Cum slabesti dupa operatia de micsorare a stomacului

Sambata, 18 Aprilie 2020, ora 09:15
10354 citiri
Cum slabesti dupa operatia de micsorare a stomacului

Gastric sleeve-ul sau operatia de micsorare a stomacului cum este cunoscuta popular este o interventie care se realizeaza minim-invaziv, laparoscopic, sub anestezie generala.

Dr. George Sireteanu, medic specialist chirurgie generala, specializat in chirurgia obezitatii, explica pentru Ziare.com in ce mod functioneaza aceasta interventie si cum se slabeste in urma acesteia.

Volumul stomacului este redus cu aproximativ 80%, capacitatea lui fiind de 80-150 ml imediat postoperator. Odata cu micsorarea dimensiunilor stomacului, se indeparteaza si celulele care secreta grelina, cunoscuta drept "hormonul foamei".

Chirurgia bariatrica are drept scop asigurarea unei scaderi ponderale pe termen lung si ameliorarea bolilor asociate obezitatii.

Din pacate, unii pacienti nu ating greutatea propusa inainte de operatie, iar altii reiau in greutate intr-o perioada de 2-10 ani postoperator.

Pentru a optimiza rezultatele scaderii ponderale pe termen lung, se recomanda ca pacientilor sa li se explice foarte bine modul in care operatia functioneaza, sa li se asigure sedinte de educatie pre si postoperatorie, suport nutritional personalizat, limitarea consumului de lichide hipercalorice, evitarea "ciugulelilor", a mancarii pasate, precum si o activitate fizica zilnica. Pe langa acestea se adauga supraveghere specializata medicala, psihologica si a dietei, la intervale regulate, in perioada postoperatorie.

Scaderea in greutate dupa interventia de gastric sleeve variaza de la persoana la persoana. Cand pacientul ia decizia de a apela la chirurgia obezitatii, chirurgul bariatric poate estima greutatea care se poate pierde in perioada postoperatorie, dar scaderea ponderala saptamanala sau lunara a fiecarui pacient poate varia de la caz la caz, in functie de particularitatile individuale. Aceste valori ale scaderii in greutate depind de mai multi factori, cum ar fi greutatea si indicele de masa corporala (IMC) de la care pleca pacientul inainte de operatie, varsta, sexul, starea de sanatate, precum si respectarea indicatiilor postoperatorii in ceea ce priveste regimul alimentar si activitatea fizica.

Gastric sleeve-ul duce, in mod normal, la scaderea cu 25-35% a greutatii totale sau la o pierdere de 50-70% a excesului ponderal. Excesul ponderal reprezinta diferenta dintre greutatea actuala si greutatea ideala. Exista pacienti care pot slabi mai putin de 70%, precum si pacienti care pot slabi pana la 100% din excesul ponderal.

Scaderea ponderala incepe imediat dupa interventia chirurgicala, pacientii slabind inca din prima zi de dieta postoperatorie.

Regimul alimentar postoperator incepe cu consumul de lichide, in cantitati mici. Odata cu cresterea tolerantei pentru lichide, se va trece progresiv la consumul de alimente pasate. Incepand cu a patra saptamana postoperatorie, pacientii pot incepe sa consume alimente moi, pentru ca din a sasea saptamana sa poata consuma in mod normal alimentele solide. Se pot consuma aproape toate alimentele solide, dar in cantitati mici. Evident, pentru a asigura scaderea ponderala propusa, trebuie evitate alimentele si lichidele hipercalorice.

Se recomanda consumarea a 3 mese pe zi, fara gustari intre ele.

Scaderea ponderala se produce progresiv in primii 2 ani dupa operatie, dieta fiind limitata la 600-800 kcal/zi. Odata atinsa greutatea propusa, cantitatea de mancare poate creste pana la 1000-1200 kcal/zi.

Scaderea in greutate este accelerata in primele 6 luni de dupa operatie, cand se poate pierde pana la 50% din excesul ponderal. Micsorarea stomacului permite consumul unei cantitati de alimente mai mici decat nevoile in energie ale organismului, deci pacientul slabeste prin aport redus de calorii.

Ritmul de slabit scade odata cu apropierea de greutatea ideala. In primul an postoperator se poate ajunge la o pierdere de 63%, pentru ca in al doilea aceasta sa ajunga la 70% din excesul ponderal.

Beneficiul esential este reprezentat de faptul ca pacientii devin activi mai repede. Faptul ca "poarta" dupa ei o greutate mai mica ii face sa devina mai energici. Pentru inceput, activitatea fizica recomandata este mersul pe jos, restul activitatilor fizice si sportive fiind adaugate treptat. Activitatea fizica determina arderea unei cantitati mai mare de calorii, precum si imbunatatirea calitatii vietii.

Slabirea rapida determina, in plus, cresterea motivatiei. Odata cu scaderea circumferintelor corpului, creste si increderea pacientilor in sine.

Scaderea substantiala in greutate duce si la o imbunatatire importanta, pana la remisia completa a bolilor asociate obezitatii, precum diabetul zaharat de tip II, hipertensiunea arteriala si apneea de somn.

Ritmul de slabit dupa micsorarea stomacului depinde de fiecare pacient. Interventia va ajuta pacientii sa isi controleze senzatia de foame (care poate sa dispara complet) si cantitatea de alimente pe care o pot consuma, scaderea ponderala depinzand de adaptarea si complianta la noul stil de viata, regimul alimentar si activitatea fizica.

Cantitatea de calorii consumate trebuie tinuta sub control. Multi pacienti au perioade de platou, in care nu slabesc, acestea fiind depasite prin cresterea activitatii fizice.

Odata atinsa greutatea dorita, trebuie mentinut regimul alimentar recomandat, precum si activitatea fizica, pentru a impiedica cresterea in greutate. Obiceiurile alimentare de dinainte de operatie trebuie evitate, pentru a preintampina reluarea in greutate.

In cazul in care totusi se intampla ca eforturile sa nu fie suficiente si sa apara ingrasarea, se recomanda apelarea la un psiholog specializat in bariatrie.

Dr George Sireteanu, medic specialist chirurgie generala, specializat chirurgia obezitatii

www.drgeorgesireteanu.ro

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...
Comentarii
ORCA
rank 5
Puneti-va un colac in jurul gitului ca sa nu puteti inghiti mincarea