Mituri generale ale medicinei

Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 08:30
2639 citiri
Mituri generale ale medicinei
Foto: howstuffworks.com

Increderea in medici este foarte mare si tocmai de aceea, multe dintre recomandarile lor care nu sunt foarte precise se urmeaza cu strictete. Specialistii americani au incercat sa demonteze cateva mituri ale medicinei.

Multi nutritionisti sunt de parere ca ciocolata si cartofii prajiti favorizeaza aparitia acneei. Mai mult, exista medici care sunt de parere ca mamele care consuma in mod regulat prajeli si ciocolata transmit copiilor acneea severa, informeaza howstuffworks.com.

Specialistii americani au demontat acest mit explicand ca acneea se formeaza atunci cand glandele de la nivelul pielii produc sebum din abundenta, necesar lubrifierii acesteia. Atunci cand sebumul blocheaza porii, zona respectiva devine iritata, rosie si se formeaza mici infectii sub forma acneei.

Nu se stiu cu precizie care sunt glandele care secreta sebum din abundenta, dar hormonii sunt cu siguranta primii responsabili de acest lucru. Tocmai de aceea acneea este proprie adolescentilor, iar stresul si ereditatea pot fi factori favorizanti, dar ciocolata si prajelile nu, cred specialistii americani.

Cafeaua nu este cea mai buna metoda de a fi in forma intreaga zi. In realitate, acest mit a pornit de la efectul stimulant al cafelei, dar daca vrei sa fii in forma intreaga zi, trebuie sa stii ca multele cani de cafea consumate nu au acest efect, dimpotriva, te pot obosi mai mult.

Un alt mit al medicinei este acela ca vremea rece este principalul motiv al racelii. In realitate, specialistii americani au spus ca simpla raceala apare de la cei peste 200 de virusi existenti in atmosfera si nu de la vremea rece.

Si pentru ca ei circula de la o persoana la cealalta prin aerul expirat, daca esti in contact cu o persoana racita, indiferent de sezon, ai toate sansele sa iei si tu raceala suparatoare. Vremea rece semnifica de fapt mai mult timp petrecut in casa, iar sansele de a prelua o raceala de la persoana apropiata sunt mult mai mari.

Acest mit l-ai auzit de la bunici, iar multi medici au confirmat ceea ce ai tai ti-au spus inca de mici, adica sa nu iti trosnesti degetele, pentru ca acest obicei poate fi responsabil de aparitia artritei. In realitate, trosnitul degetelor nu poate decat sa iti slabeasca puterea pe care o ai in degete, dar nu este un motiv pentru aparitia artritei.

Nu exista nici un studiu care sa sustina recomandarile anumitor medici de a interzice celor mici dulciurile pe motiv de hiperactivitate. Astfel, dulciurile in exces dauneaza din alt motiv sanatatii celui mic.

Fiind bogate in calorii, ei nu vor mai simti nevoia de hrana sanatoasa si astfel kilogramele in plus nu le vor da pace. Deci principalul efect al consumului excesiv de ciocolata este obezitatea si nu hiperactivitatea.

Exista medici care sunt de parere ca guma de mestecat pe care cei mici o inghit se digera in sapte ani. In realitate, ea se digera exact ca o fibra, in doua sau trei zile, iar mitul acesta s-a creat inca de atunci cand guma de mestecat a devenit foarte populara (ultima jumatate a secolului 19) si se credea ca nu poate fi digerata.

Exista parinti care le interzic celor mici sa inoate imediat dupa masa, respectand recomandarile medicilor. In realitate, nu exista riscul durerilor stomacale sau a indigestiilor daca ei inoata imediat dupa ce au servit masa. Masa musculara este intarita si acesta este poate cel mai propice moment pentru sedinta de inot.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mituri medicale, #sfaturi medicale babesti, #recomandari neadevarate medici , #medicina