Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Medicamentele impotriva anxietatii cresc mortalitatea - studiu

Joi, 09 Septembrie 2010, ora 09:23
3607 citiri
Medicamentele impotriva anxietatii cresc mortalitatea - studiu

Medicamentele impotriva insomniei si a anxietatii sporesc riscul mortalitatii cu 36% pentru utilizatorii lor, releva un studiu publicat recent in Canadian Journal of Psychiatry.

Cercetarea efectuata de profesorul Genevieve Belleville de la Scoala de Psihologie a Universitatii Laval din Quebec se sprijina pe informatii referitoare la 14.000 de canadieni de varste cuprinse intre 18 si 102 ani si colectate timp de 12 ani de Institutul Statistic Canada.

In aceasta perioada, 15,7% dintre persoanele care indicasera ca au luat cel putin o data un medicament impotriva insomniei sau anxietatii in cursul lunii precedente interviului au decedat. La cele care indicasera ca nu au folosit asemenea medicament, rata mortalitatii a fost de 10,5.

Dupa ce a izolat alti factori personali care puteau afecta riscul mortalitatii, printre care consumul de alcool si de tutun sau depresia, prof. Belleville a conchis ca consumul somniferelor si anxioliticelor cresc riscul mortalitatii cu 36%.

Un mare numar de ipoteze pot explica acest raport de la cauza la efect. Astfel de medicamente afecteaza rapiditatea reactiei, vivacitatea in general si coordonarea miscarilor, ceea ce poate duce la caderi si la alte accidente.

De asemenea, ele pot provoca tulburari ale respiratiei in timpul somnului si inhibarea sistemului nervos central, ceea ce creste riscul de suicid.

"Aceste medicamente nu sunt bomboane si consumarea lor nu ramane fara consecinte", a declarat dna Belleville, care recomanda o combinare a abordarii farmacologice cu terapia psihologica pentru combaterea insomniei si anxietatii.

Categoria cea mai vizata de aceste riscuri este cea a "seniorilor" de varste intre 55-75 de ani: pana la 20% dintre ei iau astfel de medicamente, fata de 3-6% in medie din restul populatiei canadiene, a precizat ea.

O limita a studiului, recunoscuta de dna profesoara, consta in faptul ca nu a putut masura anxietatea si insomnia la persoanele care cauta sa le combata si la cele la care aceste fenomene pot contribui de asemenea la un risc de mortalitate crescut.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#medicamente anxietate, #mediacamente mortalitate, #medicamente insomnii , #medicina