Mituri legate de bolile mintale

Duminica, 20 Martie 2011, ora 08:00
9844 citiri
Mituri legate de bolile mintale
Foto: listverse

Afectiunile mintale, fie ca sunt mai comune, fie ca sunt foarte rare si bizare, sunt adesea gresit intelese de catre publicul larg. Unele mituri despre acestea sunt chiar atat de raspandite, incat pare de necrezut ca ideile respective nu sunt adevarate.

Dar iata insa, concret, potrivit Listverse, cateva boli mintale si neadevarurile legate de ele.

1. Toate bolile mintale

Mitul legat de aceste afectiuni, in general, este acela ca exista doar in mintea persoanelor care le au si ca trebuie numai sa-si doreasca intens sa scape de ele pentru a reusi acest lucru.

Unii oameni chiar cred ca o asemenea boala este doar produsul imaginatiei sau ca persoanele in cauza nu sufera chiar atat de tare de pe urma acestor afectiuni sau ca nu se straduiesc sa le depaseasca. Aceste mituri sunt insa probabil cele mai grave dintre toate deoarece pot impiedica oamenii sa mearga la un medic, pentru a cere sprijin si ajutor.

Si, in general, oamenii au tendinta de a fi reticenti vizavi de o boala care nu este prea cunoscuta, si, din pacate, este cazul multor afectiuni.

2. Tulburarea obsesiv-compulsiva

Despre oamenii care sufera de aceasta tulburare se crede ca sunt obsedati permanent de pericolul germenilor si ca sunt exagerat de atenti in ceea ce priveste curatenia. Cei mai multi au impresia ca persoanele in cauza sunt chiar maniace in aceste privinte, fara insa sa isi dea seama ca este vorba de ceva mult mai complicat decat atat.

Oamenii care au o tulburare obsesiv-compulsiva au ganduri nedorite, care apar in mod repetat, de obicei legate de ceva ce ei gasesc ca fiind tulburator.

Intr-adevar, una dintre temerile comune este aceea legata de germeni, dar pot aparea si temeri legate de ceva groaznic ce se poate intampla cuiva drag, legate de a rani pe cineva sau chiar a omori, de a face ceva interzis in religia in care cred cu tarie si altele.

In plus, acesti oameni au impresia ca daca respecta anumite ritualuri pot scapa de pericol - cum ar fi sa mentina o ordine perfecta in casa, sa evite anumite numere, sa verifice des daca usa este incuiata, etc.

3. Vatamarea propriei persoane

Mitul legat de cei care se ranesc singuri, in special tineri, - spre exemplu, se taie, se ard - este ca, fie incearca sa se sinucida, fie incearca sa primeasca atentie.

Insa, unele astfel de persoane se ranesc in mod repetat timp de ani de zile, fara sa isi puna in pericol viata, ceea ce arata ca ei nu isi doresc sa se sinucida. Iar in ceea ce priveste nevoia de atentie, foarte putini se ranesc cu acest scop, cei mai multi acoperindu-si taieturile si ranile.

4. Mutismul selectiv

Cineva care sufera de mutism selectiv fie refuza sa vorbeasca, fie a trait o trauma - acesta este mitul despre boala mentionata, care apare de regula in copilaria timpurie. Persoanele in cauza pot vorbi perfect, insa nu o fac, iar uneori nu comunica nici in alte moduri.

Foarte multi parinti si chiar specialisti considera ca acestea aleg sa nu vorbeasca poate dintr-o incercare de a-i controla pe cei din jur. Insa, persoanele respective vor sa vorbeasca, dar nu o fac pentru ca le este teama sau pentru ca tacerea li se pare un mod suportabil de a face fata situatiilor stresante.

Iar pedepsirea copiilor care nu vorbesc, cum fac unii parinti, ii determina pe copii sa se inchida si mai mult.

5. Tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie (THDA sau ADHD)

In aceasta situatie, mitul este acela ca oamenii care au ADHD sunt incapabili sa acorde atentie cuiva sau unui lucru.

Cei care au acest sindrom, multi fiind copii, au probleme in a se concentra asupra unei anumite sarcini si pot fi hiperactivi si impulsivi, dar nu este adevarat ca nu pot acorda atentie.

Unii sunt captivati de ceva ce gasesc a fi foarte interesant, iar altii chiar sunt prea atenti, numai ca la ce nu trebuie, adica se gandesc la tot ce aud si vad in jurul lor, fara sa se concentreze asupra unui singur aspect sau asupra celui mai important.

6. Tulburari de spectru autist

Autismul este o afectiune devastatoare, care va impiedica suferinzii toata viata sa se poata descurca in societate - acesta este mitul in cazul de fata. Insa, nici macar autismul sever nu este o sentinta pe viata, existand cazuri de copii autisti care s-au recuperat aproape complet, cu terapie.

7. Schizofrenia

Mitul despre aceasta boala este acela potrivit caruia persoanele in cauza ar auzi voci (care nu sunt reale). Insa acest simptom nu apare la toti pacientii, desi e drept ca exista.

Schizofrenicii pot avea si halucinatii, si deziluzii, pot simti si lipsa de afectiune sau chiar lipsa dorintei de a se misca.

8. Dislexia

Multe persoane cred ca cei care sufera de dislexie sunt incapabili sa citeasca deoarece vad literele intr-o ordine gresita, acesta fiind doar unul dintre miturile legate de tulburarea mentionata.

In realitate insa, cei mai multi invata sa citeasca, doar ca mai incet si cu mai multe dificultati decat ar fi normal pentru varsta respectiva, iar unii copii reusesc, cu ajutor specializat, chiar sa citeasca foarte bine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Metodă simplă, te scapă de pierderea minților: Fără pastile, o acțiune zilnică, dar unii fac nazuri
Metodă simplă, te scapă de pierderea minților: Fără pastile, o acțiune zilnică, dar unii fac nazuri
Un psihiatru cunoscut, dr. Max Pemberton care lucrează pentru National Health Services din Marea Britanie explică cum o metodă simplă te poate scăpa de pierderea minților, o boală gravă....
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#boli mintale, #mituri boli mintale, #afectiuni mintale, #mituri afectiuni mintale, #schizofrenie, #adhd , #medicina