Zece mituri medicale des intalnite

Vineri, 24 Mai 2013, ora 18:13
4356 citiri
Zece mituri medicale des intalnite
Foto: Listverse.com

Cum la medicina multi pretind ca se pricep, exista inca si in acest domeniu numeroase mituri ce ne pot distorsiona perceptia asupra anumitor probleme medicale. Tocmai de aceea este necesar sa cunoastem neadevarurile medicale care au supravietuit timpului.

Listverse ne vine in ajutor si prezinta 10 mituri medicale frecvente.

Hipotermia apare doar la temperaturi scazute

Prea putini inteleg cu exactitate starea de hipotermie. Astfel, se crede in mod eronat ca hipotermia ar fi sinonima cu inghetul extrem, ce poate duce la deces. De fapt, acest proces reprezinta o simpla reducere a temperaturii de baza a corpului.

Hipotermia apare cand temperatura scade mai jos de 35 de grade Celsius, iar asta se poate intampla nu doar in mediile reci, ci si vara, odata cu expunerea la vantul caldut, dupa ce am facut baie in piscina sau mare.

De asemenea, si apa rece de rau poate avea acelasi efect, ca si apele calde, tropicale care, in anumite conditii, scad treptat temperatura corpului.

Prea multa sare iti face rau

Cele mai multe diete marseaza pe eliminarea sarii din alimentatie, iar multe afectiuni par a fi prevenite sau ameliorate tocmai prin adoptarea acestui pas. Ei bine, se pare ca sodiul sau sarea nu ar fi atat de daunatoare pe cat am crede si pe cat au aratat studiile destul de irelevante. Doar o mica parte a produselor alimentare au prea multa sare si reducerea sarii este necesara in mai putine boli decat credeam pana acum.

De fapt, anumite probleme medicale ar putea fi atenuate de putin mai multa sare in dieta, cu conditia ca aceasta sa fie nerafinata si naturala.

Victimele accidentelor de masina mor din cauza ranilor externe

De cele mai multe ori, credem ca leziunile externe si loviturile de la cap sunt cele care determina in cea mai mare masura moartea celor care au accidente de masina. Cu toate astea, lucrurile nu stau deloc asa. Cand o masina circula cu viteza mare, organele noastre interne au aceeasi viteza ca vehiculul. Cand aceasta se opreste brusc, si corpul sufera un impact asemanator, organele se lovesc de oase, iar leziunile interne devin fatale.

Intepatura de tarantula este mortala

Un mit referitor la insecte si animale spune ca tarantula este specia cea mai periculoasa de paianjen, iar intepatura sa poate provoca moartea sau leziuni grave. Contrar credintei populare, acesti paianjeni sunt veninosi, dar otrava lor nu este atat de letala pe cat s-ar crede.

Tarantulele traiesc in pasunile subtropicale, de munte si in padurile tropicale, ele vanand nevertebrate, reptile si mamifere mici. Tarantula poate intepa si un om daca se simte amenintata, insa cele mai frecvente simptome sunt inflamatia, roseata si durerea. Cu toate astea, s-au raportat si cateva decese in urma unor astfel de episoade.

Persoanele nevazatoare nu pot vedea nimic

In orice domeniu suntem invatati sa gandim la extreme, pierzand din vedere faptul ca adevarul sta, de cele mai multe ori, undeva la mijloc. La fel se intampla si cu persoanele nevazatoare, despre care credem deseori ca nu pot zari absolut nimic.

Unele dintre acestea, insa, pot zari forme brute, in veme ce altele pot vedea, dar in niste limite destul de restranse sau pot identifica forme si umbre.

Ulcerul este cauzat de stres

Atunci cand suntem stresati, ne suplimentam lista ingrijorarilor cu posibilitatea de a face ulcer, tocmai ca o consecinta directa a stresului pe care il experimentam. Ei bine, aceasta convingere nu se confirma, intrucat cercetarile medicale in domeniu sugereaza ca bacteriile daunatoare de la nivelul stomacului ar fi de vina pentru simptomele ulcerului sau ale gastritei.

De exemplu, se crede ca bacteria Helycobacter plyori slabeste mucoasa stomacului si creste riscul ca acidul gastric sa atace mucoasa stomacala.

Exercitiile de stretching dinainte de antrenament sunt imperios necesare

Mult timp, s-a crezut ca stretchingul (intindere) pregateste corpul pentru efortul fizic si scade riscurile unor accidentari ulterioare. Cu toate astea, cercetatorii au descoperit ca aceasta etapa in antrenament ar putea sa ne dauneze. Studiile indica faptul ca prea mult stretching inainte de a alerga, de exemplu, poate reduce eficienta exercitiilor cu mai mult de 5%, in vreme ce un alt studiu din Italia sustine ca aceeasi etapa din antrenament scade si eficienta pedalarii.

Sutienele prea stramte pot cauza cancer de san

In ultimii ani, s-a vehiculat tot mai des ideea ca anumite sisteme folosite la fabricarea sutienelor dauneaza tesutului mamar si cresc riscul cancerului de san. Astfel, se credea ca presiunea nefireasca asupra tesutului mamar, cauzata de sutienele cu sarme, de exemplu, limiteaza si influenteaza negativ fluxul limfatic.

Studiile arata, insa, ca cel putin pentru moment, nu exista suficiente dovezi care sa ateste o asociere directa intre sutiene si afectarea fluxului limfatic, deci nici afectarea tesutului mamar.

Reducerea activitatii ajuta la evitarea atacurilor de cord

Nici atacurile de cord nu au scapat de miturile medicale. Unul destul de bine impamantenit in conceptia generala este acela conform caruia infarctul survine in urma unui efort excesiv. In plus, se crede ca odihna prelungita ar ajuta la recuperare mai rapida.

Adevarul este, insa, ca o viata sedentara poate fi cauza aparitiei unui atac de cord. Sfatul medical corect este acela de a incepe un antrenament de exercitii usoare si moderate tocmai pentru a contribui la o mai mare rezistenta a inimii si la o circulatia sanvgina net imbunatatita.

Leziunile de la nivelul coloanei vertebrale sunt permanente

E adevarat ca leziunile de la nivelul coloanei vertebrale sunt printre cele cu consecinte devastatoare. Totusi, de aici pana la a crede ca aceste leziuni sunt permanente e cale lunga. De fapt, exista o gama larga de astfel de leziuni, asadar unele persoane isi recapata capacitatea de a merge, in vreme ce altele inregistreaza doar o recuperare partiala.

Un alt mit despre leziunile coloanei vertebrale ce apar la motociclisi spune ca purtarea castii reduce cu mult riscul unor astfel de probleme. O analiza stiintifica realizata in aceste cazuri a relevat faptul ca nu exista o diferenta semnificativa in cazul celor care purtau casca in momentul impactului.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#mituri medicale, #mituri probleme medicale, #pseudo adevaruri medicina, #mituri sanatate , #medicina