spre exemplu, creierul inregistrează miscările bruste ale camerei video (sau actele de violentă prezentate), răspunzand la acest stimul din punct de vedere psihic sau neurologic ca la un pericol real. Concomitent insă, tensiunea nu poate fi eliberată prin răspunsul fizic fiindcă nu este nevoie de aceasta. Cercetătorii apreciază că această excitare nervoasă in fata unui pericol iminent, care nu a fost descărcată printr-un răspuns fizic (prin participarea, miscarea corpului), conduce automat la cresterea hiperactivitătii, irascibilitătii si frustrării" .
Este recunoscut faptul că această actiune inainte si inapoi este o cauză majoră a hiperactivitătii, miscare rapidă fără scop, ca si cum ar fi stimulată de electricitate. Energia, tensiunea nervoasă produsă de imagini, dar nedescărcată fizic, este inmagazinată. Apoi, cand aparatul este inchis, are loc explozia manifestandu-se in exterior prin crize ale lipsei de sens, reactii haotice, activitate accelerată. Am observat acest lucru de nenumărate ori la copii. Sunt cuminti cand se uită la televizor, după care devin hiperactivi, iritabili si frustrati.. Cu toate că nu există o definitie deplin recunoscută a ADHD-ului, majoritatea medicilor si profesorilor găsesc proprii acestei boli următoarele comportamente:
- neputinta de a duce la bun sfarsit activitatea incepută;
- incapacitatea de a asculta si de a urmării;
- dificultatea de a sta concentrat sau conectat la o activitate;
- a actiona inainte de a gandi;
- alternarea rapidă a unei activităti cu alta;
- dificultatea organizării si planificării actiunilor;
- dificultatea de a-si astepta randul.*
Dacă la copii afectiunea ingrijorează mai cu seamă datorită problemelor pe care acestia le intampină in procesul de invătare sau in alte activităti extrascolare, pentru tinerii si adultii noilor generatii, consecintele devin mult mai grave. Scăderea atentiei, a concentrării, lipsa răbdării, a tenacitătii si, cum vom vedea, a motivatiei sunt caracteristicile ADHD-ului ce influentează intreaga existentă a omului modern. Insucces profesional, instabilitate in alegerea obiectivelor, relatii personale si comunitare superficiale, irascibilitate crescută, complexul lipsei de performantă sunt doar cateva dintre semnificative urmări ale acestei afectiuni, care se anuntă ca fiind una dintre cele mai importante maladii ale secolului al XXI-lea.
Ce se intamplă, de fapt? In ce constă extraordinara putere de captivare a atentiei pe care o manifestă televiziunea?

 

a ok..

..spuneti si cum pot fi ajutati!sunt curios cum se face in romania.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor