Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Helicobacter Pylori, o bacterie periculoasa?

Luni, 02 Iunie 2014, ora 13:15
22313 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Helicobacter Pylori, o bacterie periculoasa?
Foto: Arhiva personala

Toata lumea a auzit de Helicobacter Pylori si vrea sa scape de acest microb, indifernt de eforturi si riscuri.

Helicobacter Pylori este o bacterie (microb) care traieste in tubul digestiv uman, in special in stomac si duoden. Nu este un microb rar intalnit, peste jumatate din populatia in varsta de peste 50 de ani avandu-l. Prin urmare, este mai neobisnuit sa nu ai acest microb decat sa il ai, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Este interesant de stiut ca la nastere copilul nu are acest microb, iar pe masura inaintarii in varsta numarul purtatorilor creste progresiv pana la varsta adulta.

Cum se transmite?

Transmiterea microbului se face pe cale orala, prin apa, alimente, tacamuri, maini murdare etc., din cauza igienei deficitare. Din aceasta cauza, de obicei intr-o familie au Helicobacter mai multi membri sau toti. Dupa ce o persoana purtatoare face tratamentul impotriva bacteriei, de obicei aceasta dispare doar pentru o perioada, apoi cel in cauza se reinfecteaza.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Flora intestinala

Exista cazuri de persoane care au urmat numeroase cure de tratament, cu disparitia microbului imediat dupa acestea, dar microbul a reaparat dupa un timp.

Ce boli poate da Helicobacter Pylori?

Helicobacter este implicat - alaturi de alt factori - in aparitia a numeroase boli, in special digestive: ulcer gastric sau duodenal, dispepsia non-ulceroasa (bolnavul are simptome ca de ulcer, dar la endoscopie nu se gaseste ulcer), gastrita, cancerul gastric (este considerat la fel de cancerigen ca fumatul pentru plaman).

Este interesant de remarcat ca sunt si boli din afara sistemului digestiv care ar putea fi cauzate de Helicobater - unele boli de piele, de sange sau cardiopatie ichemica.

Poti sau ai microbul si sa fii sanatos?

Ca si consumul de alcool sau fumatul, si prezenta Helicobacter poate sa dea unele probleme, dar acest lucru nu este obligatoriu. Studiile clinice au aratat ca in cazul a peste 85% dintre persoanele cu Helicobacter Pylori nu apare vreo problema sau simptome; deci poti avea microbul fara sa ai vreun simptom sau boala cauzata de acesta.

Doar 10-20% dintre persoanele purtatoare pot sa faca ulcer si doar 1-2% pot avea cancer gastric, in aparitia celor doua boli fiind implicati si alti factori, chiar daca au si Helicobacter.

In mod normal, riscul de cancer gastric este de 1,1% la persoanele care nu au Helicobacter si de 1,7% la cele care au microbul.

Cum afli daca ai?

Exista mai multe metode de diagnostic. Metoda serologica (prin analiza sangelui) este o metoda de detectie indirecta, deoarece nu evidentiaza microbul, ci depisteaza anticorpii fabricati de organism impotriva acestuia. Acesti anticorpi pot sa ramana in sange chiar daca omul a avut Helicobacter in urma cu mai multi ani, iar in momentul analizei nu mai are microbul; altfel spus, poti sa ai si anticorpi si microbul sau poti sa ai numai anticorpii fara microb.

Prezenta anticorpilor in sange nu inseamna ca trebuie sa te tratezi, daca nu ai una dintre bolile sau simptomele amintite anterior!

Depistarea directa a existentei microbului se poate face prin biopsie efectuata cu ocazia endoscopiei, printr-un test al aerului expirat sau prin testul fecal (este mai putin sensibil decat biopsia). Daca unul dintre aceste teste este pozitiv, inseamna ca sigur ai microbul si pe baza acestei determinari se poate prescrie tratament anti-Helicobacter, dar doar atunci cand este necesar.

Avantajul depistarii Helicobacter prin biopsie este acela ca in acest fel se vad si efectele lui asupra tubului digestiv (daca exista) - ulcer, gastrita etc.

Ai Helicobacter. Il tratezi sau nu?

Daca ai Helicobacter nu trebuie sa te tratezi neaparat. Daca ar fi sa ne tratam de toti microbii pe care ii avem in gura, stomac, intestin sau pe maini, am suferi mult mai mult din cauza efectelor secundare ale tratamentului si nici nu am avea vreun beneficiu de pe urma lui.

Si tratamentul impotriva Helicobacter poate da efecte secundare (printre altele, selectarea de microbi rezistenti la antibiotice, candidoze etc), iar dupa tratament poti sa iei din nou microbul (cum l-ai luat si prima data), deci eficienta pe termen lung a tratamentului este zero.

Este insa nevoie de tratament impotriva microbului atunci cand bolnavul are Helicobacter in biopsia gastrica, fecale sau testul respirator si asociaza si simptome de ulcer, gastrita, sau dispepsie non-ulceroasa, are rude de gradul I care au avut cancer gastric sau are unele modificari ale mucoasei gastrice dupa biopsia efectuata cu ocazia endoscopiei (metaplazie intestinala).

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Cand se impune endoscopia digestiva superioara

Microbul face numai rau sau si bine?

S-ar putea spune ca Helicobacter ofera si unele avantaje, nu numai neplaceri. S-a constatat ca persoanele care au Helicobacter fac mai rar esofagita de reflux sau cancer de esofag, dar si astm bronsic, rinita, dermatita (boli de piele) sau boli inflamatorii intestinale, prin influentarea reactivitatii sistemului imun.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Pericolele microbului Helicobacter Pylori, #boli Helicobacter Pylori, #Helicobacter Pylori efecte, #Helicobacter Pylori simprome, #dr Alecse Valerian Ditoiu Fundeni , #medicina