Medicamentele impotriva colesterolului starnesc vii controverse

Duminica, 17 Februarie 2013, ora 18:41
12687 citiri
Medicamentele impotriva colesterolului starnesc vii controverse
Foto: Journal des Femmes

Colesterolul nu este chiar atat de inofensiv pe cat se crede, iar statinele, medicamentele impotriva lui sunt inutile. O astfel de teza, cel putin provocatoare pentru lumea medicala, este sustinuta de doctorul pneumolog Philippe Even, autorul cartii "Adevarul despe colesterol".

In volumul sau, citat de Journal des Femmes, profesorul Philippe Even pune urmatoarea intrebare: "nu se prescriu prea multe statine in Franta?"

Medicul ce spune ca ar fi analizat 50 de studii de referinta despre colesterolul nociv si teste clinice despre statine concluzioneaza: "statinele au o eficacitate extrem de redusa" si "nu exista colesterol rau". De asemenea, "tratamentele nu servesc la nimic".

Stiind ca francezii cheltuiesc anual 1,5 miliarde euro pe aceste medicamente, problema in discutie risca sa starneasca aprigi luari de pozitie. Mai ales daca ne gandim ca ultima carte a doctorului francez Even, "Ghidul a 4000 de medicamente utile, inutile si periculoase", a avut destul succes in librarii.

Profesorul Philippe Even nu este primul care expune o teza de acest gen. Michel de Lorgeril, specialist in cardiologie, a raportat si el prescriptia abuziva de statine in cartea sa "Colesterol, minciuni si propaganda". A argumentat ca "aceste medicamente nu scad nici mortalitatea, nici infarctul", dar raporteaza o cifra de 28 miliarde de dolari a industriei farmaceutice.

Reactii ale lumii medicale

Comunitatea medicala este sceptica. De exemplu, profesorul Claude le Feuvre, presedintele Federatiei Franceze de Cardiologie, intr-un interviu publicat tot in "Nouvel Observateur" sustine: "colesterolul nu este singurul vinovat, dar exista o legatura de cauzalitate directa cu arteroscleroza".

Pentru Jean-Luc Harousseau, presedintele Inaltei Autoritati pentru Sanatate (HAS), folosirea statinelor impotriva colesterolului are un efect pozitiv, iar "tratamentul cu statine scade riscul accidentelor vasculare cu 15-20%".

In opinia acestuia, cartea lui Even intretine un climat de neincredere a francezilor indreptata impotriva medicinei. De altfel HAS explica intr-un comunicat ca, daca nivelul colesterolului creste, atunci "creste riscul aparitiei bolii cardiovasculare". Si ca tinerea lui sub control medicamentos este indispensabila pentru anumiti bolnavi.

HAS precizeaza ca, in 2010, a analizat diferite sudii si toate au mers in aceeasi directie. Statinele sunt asociate cu o scadere a mortalitatii de 10% si a riscurilor survenite in urma unui accident cardiovascular.

Totodata, HAS reaminteste pacientilor ca nu trebuie sa intrerupa tratamentul, fara a discuta mai intai cu medicul, si daca sunt ingrijorati sa abordeze subiectul intr-o urmatoare consultatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#statine tratament colesterol , #medicina