Medicamentul Alli ar putea avea grave efecte secundare - Studiu

Sambata, 23 Aprilie 2011, ora 20:50
2625 citiri
Medicamentul Alli ar putea avea grave efecte secundare - Studiu

Orlistat, comercializat sub numele de Xenical si Alli, medicamente folosite in cazul obezitatii, ar putea provoca insuficienta renala acuta, este concluzia unui recent studiu canadian publicat de revista Archives of Internal Medicine.

Un medic canadian a identificat 953 de consumatori de orlistat in perioada 2002 - 2008, din care un numar de 18 (2 %) au suferit de insuficienta renala acuta in anul urmator prescrierii medicamentului. Aceste probleme renale, cauzate de excesul de cristale de oxalat, confirma recentele observatii, considera autorii studiului, ce vor sa atraga atentia asupra acestui efect secundar extrem de grav, care nu este mentionat mereu in prospectul de folosire al produsului.

De asemenea, asociatia americana a consumatorilor Public Citizen a cerut agentiei pentru medicamente 'Food and Drug Administration' retragerea de pe piata a orlistatului. Asociatia, care a mai facut o asemenea cerere acum cativa ani, este ingrijorata de riscul de afectiuni hepatice severe care pot duce chiar la deces, de pancreatite acute, uneori mortale, si de afectiuni renale acute. La randul lui, grupul GlaxoSmithKline, care comercializa Alli din 2009 in Europa (de mai mult timp in Statele Unite) a comunicat ca va renunta la vanzarea acestui medicament, din motive oficiale, de natura economica.

In Franta, Alli face parte din medicamentele controlate de Agentia franceza pentru securitatea produselor sanitare /AFSSAPS/, din cauza riscului de folosire abuziva, de producere de tulburari pancreatice si 'a unui semnal recent legat de producerea de afectiuni hepatice'. 'Nu avem semnale care sa justifice intreruperea comercializarii, dar raportul beneficiu/riscuri este in curs de reevaluare pentru a stabili daca sunt necesare masuri suplimentare', precizeaza directorul AFSSAPS.

In ceea ce priveste Xenicalul, comercializat de peste zece ani, el a fost prescris unui numar de 38 de milioane de persoane din lumea intreaga, arata firma Roche, care pare neincrezatoare in ceea ce priveste riscul de insuficienta renala.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#medicamente slabire, #alli medicament efecte secundare , #medicina