Ziare.com

Tratament miraculos pentru vindecarea orbirii, deja in teste

de Anca Serghescu
Luni, 22 Iulie 2013, ora 18:50

   

Tratament miraculos pentru vindecarea orbirii, deja in teste
Cercetarea face pasi mici, insa hotarati inspre vindecarea orbirii. Recent, un studiu a aratat ca anumite parti din ochi, cele care detecteaza lumina, pot fi "reparate" folosindu-se celule stem. Acest pas este unul urias in ceea ce priveste vindecarea orbirii, apreciaza oamenii de stiinta.

O echipa de cercetatori de la spitalul britanic Moorfields si de la University College London, care pana acum a intreprins teste pe animale, a anuntat ca, in premiera, testele pe subiecti umani sunt "realistice", informeaza BBC. De altfel, acestea au fost deja demarate.

Reusita este calificata ca fiind un "imens pas inainte".

Celulele care in prezent pot fi readuse la viata au murit in cauza unor boli precum degenerescenta maculara, cauzata de inaintarea in varsta, sau Stargart.

Procedura consta in colectarea de celule stem, care sunt injectate in ochi. In scurt timp, acestea preiau functiile celulelor care au murit, orbirea devenind reversibila.

Deocamdata sansele de reusita sunt mici, numai 1.000 de celule din 200.000 sincronizandu-se cu restul ochiul ochiului si preluand din functii. Asta, chiar daca sistemul imunitar este slab dezvoltat la nivelul ochiului, iar cel putin teoretic riscul de respingere e minim.

Insa doar si cateva celule functionale pot face diferenta. Comparativ cu alte organe, ochiul e mult mai usor de regenerat, spun oamenii de stiinta, cel putin comparativ cu organe de o mai mare intindere, cum ar fi ficatul.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3214 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor