Tara care ajuta o lume sa vada: Recompensele, pe lumea cealalta

Duminica, 07 Februarie 2016, ora 09:14
10800 citiri
Tara care ajuta o lume sa vada: Recompensele, pe lumea cealalta
Foto: Pixabay

A reda vederea unui ochi care a avut de suferit presupune adesea transplantul de cornee, invelisul acela transparent care acopera irisul si pupila. Acesta este recoltat de la cadavre, doar in anumite conditii. Cererea este mare, la nivel global, iar oferta mica, reusind sa vina, cu mici exceptii, dintr-o singura tara: Sri Lanka.

Mai mult, tara care furnizeaza cornee la nivel global nici nu asteapta vreo recompensa pentru acest gest. Cel putin nu in aceasta lume, puncteaza BBC.

Ochiul drept al lui Paramon Malingam este acoperit de un bandaj. O lacrima se iveste din coltul celui stang. E o lacrima de bucurie, in ochiul unui barbat foarte norocos. "Am crezut ca voi fi nevoit sa traiesc pentru tot restul vietii cu un singur ochi", afirma el.

In urma cu 13 ani, Malingam, care detine un magazin in Sri Lanka, a avut un accident de munca, ranindu-se la un ochi cu sarma din otel. Anul trecut, s-a ranit la acelasi ochi cu o bucata de lemn. In urma celor doua accidente, isi pierduse vederea la ochiul afectat. Un transplant cu o cornee venita de la un donator i-a salvat vederea.

Turismul pentru transplant, "afacere" infloritoare in Asia - Cum merg lucrurile in cea mai mare piata de organe din lume

Cand corneea este zgariata sau deteriorata in vreun fel, se poate ajunge pana la orbire. Solutia e transplantul, insa donatori sunt putini, iar corneele trebuie transplantate foarte repede.

Recoltarea corneei trebuie sa aiba loc in decurs de doar cateva ore de la decesul donatorului. In plus, corneea poate fi folosita la un transplant in maximum patru saptamani, in functie de cum a fost pastrata.

"Dupa operatie, am renascut in aceasta lume", povesteste barbatul care in prezent se recupereaza intr-un spital din capitala Colombo.

"Daca-mi donez ochii in viata acesta, voi vedea mai bine intr-o viata viitoare"

Aproape de acesta locuieste Viswani Pasadi, studenta, care se pregateste pentru o altfel de renastere. Completeaza un formular prin care isi doneaza ochii dupa moarte Bancii Nationale de Ochi.

Precum multi dintre locuitorii din Sri Lanka, ea e budista. Crede intr-un ciclu al vietii, care include moarte si renastere, vazand gestul de a dona ca pe o investitie temeinica in propriul viitor.

"Daca-mi donez ochii in viata acesta, voi vedea mai bine intr-o viata viitoare", explica tanara.

O alta persoana care face acelasi pas e Preethi Kahlewatte, contabila. "Tot ce facem bun in aceasta viata luam cu noi in viitoarea", explica aceasta. "Cand cineva are nevoie de ceva, ne place sa donam. Fara maini putem munci. Fara picioare putem munci. Dar fara ochi ce putem face?", declara ea.

Transplant de penis, operatie in premiera in SUA: 60 de veterani de razboi isi asteapta randul

Conform Societatii pentru Donarea Ochilor, o organizatie non-profit fondata de un medic tanar, Hudson Silva, in 1961, unul din cinci locuitori ai Sri Lankai a semnat pentru a-si dona ochii. Iar aceasta statistica nu-i include pe cei ca Pasadi, care au semnat cu Banca Nationala de Ochi, o institutie separata, deschisa in urma cu cinci ani.

"Pare ca am semnat un certificat pentru fiecare om din Sri Lanka", afirma directorul Societatii pentru Donarea Ochilor, dr. Siri Cassim.

Tara deja si-a acoperit cererea de cornee, adunand mai mult decat are nevoie, asa ca poate trimite surplusul peste hotare. Medicul Hudson Silva a inceput sa recolteze cornee in 1964, cand punea ochii la gheata, in termos, dupa care ii transporta in bagajul de mana, cu avionul, pana la Singapore.

Doar in 2014 aceasta organizatie a exportat 2.551 de cornee, dintre care 1.000 catre China, 850 catre Pakistan, 250 catre Thailanda si 50 in Japonia.

Primele cornee, pastrate la frigider, alaturi de oua si unt

Oamenii au aflat ca e nevoie de cornee in 1958, cand el, pe atunci student, sotia si mama sa au semnat un articol intr-un ziar, cerand locuitorilor din Sri Lanka sa "dea viata unui ochi mort". Primele cornee pe care le-a primit, anul urmator, le-a pastrat in propriul frigider, "la un loc cu ouale si untul".

In 1960, mama sa a murit, iar vestea ca Silva i-a recoltat acesteia corneea si a transplantat-o unui fermier sarac, ajutandu-l sa-si redobandeasca vederea, a emotionat intreaga tara.

Si preotii budisti au incurajat donarea corneei, explicandu-le oamenilor ca prin ofrandele lor vor avea parte de o viata mai buna, odata reincarnati.

In vechile poeme despre viata lui Buddha, exista o legenda care spune ca la acesta a venit intr-o zi un cersetor orb. "O, rege, da-mi ochii tai!", i-ar fi spus el lui Buddha. Asa ca acesta a decis sa ii dea.

Un medic i-a transplantat cersetorului, acesta recapatandu-si vederea. Oamenii asculta astfel de povesti generatie de generatie, fiind incurajati de mici sa-si ajute semenii, uneori daruindu-le parti din propriul trup.

Fondatorul templului budist Mahamevnawa, Kiribathgoda Gnanananda Thero, un om foarte respectat in Sri Lanka, cel care a stat de vorba cu reporterul BBC povestindu-i despre invataturile lui Buddha, a cedat, la randul sau, un rinichi, daruindu-l unei femei care avea nevoie de transplant.

Pe certificatele in care donatorii isi dau acordul de a le fi recoltata corneea dupa moarte scrie explicit: "Fie ca donatorul sa aiba o renastere buna".

Musulmanii, clienti preferati

Cum in tarile musulmane e in general interzis sa aduci vreun rau corpului, atat in timpul vietii, cat si dupa moarte, Pakistanul si Egiptul sunt printre statele catre care se furnizeaza cornee din Sri Lanka. Urmeaza Malaezia, Nigeria si Sudan, insa lista cuprinde aproximativ 50 de tari.

Corneea este printre tesuturile cel mai usor de transplantat, pentru ca nu e nevoie de vreo compatibilitate de la donator la beneficiar. E un tesut neirigat de sange, care isi ia oxigenul direct din aer.

Apoi, o cornee recoltata de la o persoana in varsta poate fi transplantata uneia mult mai tinere. In general, corneele celor cu varste de peste 80 de ani nu mai sunt in stare optima, insa a existat cel putin un caz cand tesutul recoltat de la un preot budist de 86 de ani a fost folosit cu succes la un baiat de 9 ani din Iordania.

Patronul unei case funerare din Colombo afirma ca primeste circa sase corpuri fara ochi in fiecare luna. Insa nimeni dintre cei veniti (in afara familiei) nu stie ca persoana din sicriu nu mai are cornee.

La inceput, Sri Lanka lua corneele de la detinutii executati, pana in 1956, cand condamnarea la moarte a fost abolita temporar. A fost reintrodusa in 1959, insa din 1976 nu a mai fost nimeni executat.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#transplant cornee, #Sri Lanka cornee, #budism donare organe, #religii donare organe , #medicina