Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Progrese remarcabile in medicina asteptate in 2011

Sambata, 15 Ianuarie 2011, ora 08:03
3153 citiri
Progrese remarcabile in medicina asteptate in 2011
Foto: school.discoveryeducation

Cercetari in medicina sunt facute continuu, atat spre a fi descoperite cat mai multe si mai eficiente tratamente pentru toate afectiunile care exista, cat si spre a fi identificate masuri de prevenire.

Conform My Health News Daily, iata ce progrese demne de luat in seama sunt asteptate pentru anul acesta.

1. Rezultatele testarii unui vaccin anti-HIV promitator

In urma cu un an si cateva luni, o echipa de doctori germani a anuntat ca a vindecat un pacient care avea virusul HIV printr-un transplant de maduva. Pacientul, un american ce locuia in Berlin, suferea si de o forma de leucemie, si a avut mare noroc sa gaseasca un donator cu o mutatie rara, numita Delta 32, care ofera o rezistenta naturala la virusul HIV. Astfel, nu numai ca barbatul a fost tratat de leucemie, dar a scapat si de virusul HIV.

Numai ca aceasta solutie nu ar fi nici pe departe una care sa se poata aplica la scara larga, si nu numai din cauza lipsei de donatori, ci si din cauza riscului mare ca pacientul sa moara dupa transplant.

De aceea, singura solutie ar fi dezvoltarea unui vaccin anti-HIV. In 2009, mai multe studii au aratat ca un anume vaccin poate reduce riscul de a contracta acest virus cu 30%, iar pentru jumatatea anului 2011 sunt asteptate rezultate ale mai multor experimente legate de un vaccin mai eficient.

2. Posibilitatea tratarii prin inghetare a inimilor bolnave

In mod normal, o inima sanatoasa se contracta intr-un anume ritm, dar persoanele care sufera de fibrilatie atriala (aritmie) au semnale electrice neregulate care determina camerele superioare ale inimii (numite atrii) sa tremure sau sa fibrileze, impiedicand o pompare corecta a sangelui. In timp, afectiunea poate duce la oboseala, dificultati de respiratie si chiar accident vascular cerebral.

Recent, insa, in Statele Unite ale Americii a fost aprobata o tehnica moderna de tratare a acestei boli, care consta in inghetarea tesuturilor problematice, pentru a bloca semnalele neregulate ce determina fibrilatia. Aceasta tehnica are succes in 70% din cazuri.

3. Evitarea unor efecte adverse ale unor medicamente

Secventierea unui intreg genom uman costa aproximativ trei miliarde de dolari acum un deceniu. Anul trecut, insa, aceasta procedura costa in jur de 10.000 de dolari, iar pentru anul acesta se asteapta ca suma sa scada la aproximativ 4.000 de dolari.

Astfel, fara sa mai existe piedici financiare mari, in 2011 s-ar putea sa fie facute mai multe progrese in medicina cu ajutorul cercetarilor realizate asupra genoamelor.

Concret, analizele genetice salveaza oamenii de efectele secundare ale unor medicamente care nici macar nu sunt eficiente. Spre exemplu, jumatate dintre oamenii bolnavi de hepatita C nu raspund la interferon, iar tratamentul cu aceasta substanta nu numai ca este foarte scump, dar provoaca si reactii adverse destul de grave.

Insa cercetatorii care au studiat mai multe genoame au identificat deja genele care ar putea salva aproximativ jumatate dintre pacientii cu hepatita C de efectele secundare.

4. Rezolvarea unor mistere legate de cancer

Tot datorita faptului ca studierea unui genom devine mai ieftina si mai rapida, anul acesta ar putea aduce vesti mai bune in ceea ce priveste tratarea cancerului. Tehnologia performanta va permite cercetatorilor sa compare genomul cu care s-a nascut o persoana cu cel care a suferit mutatii din pricina tumorilor canceroase, pentru a descoperi genele care duc la activarea celulelor canceroase, adica la declansarea cancerului.

Astfel de cercetari au adus deja beneficii in cazul pacientilor bolnavi de melanom (cancer de piele) tratati cu puternicul medicament numit PLX4032. Mai exact, a fost descoperit faptul ca, in cazul celor care aveau tumori cu o anumita mutatie, numita BRAF, medicamentul va avea efect, in timp ce in cazul celor care nu aveau aceasta mutatie, tratamentul va inrautati starea acestora.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#descoperiri medicina 2011, #progrese medicina 2011, #realizari medicina 2011, #vaccin HIV , #medicina