Medicamentele expirate - bomba cu explozie intarziata

Luni, 28 Februarie 2011, ora 18:13
21654 citiri
Medicamentele expirate - bomba cu explozie intarziata

Pana acum vreo doua decenii, multe medicamente nici n-aveau inscrise pe ele termene de valabilitate. Nu-ti trecea prin cap ca a expirat un antinevralgic, o aspirina sau chiar o vitamina. Omul strangator isi facea provizii si inghitea cu incredere hapuri pastrate zece ani in sertar.

Intrarea in Europa ne-a deschis mintile. Am inteles ca furnizorul garanteaza eficacitatea medicamentului, dar numai in cadrul termenului. Dupa expirare, nu mai putem avea pretentii de la nimeni.

La ce riscuri ne expunem folosind medicamente expirate?

1. Cea mai blanda consecinta este scaderea eficaciatii medicamentului. Cu alte cuvinte, efectele produsului sunt diminuate.

2. Mai putin bland este cazul cand medicamentul isi pierde orice eficacitate. Luam pastila si nu produce nici un efect. Concret, inghitind unele vitamine expirate, este ca si cum nici nu le-am fi inghitit.

3. In cazuri mai grave, medicamentele expirate, indiferent daca isi produc sau nu efectul prescris initial, pot induce efecte secundare neasteptate: reactii alergice, dureri gastrice, cefalee, chiar imbolnaviri.

4. In cazurile cele mai grave, medicamentele invechite pot produce intoxicatii grave. In loc sa ne tratam, ne otravim.

Ce facem noi cu medicamentele expirate?

Deocamdata, in Romania exista reglementari clare numai pentru producatori si farmacisti. Ei sunt obligati sa predea medicamentele expirate sau degradate unor societati de profil, pentru a le distruge prin ardere.

Aruncand medicamentele la gunoi scapam de grija lor, dar, poate fara sa ne dam seama, poluam mediul. Multi socot ca si-au facut datoria de cetatean aruncand medicamente vechi la gunoi sau la canal, pentru a evita inghitirea lor accidentala de catre copii sau animale. Prea putini isi dau seama de pericolul unor simple pastile sau fiole fata de mediul inconjurator.

Acestia merita sa afle concluziile ecologistului francez Jean-Marc Lorach, autor al lucrarii "Comment faire des economie avec l'ecologie". El a calculat ca, numai in Franta, deseurile farmaceutice (inclusiv medicamentele expirate) se ridica la un total de 70.000 tone anual.

Fireste, Romania nu este Franta, dar socotind ca numai un sfert din asemenea cantitate se deverseaza in mediul nostru natural, e usor sa aprecem ce consecinte ulterioare poate avea asupra naturii asemenea bomba cu explozie intarziata, pe care o amorsam cu mana noastra.

In marea lor majoritate, romanii nu stiu ca in statiile de tratare a apei din tara lipseste tehnologia necesara pentru a filtra substantele medicamentoase din apele reziduale. In mod inevitabil, ele ajung in stratul freatic, in rauri si in apele marii.

Pana la aparitia unor reglementari si la noi, deocamdata ramane o probema de constiinta a fiecarui cetatean modul cum se debaraseaza el de aceste deseuri.

Ce fac altii cu medicamentele expirate?

Autoritatile franceze au spriijinit organizarea unei fundatii de profil, Cyclamed, avand ca scop colectarea si recircularea sau distrugerea produselor medicamentoase si ambalajelor aferente. Consumatorii sunt invitati sa restituie produsele inutilizabile la farmacii, de unde sunt colectate.

In Germania, problema este rezolvata mai categoric: s-a introdus obligativitatea predarii medicamentelor expirate la farmacii sau la medicii de familie, care se ingrijesc de predarea lor spre unitati specializate, pentru distrugere.

Si in alte tari din UE exista asemenea regementari sau sunt in curs de aplicare. In tarile nordice, exista practica unor containere speciale pentru colectarea deseurilor si medicamentelor expirate, instalate in cladirea farmaciilor.

Chiar si in Rusia sunt legiferate reglementari stricte in domeniu. Cateva societati, specializate si abilitate de stat, au in sarcina eliminarea din circuitul natural a unor materiale ca:

- medicamente contrafacute, expirate sau orice fel de produse medicamentoase confiscate la vama;

- medicamentele returnate care nu indeplinesc conditiile de calitate;

- produsele medicamentoase deteriorate in timpul transportului;

- ambalaje specifice medicamentelor (folii, fiole si flacoane, seringi, accesorii)

- medicamente expirate de orice fel.

In SUA, exista reglementari precise, dar ele difera de la un stat la altul. Studiind problema la nivel federal, geologii americani au examinat recent 139 de cursuri naturale de apa din 30 de state si au constatat ca 80% dintre ele contineau urme de substante medicamentoase.

Efectul pe care il au ele asupra mediului, a plantelor si a animalelor marine nu este pe deplin cunoscut. Aceasta necunoscuta a constituit si mai constituie inca o buna tema de cercetare pentru savantii de la Great Lakes Water Institute (Institutul de cercetarea apelor din zona Marilor Lacuri).

Este sigur ca rezultatele cercetarii vor face obiectul unor reglementari globale pentru protejarea naturii nu numai in SUA, dar si in Canada, interesata in aceiasi zona.

Ce ne asteapta pe noi in viitor

Viitorul nostru este sa ne aliniem cat mai repede la standardele europene. Ramane o problema de constiinta sa nu consumam medicamente expirate, dar devine o problema de obligatie sa le colectam sistematizat, pentru distrugere.

Este foarte probabil ca, si in Romania, se va proceda ca in Franta sau Germania, colectandu-se deseurile de la populatie, prin farmacii, iar - in continuare - preluarea lor sa se faca de societati specializate.

Daca vom aplica reglementarile franceze, cele germane sau cele nordice, asta are mai putina importanta. In definitiv, toate sistemele sunt bune, in afara celui pe care il avem in prezent - adica nicio reglementare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#medicamente expirate efect, #medicamente expirate efecte secundare, #medicamente expirate legislatie, #medicament expirat pericol , #medicina