Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Cand se impune endoscopia digestiva superioara

Luni, 10 Martie 2014, ora 16:41
10092 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Cand se impune endoscopia digestiva superioara
Foto: Arhiva personala

Endoscopia digestiva superioara este o manevra foarte utila in diagnosticul bolilor esofagului, stomacului si duodenului, desi nu este foarte placuta. Ca orice investigatie, are si contraindicatii, asa ca ar trebui facuta doar atunci cand este necesara.

Ce investigheaza endoscopia digestiva superioara?

Termenul de endoscopie digestiva cuprinde toate investigatiile care vizualizeaza mucoasa tubului digestiv - esofag, stomac, duoden, intestin subtire si colon. Investigarea esofagului se numeste esofagoscopie, a stomacului - gastroscopie, a duodenului - duodenoscopie, a intestinului subtire - enteroscopie, iar cea a colonului -colonoscopie, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Cand e necesara colonoscopia

Prin endoscopie digestiva superioara se investigheaza esofagul, stomacul si duodenul (partea de inceput a intestinului subtire), manevra putandu-se face cu endoscopul flexibil (cel mai frecvent) sau videocapsula endoscopica (mai rar).

Simptome care fac necesara investigatia

Nu orice simptom care ar putea sugera o boala de esofag sau de stomac necesita endoscopie digestiva superioara. Explorarea este indicata, de exemplu, in caz de greata, varsaturi sau dureri in capul pieptului, dar doar daca acestea sunt persistente sau repetate si nu se amelioreaza la tratament corespunzator. Este valabil si in cazul balonarii sau sughitului.

Endoscopia este obligatorie daca simptomele mentionate apar la persoane cu varsta de peste 50 de ani, cand riscul de cancer gastric este mai mare.

Aceasta poate fi utila si in cazul depistarii cauzei unor arsuri in spatele sternului (poate fi esofagita sau boala de reflux gastro-esofagian) sau a varsaturilor cu sange (pot fi varice esofagiene rupte, cancer de esofag sau stomac, dar si ulcer, gastrita sau esofagita).

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Hepatita sau ciroza?

Persoanele cu scaune negre inexplicabile (nu au mancat alimente negre, spanac, nu au luat medicamente care sa coloreze scaunul) ar putea avea o pierdere de sange din tubul digestiv superior, iar acesta, oxidat de acidul clorhidric din stomac, capata culoarea neagra si lucioasa ca pacura. Explorarea endoscopica este obligatorie in aceasta situatie.

Endoscopia digestiva superioara se poate impune si cand nu ai simptome digestive

Destul de des o anemie poate fi cauzata de o pierdere de sange din tubul digestiv, deseori invizibila cu ochiul liber, de aceea in aceasta situatie endoscopia digestiva superioara este indispensabila (ar putea fi un ulcer, gastrita sau o tumora canceroasa sau necanceroasa sangeranda).

Atunci cand se descopera valori mari ale markerilor tumorali pentru esofag sau stomac, ca si valori mari ale VSH de cauza necunoscuta, aceasta ar putea fi gasita printr-o endoscopie digestiva superioara.

Alta situatie in care endoscopia digestiva superioara este necesara o reprezinta scaderea semnificativa in greutate de cauza necunoscuta (poate fi o boala gastrica, chiar cancer).

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Cancer de colon sau colon iritabil?

Descoperirea unor ganglioni mariti in partea superioara a corpului sau a unor metastaze in ficat, plaman, oase, fara a sti cauza, constituie alta indicatie de endoscopie digestiva superioara (pot fi celule canceroase plecate de la o tumora din esofag sau stomac).

Persoanele care au rude de gradul I cu cancer gastric au risc sa faca aceeasi boala, de aceea trebuie sa fie urmarire endoscopic periodic, chiar daca nu au nici un simptom.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Malign sau benign?

Medicamentele si endoscopia

Exista medicamente (anticoagulante sau antiinflamatoare) care pot provoca leziuni ale mucoasei esofagului sau stomacului. Persoanele care le vor lua timp indelungat ar fi bine sa faca o endoscopie digestistiva superioara inainte de inceperea tratamentului.

Alte cazuri in care se impune endoscopia digestiva superioara

Descoperirea unor modificari pe esofag, stomac sau duoden, cu ocazia altor explorari (radiografie cu bariu, CT), poate face necesara endoscopia digestiva superioara pentru recoltarea de biopsii si lamurirea cauzei.

Nu trebuie uitat ca anumite persoane trebuie sa faca periodic endoscopie digestiva superioara pentru monitorizarea unor afectiuni, chiar daca nu au niciun simptom: cei operati pe stomac de mai mult de 10 ani, cei diagnosticati cu gastrita atrofica, polipi gastrici, esofagieni sau anemie Biermer (exista risc de aparitie a cancerului gastric), persoanele cu ciroza (pentru urmarirea evolutiei varicelor esofagiene), ca si persoanele cu boala de reflux gastro-esofagian, care pot face esofag Barett cu risc de transformare in cancer.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Sa fie cancer hepatic?

In toate aceste situatii, o endoscopie digestiva superioara poate ajuta la stabilirea unui diagnostic corect si rapid, lucru care ar permite un tratament corect si eficient.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#Cand se impune endoscopia digestiva superioara, #simptome digestive endoscopia medic, #dr Alebse Valerian Ditoiu Fundeni, #endoscopia digestiva superioara Alecse Valerian Ditoiu, #endoscopie digestiva superioara situatii, #boli investigate endoscopie digestiva superioara , #medicina