Metode simple de a grabi recuperarea dupa o operatie

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 18:07
166835 citiri
Metode simple de a grabi recuperarea dupa o operatie

Ai scapat de operatie, medicii au facut tot ce se putea pentru ca totul sa fie bine, acum totul depinde de tine. Cu toate astea, inca nu te simti bine.

Probabil ca ai fost externat si destul de repede, pentru ca patul pe care il ocupai sa reintre in circuit, cu o reteta lunga de calmante sau antibiotice. Esti pe propriile picioare si de tine depinde sa reintri si tu in circuit.

Daily Mail a cerut sfatul unor experti - chirurgi, anestezisti, dieteticieni - pentru a-ti veni in ajutor cu cateva sfaturi pentru a scurta perioada recuperarii.

Algele ajuta

6 pana la 10 grame de pudra de alge din specia sun chlorella, luate zilnic, dupa operatie, ajuta organismul sa se vindece dupa o trauma, explica Randall Merchant, profesor de anatomie si neurobiologie la Universitatea americana Virginia Commonwealth.

Pe langa faptul ca reduce inflamatiile, dupa cum a aratat un studiu realizat in Japonia, acest tip de alga ajuta la reinnoirea celulelor si reactiveaza genele blocate odata cu trauma suferita.

Evita aspirina

Pentru a preveni hemoragiile sau sangerarea excesiva, evita aspirina, ibuprofenul si nurofenul cu o saptamana inainte de operatie, este sfatul chirurgului plastic Abel Mounir. Aceste medicamente sunt de evitat si timp de doua saptamani dupa operatie. Paracetamolul nu este contraindicat.

Incearca sa mananci doar ce-ti place

Cu siguranta si apetitul are de suferit in aceasta perioada, cand ar trebui sa uiti de tot ce inseamna reguli de alimentatie sanatoasa si sa iei mici gustari formate doar din ceea ce iti place. Insa ai grija, odata ce apetitul se intoarce, nu exagera.

Canta

Daca ai avut o problema localizata la nivel abdominal, o histerectomie de exemplu, o respiratie corecta ajuta, la fel exercitiile de respiratie, insa cel mai util este cantatul.

Mai usor cu cartofii si painea alba!

In perioada de recuperare, si libidoul tau probabil e foarte scazut. Tocmai de aceea, expertii recomanda un consum limitat de cartofi si paine. Ambele alimente, bogate in amidon, ajuta la productia de serotonina, hormonul care te face sa te simti bine. In exces, insa, inhiba libidoul.

Fa miscare

Dupa o operatie, cei mai multi se infasoara in pat si zac fiindu-le teama ca daca se vor misca, ceva se va desprinde. In realitate, in primele doua saptamani dupa o operatie este recomandata miscarea regulata.

Indata ce operatia iti permite, se recomanda inotul si ciclismul, care va face ca fluidele sa ajunga peste tot in organism, permitand zonei afectate sa se vindece si unui nou tesut sa apara. Este nevoie insa de acceptul medicului pentru aceste activitati.

Bea ceai

Poti sa-ti intaresti sistemul imunitar si sa eviti infectiile postoperatorii band macar un ceai pe zi. Potrivit cercetatorilor de la Spitalul de Femei din Brigham, in Boston, acesta contine un aminoacid care face ca raspunsul sistemului imunitar sa fie mai puternic in lupta cu infectiile.

Ia arnica

Ia acest remediu homeopat cu trei zile inainte de operatie si timp o saptamana dupa, pentru a ajuta tesuturile sa se vindece mai repede, este sfatul medicului britanic Ayham Al-Ayoubi.

Nu face pe eroul!

Nu astepta pana ce esti in agonie pentru a lua calmante, te sfatuieste anestezistul Andy Wilson. Paracetamolul, luat atunci cand e nevoie, te pune mai repede pe picioare si micsoreaza riscul complicatiilor.

Foloseste obiecte familiare

Confuzia, pierderile de memorie, nevoia de a plange, insomniile, anxietatea si imposibilitatea de a duce la bun sfarsit sarcini simple, cum ar fi un careu de cuvinte incrucisate, apar adesea dupa operatie, putand dura chiar trei luni sau mai mult.

Chiar daca nu e o regula, se intalnesc mai ales in cazul pacientilor varstnici, in peste jumatate din cazuri. Foloseste obiecte familiare, tine langa tine ceasul si un calendar, pentru a fi mai putin confuz.

Ia Vitamina B

Ia Vitamina B, pentru ca aceasta grabeste vindecarea, avand grija sa eviti Vitamina A sau E, pentru ca acestea pot inrautati situatia, explica medicul britanic Ayham Al-Ayoubi.

Mananca prune

Daca ti s-au prescris calmante pe baza de morfina sau codeina, afla ca aceastea predispun la constipatie. Un stomac care sufera e ultimul lucru pe care ti-l doresti, asa ca mananca prune si ai grija ca fibrele sa nu-ti lipseasca din alimentatie, este sfatul chirurgului Mike Haytone.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#recuperare operatie, #grabire vindecare, #vindecare dupa operatie, #recuperare postoperatorie, #alimentatie dupa operatie , #medicina